31.1 C
Vaslui
01-iul.-2022

Copia după buletin devine istorie în instituțiile publice

NOUTATE… Digitalizarea serviciilor publice va deveni reală începând cu luna ianuarie a anului viitor

SFÂRȘITUL UNEI ERE… Probabil nu este vasluian care să fi avut treabă într-o instituție publică și să nu fi fost pus să facă drumuri suplimentare pentru a obține încă un document de care era nevoie. Dosarul cu șină și orele pierdute în fața ghișeelor vor deveni istorie în mai puțin de două luni, anul viitor urmând a aduce și mult așteptata digitalizare în instituțiile publice.

Cozi. Nervi. Timp pierdut. Hârtii plimbate de la un ghișeu la altul, de la o instituție la alta. Ștampilă. Semnătură. Dosar cu șină. Nu este persoană care să nu fi trecut, măcar o dată, printr-o astfel de situație. Soluția este digitalizarea serviciilor publice, iar ea va veni începând cu luna ianuarie a anului viitor. Conform statisticilor, românii pierd ore întregi alergând pe la diferite instituții, pentru a face copii de pe actele de identitate, certificate de naștere sau de urbanism pentru a le depune la autoritățile publice, ca să nu mai vorbim despre persoanele cu dizabilități care din nefericire erau nevoite să acorde mult mai mult timp procesului birocratic specific instituțiilor publice pentru a putea accesa diverse servicii. Astfel, începând cu data de 01 ianuarie 2022, conform Legii nr. 267/2021 pentru completarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 41/2016 privind stabilirea unor măsuri de simplificare la nivelul administrației publice centrale și pentru modificarea și completarea unor acte normative, instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale nu mai au dreptul să solicite persoanelor fizice sau juridice copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituții publice sau organe de specialitate ale administrației publice centrale, pentru soluționarea cererilor sau pentru furnizarea unui serviciu public. Un alt element de noutate este reprezentat de faptul că în momentul în care o persoană va fi nevoită să acceseze vreun serviciu de la nivelul oricărei instituții publice sau organelor de specialitate ale administrației publice centrale, acestea din urmă sunt obligate să solicite entităților care au emis actele de identitate sau diferitele certificate ale cetățenilor, să le transmită, în format electronic, copii sau extrase ale acestora, în baza consimțământului  expres al beneficiarului serviciului public.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. @Cristian- dacă toți românii ar fi așa pesimiști și ar vorbi atât de urât…..ce am ajunge?
    Cum poți rezolva ceva fiind negativ? vorbind urât?

  2. Un rahat. Așa se spune de 30 de ani în țara asta condusă de niste rahați precum Johanis, Căcațu, Ciolos, Buzatu, Bichinet și alte jivine. Ar trebui sa reținem acest articol și să i dam in cap cu el și autorului articolului și sursei acestuia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here