26.2 C
Vaslui
04-iul.-2022

Continuã bãtaia de joc la adresa cadrelor didactice!

PERICOL Profesorii vasluieni se tem cã-i asteaptã vremuri grele. Unii dascãli, cum sunt pensionarii sau suplinitorii, vizati de altfel de cei care doresc o economie la bugetul învãtãmântului, tremurã cel mai tare.

Prin hotãrârea de Guvern care a decis disponibilizarea a peste 15.000 de posturi din învãtãmântul preuniversitar, judetului Vaslui îi revine un numãr de 144. Liderii sindicali din învãtãmânt sunt profund nemultumiti de modul în care au decurs negocierile cu ministrul Educatiei, Daniel Funeriu, precum si de modalitatea în care s-a înteles sã se facã economie la bugetul de stat. “De cum am auzit despre disponibilizãrile care au de gând sã le facã în învãtãmânt, am rãmas perplex. Cum este posibil ca mai întâi sã se spunã numãrul celor care vor fi dati afarã din sistem si abia dupã câteva zile sã convocãm sindicalistii pentru a afla care vor fi criteriile care vor sta la baza acestor reduceri?! Din nou, domnul presedinte a fãcut greseli, spunând cã suplinitorii vor fi primii care vor pleca acasã, însã dumnealui nu stie cã suplinitor nu înseamnã neaparat un necalificat. Mai mult, cei care au decis disponibilizarea angajatilor din învãtãmânt, nici mãcar nu au studiat dinamica populatiei scolare. Sunt semnale cã în judetul Vaslui, în acest an scolar vor fi cu 1000 de elevi mai multi si atunci ce facem?! Ne batem joc de copiii?! Ajungem sã-i îngrãmãdim în clase câte 40, ca pe vremea lui Ceausescu, asta sã fie calitatea învãtãmântului?!”, este de pãrere Constantin Rupa,liderul Sindicatului din învãtãmânt “ Spiru-Haret” Vaslui.

“Punem cãruta înaintea boilor?”

De aceeasi pãrere este si liderul FSLI Vaslui, Sorin Tiplea care considerã cã înainte de a se vorbi despre reduceri de personal ar trebui sã se facã o simulare. “MECTS a avut patru propuneri de mãsuri pentru aplicarea prevederilor OUG 114/ 2009. Printre acestea se aflã stabilirea obligatiei de catedrã pentru toti directorii si directorii adjuncti câte 6-12 ore sãptãmânal, în functie de mãrimea scolii, renuntarea la reducerea normei didactice de predare cu 2 ore/sãptãmânã pentru personalul didactic cu gradul I cu o vechime în învãtãmânt de 25 de ani, majorarea efectivelor minime de prescolari/elevi care permit dobândirea personalitãtii juridice a unitãtilor de învãtãmânt. De asemenea, s-a mai venit cu propunerea organizãrii claselor I, V si IX din unitãtile de învãtãmânt din mediul urban, la limita maximã prevãzutã de Legea învãtãmântului. Nu se are în vedere depãsirea numãrului legal de elevi la clasã, însã nu se vor mai face clase cu 25 de elevi, ci cu 28, spre exemplu. În felul acesta ar dispare clase în mod natural. Deocamdatã nu stim câte persoane vor pleca acasã din învãtãmântul vasluian. În OUG 114 / 2009 este specificat faptul cã din educatia vasluianã vor dispare 114 norme, însã neoficial, vã spun cã aproape 400 de dascãli ar putea fi pusi pe liber din judetul nostru. Ieri nu s-a discutat absolut nimic despre numãrul disponibilizatilor, ci doar au fost câteva propuneri privind modul în care s-ar putea face aceste reduceri de norme în sistem. O nouã rundã de negocieri între minister si sindicate ar urma sã aibã loc martea viitoare”, a declarat Sorin Tiplea, liderul FSLI Vaslui. Federatia Sindicatelor Libere din Învãtãmânt considerã cã Ordonanta de Urgentã 114, care prevede reducerea numãrului angajatilor din educatie, nu este de naturã sã ducã la îmbunãtãtirea actului de învãtãmânt si o va ataca la Curtea Constitutionalã prin Avocatul Poporului.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here