1.9 C
Vaslui
03-dec.-2022

Constantin Butnaru, fostul primar al Pungestiului si „generalul” Miscãrii de Rezistentã împotriva Chevron, a murit

- Advertisement -

IN MEMORIAM…Comuna Pungesti este în doliu. Fostul primar, Constantin Butnaru, si unul dintre cei mai marcanti lideri ai Miscãrii de Rezistentã din Pungesti s-a dus la cele vesnice. La 67 de ani, inima acestuia a cedat. A murit, asa cum si-a dorit, cinstit si sãrac. Moartea l-a gãsit în via sa de acasã, din satul Toporãsti. A fãcut accident vascular si dupã o zi a murit în Terapia Intensivã a Spitalului Judetean Vaslui. Însã, în urma sa rãmâne legenda unui erou, a unui om simplu care s-a ridicat deasupra maselor, care a condus oamenii din comunã în timpul protestelor de la Pungesti împotriva explorãrii si exploatãrii gazelor de sist pânã la victorie. Dupã trei ani de la proteste devine primar interimar al Pungestiului si începe modernizarea unei comune pe care fostul primar, Mircia Vlase, o tinea în întuneric. Dupã ce si-a încheiat cu succes mandatul, a predat stafeta mai tânãrului sãu coleg Cãtãlin Stamate, un alt lider important al Miscãrii de Rezistentã, care conduce si astãzi comuna. Se poate spune cã la Pungesti, consideratã de multi, Kilometrul Zero al Demnitãtii Umane , Miscarea de Rezistentã a învins si a lãsat în urmã modele, iar unul dintre ei este acest bãrbat al comunei, Constantin Butnaru. Înmormântarea va avea loc la Husi, astãzi, începând cu ora 10.00, în Cimitirul Catolic din Husi.

Colegii din Miscarea de Rezistentã Pungesti îi aduc un pios omagiu celui care a fost „fratele lor de arme”. Cãtãlin Stamate, actualul primar al comunei, ne-a spus: „Este o mare pierdere pentru noi, pentru comunitate. Constantin Butnaru a fost un model pentru multi, un bãrbat care nu s-a lãsat intimidat de nimeni si un apãrãtor al acestor meleaguri. Îmi vine greu sã vorbesc de el la timpul trecut si mã încearcã acum multe sentimente de nostalgie. Contantin Butnaru a fost un om harnic si cinstit, iar moartea l-a gãsit în câmp, la muncã. Ca vechi camarad îl plâng, ca primar al comunitãtii îl regret si sper cã pe viitor acesta sã rãmânã în constiinta colectivã a noastrã, a pungestenilor, drept omul care s-a ridicat împotriva nedreptãtilor si a unor indivizi care la Pungesti au confiscaserã suveranitatea”. Constantin Butnaru, împreunã cu Cãtãlin Stamate si cu colegul nostru de la redactie, Lucian Timofticiuc, au fost cei care au obtinut în instantã dreptul suveran al pungestenilor de a-l demite pe primarul Vlase, omul care a adus Chevronul în comunã si cel care a cedat terenul pentru a se face explorãri si exploatãri ale gazelor de sist. „Costantin Butnaru a fost un lider, un om care s-a ridicat deasupra tuturor si a arãtat lumii cã la Pungesti demnitatea si cinstea sunt valori de necontestat. Cu cei 300 de oameni veniti din Toporãsti, a înclinat balanta luptei cu jandarmii care protejau ilegal o corporatie strãinã, venitã pe meleagurile noastre sã se cãpãtuiascã si sã provoace un dezastru ecologic cum nu s-a mai vãzut. Da, la Pungesti tãranii au apãrat apa, aceastã resursã de nepretuit a subsolului nostru. Se stie cã pe sub judet curge cel mai mare fluviu subteran din Europa, care aprovizioneazã toatã reteau de apã subteranã din sud-estul Europei. O contaminare a acestui fluviu cu metale grele din sisturi ar fi însemnat o catastrofã ecologicã care ar fi depãsit cu mult granitele acestui judet si ale României. Nu întâmplãtor aici, la Pungesti, a fost cel mai dur comando al celor de la Greenpeace, care au desãvârsit lupta dârzã a pungestenilor, alungându-i devinitiv pe cei de la Chevron de pe meleagurile noastre. Constantin Butnaru a fost conducãtorul acestei armate de tãrani care au înfruntat jandarmii si gorilele de la Chevron. Cu mâinile goale si fãrã sã promoveze violenta, a stat întins pe asfalt în fata masinilor care aduceau utilajele de fracturare hidraulicã, a fost omul care a tinut în mânã tabãra luptãtorilor de la Pungesti, fãrã sã se întâmple lucruri din sfera penalã. Era liderul de care toatã comunitatea a ascultat. Nu întâmplãtor a fost rãsplãtit cu functia de primar. Gradele de demnitar si le-a câstigat pe frontul de la Chevron, iar vesnicia direct de la Dumnezeu. Comunitatea sã nu uite de acest brav bãrbat al Pungestiului si Dumnezeu sã sa-l ia în ceata sa de îngeri”, a declarat Lucian Timofticiuc.

