Controale în cele mai aglomerate zone din Vaslui: amenzi de peste 40.000 lei pentru nerespectarea protectiei individuale

VERIFICÃRI… Atentie, vasluieni! Politistii vasluieni controleazã toate zonele aglomerate din judet, centrele comerciale, piete, restaurante si autobuze, pentru a vedea dacã sunt respectate mãsurile de protectie sanitarã în contextul pandemiei Covid-19. Astfel, potrivit unei informãri transmise de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ), peste 200 de angajati ai Ministerului Afacerilor Interne au efectuat,miercuri si joi, 17 misiuni specifice si actiuni punctuale. “Au fost verificate peste 230 de societãti comerciale/persoane fizice autorizate, peste 130 mijloace de transport persoane (dintre care 55 destinate transportului în comun de persoane) si au fost legitimate peste 1.080 de persoane. Echipele de control au depistat peste 320 de persoane care nu au respectat mãsurile de protectie individualã, acestea fiind sanctionate contraventional conform Legii nr. 55/2020, cu amenzi în cuantum de 40.250 lei.Totodatã, politistii au depistat si 27 de persoane care nu au respectat interdictiile privind deplasarea sau libera circulatie, fiind aplicate sanctiuni contraventionale în valoare de 4.750 lei”, se aratã în comunicatul de presã transmis de IPJ Vaslui.

Actiunea politistilor are loc ca urmare a adoptãrii Legii nr. 55 din 2020 privind unele mãsuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acestia au transmis vasluienilor cã nu îsi doresc sã-i sanctioneze, ci doar sã constientizeze cã sãnãtatea si viata persoanelor sunt cele mai importante, astfel cã nu vor tolera nicio abatere de la lege. “Reamintim cã, în conformitate cu dispozitiile legale în vigoare, în toate localitãtile se interzice circulatia persoanelor în afara locuintei/gospodãriei, în intervalul orar 23.00 – 05.00, cu urmãtoarele exceptii motivate de:deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuintã/gospodãrie si locul/locurile de desfãsurare a activitãtii profesionale si înapoi; deplasarea pentru asistentã medicalã care nu poate fi amânatã si nici realizatã de la distantã, precum si pentru achizitionarea de medicamente;deplasãri în afara localitãtilor ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectueazã cãlãtorii al cãror interval orar se suprapune cu perioada interdictiei, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane si care poate fi dovedit prin bilet sau orice altã modalitate de achitare a cãlãtoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însotirea copilului, asistenta persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilitãti ori deces al unui membru de familie.Pentru verificarea motivului deplasãrii în interes profesional, persoanele sunt obligate sã prezinte, la cererea personalului autoritãtilor abilitate, legitimatia de serviciu sau adeverinta eliberatã de angajator ori o declaratie pe propria rãspundere.Pentru verificarea motivului deplasãrii în interes personal, persoanele sunt obligate sã prezinte, la cererea personalului autoritãtilor abilitate, o declaratie pe propria rãspundere, completatã în prealabil.Declaratia pe propria rãspundere trebuie sã cuprindã numele si prenumele, data nasterii, adresa locuintei/gospodãriei/locului activitãtii profesionale, motivul deplasãrii, data completãrii si semnãtura. Scopul fortelor de ordine care desfãsoarã activitãti de verificare nu este aplicarea de sanctiuni.Nu dorim sanctionarea cetãtenilor, ci dorim ca toti sã constientizeze faptul cã sãnãtatea si viata persoanelor sunt cele mai importante, însã nu vom tolera nicio abatere a legii.Suntem si vom fi prezenti permanent la datorie si aplicãm legea în litera si spiritul ei!Vã amintim de TELVERDE – 0800 800 165, numãrul de telefon la care puteti sesiza nereguli privind respectarea mãsurilor stabilite în contextul COVID-19”, au transmis politistii vasluieni.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