3.9 C
Vaslui
09-dec.-2022

Controale și tăieri de bonusuri: sporurile acordate bugetarilor au declanșat un tsunami național

- Advertisement -

LOVITURĂ… Premierul Florin Cîțu a spus că are în vedere modificarea legii salarizării pentru a elimina nedreptățile din sistemul public. Cu alte cuvinte, Guvernul ar putea tăia din sporurile bugetarilor. Analiza acestor sporuri va fi făcută după ce, săptămâna trecută, au fost aduse în discuție sporurile de 30% acordate angajaților din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19. Printre Prefecturile care acordă aceste sporuri se află și cea a județului Vaslui, unde toți angajații instituției, cu excepția prefectului și a celor doi subprefecți, au salarii mărite cu 30% din luna octombrie, pe toată durata stării de alertă.

Analiza acestor sporuri vine în contextul elaborării proiectului de buget pentru anul 2021. „Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu și ne uităm la tot sistemul de salarizare. În același timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechități. Așa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepții și, de fapt, tineți minte, primul lucru care s-a spus a fost că președintele României are cel mai mare salariu și (…) nu mai este așa. Au apărut tot felul de excepții și trebuie corectate”, a afirmat premierul Cîțu.

Și alte sporuri vor fi verificate

Despre un control al acestor sporuri a vorbit și ministrul Muncii, Raluca Turcan, care a declarat că nu doar sporul anti-COVID va fi verificat. Aceasta a dat asigurări că salariile nu vor scădea. „Una este să te referi la nivelul de salarizare și una este ce se adaugă în plus la salarizarea din sistemul public. Este foarte posibil ca, echilibrând acest sistem de sporuri, unii care beneficiau de spor, nu știu, de antenă, într-un loc unde nu au nicio treabă cu antena să nu mai beneficieze de acel spor. Dar nu se taie salariile. Se umblă la sistemul de acoperire echitabilă a celor plătiți din bani publici. (…) Facem o verificare a justeței unor sporuri”, a explicat ministrul Muncii.

Zeci de Prefecturi din țară, printre care și cea a județului Vaslui, dau sporuri de 30% angajaților

Angajații prefecturilor care merg la serviciu pe perioada stării de alertă din cauza pandemiei de coronavirus primesc un spor de 30% din salariul de bază, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 131/2020 . La Vaslui, angajații Prefecturii, cu excepția prefectului și celor doi subprefecți, primesc acest spor din luna octombrie 2020. În Dolj, din cei 43 de angajați ai Prefecturii, doar trei nu au primit acest spor, întrucât sunt suspendați din activitate sau sunt detașați la alte instituții. În județul Gorj au primit acest spor toți angajații Prefecturii. Și salariații Instituției Prefectului din Botoșani vor avea parte de un spor suplimentar pentru implicarea în activități de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.