Constantin Pâslaru si George Epurescu, alti lideri ai miscãrii de Rezistentã, aduc un omagiu omului Constantin Butnaru

Constantin Pâslaru, un iesean venit sã ajute pungestenii în protestele împotriva Chevron, a fost adoptat imediat de comunitate. A fost unul dintre liderii Miscãrii de Rezistentã, cel care a condus multe proteste ale pungestenilor, alãturi de ideologul de la Bucuresti George Epurescu. Cei doi conducãtori au adunat în Bucuresti, în timpul revoltei de la Pungesti, peste 10.000 de protestatari care au sustinut Miscarea de Rezistentã de la Pungesti condusã de „generalii” Constantin Butnaru si Costicã Spiridon. Cei doi au lansat sloganul: „Rosia si Pungesti, douã inimi românesti”. Iatã-i acum îndurerati de moartea prematurã a „generalului” Constantin Butnaru. „Inginerul Butnaru a fost acel om cinstit pe care orice comunitate si-l imagineazã ca un model de primar, un om serios, integru, modest, muncitor. Inginerul Butnaru a fost mintea lucidã a Miscãrii de Rezistentã de la Pungesti, un exemplu de calm si echilibru, un lider nãscut în cele mai grele momente ale comunei Pungesti”, a spus fizicianul George Epurescu. Si Constantin Pâslaru a scris pe Facebook un mesaj emotionant, amintind de un moment în care amândoi erau la Parchetul Militar, denuntând abuzurile fãcute de jandarmi si pe Politie la Pungesti: «Cu mare tristete am primit astãzi vestea de trecere în nefiintã a unei persoane dragi, a unui ”coleg de arme”, în lupta pentru dreptate si apãrarea tãranului român. În aceste zile dureroase, soarele de la Pungesti îsi pierde mare parte din cãldura razelor sale, iar noi vom purta doliul întunericului, care rãmâne în urma lui. Dumnezeu sã te ierte, domnule Butnaru! Sã ne zâmbesti de acolo, din Ceruri, asa cum mereu ne-ai adus un zâmbet si putere în momentele grele din lupta pentru Pungesti!»

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. A-ti uitat să amintiti si de alti lideri importanti care au ,, luptat” la Pungesti.Totul a început cu Spiridon si Monica Focsa , care au strâns semnături pentru interzicerea explorării si exploatării gazelor de sist în comună..Ei au fost primii care au adunat oamenii chiar din prima zi..Nu mai ridicati în slăvi pe cine nu trebuie,pentru că nu este chiar asa cum spuneti voi.Butnaru a venit după câtva timp, nu chiar de la înnceput.A fost prezent în acea perioadă,dar nu a fost atât de vocal.Atunci Butnaru nu avea nici o functie în comună,nici măcar consilier nu mai era.Lucra la Primăria Gârceni.Fiti corecti si spuneti adevărul.Au făcut poze pentru manipulare si sunt marii luptători.Domnul Marian Mocanu care a fost acolo si nu mai lucrează la Vremea Nouă,stie adevărul.Dumnealui făcea reportajele atunci.Sunt altii care au fost mai vocali atunci nu Butnaru si Stamate.Ei nu au fost în fată,au stat în spate ca să nu ia amenzi.Si Butnaru a devenit ,,PRIMAR,, deoarece a decedat Voina nu că asa au vrut oamenii.Fiti corecti!Dumnezeu să-l ierte pe Domnul Butnaru,a avut meritul lui în ,, lupta” cu Chevron,dar nu exagerati pentru că nu este cazul.

  2. Am o intrebare: la o anumita benzinărie pretul/ litru de benzină este 7, 81 – din suma asta scade 50 de bani? Multumesc. Pe 11 august am mai pus. Si a scazut…dar as vrea sa stiu exact.poate pune cineva mai des.De la OMV…BENZINA DE 100 plus…este.multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.