spot_imgspot_img
9.7 C
Vaslui
22-feb.-2024

Constientizarea tinerilor cu privire la traficul de persoane si efectele nocive ale consumului de droguri!

- Advertisement -

INSTRUIRE … PREVENTIVÃ…Politistii au desfãsurat activitãti informativ-preventive pentru informarea si constientizarea tinerilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive, prevenirea traficului de minori si de persoane, precum si necesitatea implicãrii în prevenirea situatiilor în care acestia pot deveni victime sau autori ale unor infractiuni. Activitãtile cu caracter preventiv-educativ fac parte din campaniile „Dincolo de aparente”, „Vacanta s-a terminat. Sunteti pregãtiti pentru un nou început?” si „Informare si cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”, derulate la nivel national. La aceste actiuni au participat politistii Sectiei 4 Politie Ruralã Husi, ai Biroului Siguranta scolarã si ai Compartimentului de Analizã si Prevenire a Criminalitãtii, din cadrul IPJ Vaslui, împreunã cu jandarmi din cadrul IJJ Vaslui si specialistii Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane.

Duminicã, 4 septembrie a.c., politistii Sectiei 4 Politie Ruralã Husi, ai Biroului Siguranta scolarã si ai Compartimentului de Analizã si Prevenire a Criminalitãtii, din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean Vaslui, împreunã cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui au desfãsurat activitãti informativ-preventive pentru informarea si constientizarea cetãtenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive, la Festivalul HORA, organizat în comuna Pãdureni, judetul Vaslui. Persoanele prezente la activitate au fost informate cu privire la riscurile asociate consumului de substante psihoactive, despre consecintele care decurg în urma consumului de substante psihoactive, respectiv, alterarea relatiilor cu familia, cu prietenii ori despre efectele dãunãtoare asupra sãnãtãtii, dar si despre adoptarea unor comportamente distructive. De asemenea, politistii si jandarmii le-au explicat persoanelor prezente la activitate cã drogurile reprezintã unul dintre cele mai mari pericole, mai ales pentru tineri, întrucât creeazã dependentã, iar aceastã dependentã provoacã consumul compulsiv de droguri, cu consecinte dãunãtoare pentru persoana dependentã si pentru cei din jurul ei. Totodatã, au fost oferite informatii utile despre efectele negative pe care drogurile le au asupra organismului, asupra dezvoltãrii lor, dar si asupra viitorului lor, cu accent pe riscul implicãrii, în calitate de victimã sau autor, în diferite infractiuni, fiind informati cã pot primi consiliere de specialitate dacã se vor afla în situatiile care necesitã sprijin. Tinerii au avut posibilitatea sã testeze ochelari speciali, care simuleazã efectele consumului de alcool si de substante psihoactive si care distorsioneazã realitatea.

La Vaslui, instruirea a avut loc în Parcul de Distractii

Pe 6 septembrie a.c., politistii Biroului Siguranta scolarã si ai Compartimentului de Analizã si Prevenire a Criminalitãtii, împreunã cu jandarmi din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Vaslui, au desfãsurat activitãti informativ-preventive pentru informarea si constientizarea cetãtenilor cu privire la efectele nocive ale consumului de substante psihoactive precum si necesitatea implicãrii în prevenirea situatiilor în care acestia pot deveni victime sau autori ale unor infractiuni, în zona Parcului de Distractii organizat zilele acestea în municipiul Vaslui, pe strada Decebal. Celor mici le-au fost transmise recomandãri preventive referitoare la mersul cu bicicleta, cu rolele, precum si la comportamentul pe care trebuie sã îl aibã în mijloacele de transport sau la locul de joacã si s-au putut familiariza cu indicatoarele rutiere si regulile de circulatie pe drumurile publice.

Recomandãri pentru prevenirea accidentelor rutiere:

Deplasarea în calitate de pieton pe drumurile publice se efectueazã doar pe trotuare, iar în locurile unde acestea lipsesc, pe acostamente, alei laterale, iar în cazul în care toate acestea nu sunt prezente, deplasarea va fi fãcutã pe partea stângã a strãzii, cât mai aproape de marginea acesteia; Traversarea strãzii se va efectua doar prin locurile special amenajate, semnalizate cu indicatoare sau marcaje cu semnificatia „Trecere pentru pietoni” sau, în lipsa acestora, pe la coltul strãzii, în ambele cazuri dupã o temeinicã si prealabilã asigurare; Asigurã-te în stânga si în dreapta de fiecare datã când traversezi strada. Totodatã, acestia au primit orare scolare ce contin mesaje preventive si care, îmbinate cu jocurile pregãtite, au fost prezentate într-o formã care sã poatã fi înteleasã de tânãrul public. Cu pãrintii au fost abordate aspecte referitoare la mãsurile preventive pe care prescolarii trebuie sã le urmeze acasã, la grãdinitã si pe stradã, precum si riscurile asociate consumului de substante psihoactive si consecintele care decurg în urma consumului de astfel de substante.

Recomandãrile oferite:

Sã nu deschidã usa nimãnui dacã sunt singuri acasã si sã nu spunã nimãnui când pãrintii lipsesc de acasã; Sã nu ia medicamentele decât în prezenta unei persoane adulte: cel mai bine, administrate de pãrinti. Dacã se simt rãu, trebuie sã îi sune pe pãrinti; Sã nu iasã din casã fãrã stirea pãrintilor sau a tutorelui! Trebuie sã aibã grijã când interactioneazã cu persoane strãine! Nu trebuie sã primeascã niciodatã de la acestea atentii sau dulciuri! Sã nu dea persoanelor necunoscute, întâlnite pe internet, informatii despre ei sau familia lor.

Liceenii au fost informati despre lupta împotriva traficului de persoane

Tot pe 6 septembrie a.c., politistii Compartimentului de Analizã si Prevenire a Criminalitãtii împreunã cu specialistii Agentiei Nationale Împotriva Traficului de Persoane au desfãsurat douã activitãti, cu caracter informativ-preventiv, în cadrul campaniei de prevenire a traficului de persoane „Informare si cooperare în lupta împotriva traficului de persoane”. Întâlnirile politistilor cu cei 50 de elevi au fost organizate la Liceul cu Program Sportiv Vaslui, respectiv la Școala Gimnazialã „Dimitrie Cantemir” Vaslui. În cadrul activitãtilor, au fost prezentate informatii referitoare la riscul victimizãrii, capcane si metode de actiune ale traficantilor de persoane. Prin derularea acestor sesiuni de informare, se urmãreste prevenirea traficului de persoane, în special a traficului de minori, prin cresterea gradului de constientizare a acestui fenomen si a formelor sale : exploatarea în scopuri sexuale, exploatarea prin muncã, obligarea la cersetorie, etc. Totodatã, se urmãreste identificarea modalitãtilor eficiente de prevenire, înlãturarea, pe cât posibil, a riscului expunerii la fenomen si adoptarea unei atitudini unitare din partea întregii comunitãti, cu privire la pericolul prezentat de traficul de persoane.

Activitãtile de prevenire si informare cu privire la riscurile asociate traficului rutier, siguranta minorilor si consumului de droguri vor fi continuate în toatã perioada urmãtoare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.