spot_imgspot_img
10.4 C
Vaslui
28-mart.-2024

Constatarea amiabilă electronică, valabilă de luna viitoare

- Advertisement -
SIMPLU… În cazul tamponărilor, începând cu 15 octombrie, șoferii vor putea folosi și exemplarul electronic pentru constatarea amiabilă

MODIFICĂRI… Vești bune pentru șoferii vasluieni implicați în accidente ușoare, fără victime. Conform noilor norme RCA, constatarea amiabilă de accident se va putea face, începând cu 15 octombrie, pe formulare electronice. În același timp, prețurile polițelor de asiguarre obligatorie ar putea suferi modificări în condițiile în care acestea vor funcționa după alte principii. Data anunțată pentru intrarea în vigoare a noilor reguli este 10 septembrie. Mai exact, conform modificărilor legsilative anunțate, va fi introdus conceptul de “primă netă de cheltuieli de distribuție”, astfel că, în funcție de modul de achiziționare a autovehiculului, fizic sau online, asigurarea obligatorie poate fi achiziționată la prețuri diferite.

Vești bune pentru vasluienii posesori de autovehicule dar și pentru cei care doresc, în viitorul apropiat, să achiziționeze unul. Astfel, una dintre vești este legată de faptul că, începând cu 15 octombrie, va intra în vigoare formularul eletronic pentru constatarea amiabilă de accident. De asemenea, prețul polițelor RCA ar putea suferi modificări. Una dintre modificări este legată de faptul că modificările legislative au introdus conceptul de “primă netă de cheltuieli de distribuție”. Altfel spus, în funcție de modul în care este achiziționat un autovehicul, online sau fizic, proprietarii vor avea posibilitatea de a achiziționa poliția RCA la prețuri diferite, chiar și de la același asigurator. Acest lucru este explicat prin faptul că, online, costurile sunt mai mici față de vânzarea prin brokeri sau agenții. De reținunt este și faptul că, în cazul formularului electronic de constatare amiabilă, acesta va avea același format ca și cel scris. În schimb, va avea acum și aceeași valoare juridică. În cazul completării electronice a acestui formular, datele și semnăturile olografe ale conducătorilor celor două vehicule, implicate în accident, vor fi preluate de dispozitivul pe care se completează formularul. Șoferii vor scăpa astfel de completarea formularului tipărit, inclusiv de realizarea schemei exacte a accidentului, deoarece noua aplicație va reda dinamica accidentului, cu ajutorul sistemului GPS. De asemenea, se schimbă și regulile privind mașina oferită la schimb pe perioada reparației. De asemenea, modificările legislative în domeniu prevăd că păgubitul beneficiză de o despăgubire și pentru perioada în care nu își poate folosi mașina avariată. Astfel, zilele în care păgubitul beneficiază de mașină la schimb pusă la dispoziție de service-uri, în general, și plătită de asigurătorul RCA al șoferului vinovat, nu mai sunt condiționate decât de condițiile de finalizare a reparației. „Vechea normă prevedea un algoritm de calcul al acelei perioade, care presupunea numărul de ore rezultate din devizul de reparație împărțit la 4. De exemplu, la 20 de ore de reparație rezultau 5 zile de închiriere a mașinii. S-a renunțat la acel algoritm pentru că era unul incorect și nu cuprindea în realitate perioada de indisponibilizare a mașinii și apăreau multe litigii în instanță. Apărea următoarea situație în practică: mașina era indisponibilizată în service 18 zile, interval în care erau incluse timpul de livrare a pieselor sau perioada weekendurilor, când nu se lucrează. Pentru a putea încasa contravaloarea închirierii mașinilor la schimb service-urile auto majorau prețul de închiriere pentru ca cele 5 zile decontate de asigurători să acopere de fapt cele 18 zile de închiriere efectivă a vehiculului pus la dispoziția clientului păgubit în accident”, spun inițiatorii acestor modificări legislative.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.