4.5 C
Vaslui
07-dec.-2022

Copii exploatati prin muncã, sechestrati si bãtuti cu ciocanul, sub nasul autoritãtilor

- Advertisement -

Corectia bogãtasilor

GRAV….Caz extrem de dubios la Negresti, acolo unde trei frati cu vârste cuprinse între 13 si 17 ani, cazati într-un centru de plasament, au fost bãtuti cu un ciocan de patronii unei spãlãtorii auto din oras. Agresorii, Liviu si Marius Scafaru, tatã si fiu, si-au motivat gestul spunând cã minorii le-au furat o bicicletã. Acestia i-au luat pe copii cu duba din poarta centrului, apoi i-au bãtut pânã i-au bãgat în spital. Pe de altã parte însã, nu putini sunt oamenii din Negresti care spun cã la spãlãtoria respectivã se exploateazã minori prin muncã, sub nasul autoritãtilor locale. De altfel, acestia spun cã patronii spãlãtoriei si-ar fi iesit din fire dupã ce, cel mai mare dintre frati, ar fi cerut niste restante salariale. Bãiatul în vârstã de 17 ani a fost internat la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, cu fracturã cranianã. Politia a întocmit dosar de cercetare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de lovire sau alte violente si lipsire de libertate în mod illegal. Desi incidentul a avut loc luni, cei doi agresori au fost adusi la audieri abia joi, dupã ce cazul a izbucnit în presã.

Omul de afaceri negrestean, Liviu Scafaru, face ce face si iese din nou în evidentã. De data asta dupã ce, ajutat de fiul sãu, a sechestrat si bãtut trei minori. Indidentul a avut loc luni dupã-amiazã, la spãlãtoria pe care familia Scafaru o detine în oras. Cel de la care a pornit totul a fost Marius Scafaru,care i-a luat pe cei trei bãieti din centrul de plasament în care acestia locuiau. I-a urcat într-o dubã, iar când a ajuns în dreptul spãlãtoriei a blocat portierele si a început sã-i batã fãrã milã, cu un ciocan. Atacatorii sustin cã au avut un conflict cu minorii dupã ce acestia le-ar fi furat o bicicletã. „Ne-a luat de la centru, ne-a dus la spãlãtorie si ne-a bãtut. Ne-a acuzat cã i-am furat o bicicletã. L-a chemat pe taicã-su sã tinã de portierã, apoi ne-a bãtut cu ciocanul. Lui frati-miu mai mare i-a dat peste fatã cu ciocanul. Ne-au lovit cu pumnii si cu genunchii. Fiul i-a spus tatãlui sã ne ducã acasã, sã ne lege de copac si sã ne omoare dacã nu scoatem bicicleta. Am reusit sã fugim, în picioarele goale. Am sãrit trei garduri, apoi am chemat Politia, Ambulanta. În timp ce ne loveau, ne spuneau sã scoatem bicicleta, despre care noi nu stiam nimic” ne-a declarat bãiatul de 16 ani. Traumatizat de cele întâmplate a fost si cel mai mic dintre frati, în vârstã de 13 ani, care ar fi fost lovit de mai multe ori cu portiera de la masinã. „A venit cu masina, cu o dubã, apoi au bãtut în usã si ne-au chemat afarã, la poartã. Ne-au întrebat dacã stim ceva de bicicletã. Ne-au urcat în masinã, iar în dreptul spãlãtoriei auto au început sã ne batã. Fratelui meu mai mare i-au dat cu ciocanul în cap. El e acum la spital. Pe mine m-au prins în portierã. M-au lovit de trei ori cu ea.”

În urma bãtãii, doi dintre frati au ajuns la spital

Potrivit reprezentatilor Directiei Generale de Asistentã Socialã si pentru Protectia Copilului Vaslui, victimele bãtãii vor fi introduse într-un program de consiliere psihologicã. „Trei copii aflati sub mãsurã de protectie specialã în centrul rezidential din orasul Negresti au fost agresati de cãtre o persoanã din comunitate, acesta suspectându-i de faptul cã i-a sustras o bicicletã. Incidentul s-a petrecut în afara centrului de plasament, mai exact în masina agresorului. Copii au reusit sã fugã, iar în drum spre centru s-au întâlnit cu un frate mai mare, care a anuntat incidentul prin serviciul unic de urgentã 112. Unul dintre copii se aflã internat , în acest moment, la Spitalul de Neurochirurgie din municipiul Iasi, însã din informatiile pe care detinem va fi externat în cursul zilei de azi (n.r. joi), iar ceilalti doi copii au fost prezentati la Serviciul de Medicinã Legalã, pentru unul dintre ei recomandându-se, de asemenea, investigatii suplimentare în cadrul Spitalului Judetean de Urgentã Vaslui, însã si acesta a fost externat în cursul zilei de ieri întrucât nu a prezentat leziuni sau fracturi care sã impunã prelungirea spitalizãrii. La acest moment, Directia Generalã de Asistentã Socialã sI pentru Protectia Copilului Vaslui realizeazã propria anchetã în acest caz, urmând a se realiza un plan de interventie care în mod obligatoriu va include stabilirea unui program de consiliere psihologicã petnru cei trei minori”, a declarat Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui.

Fracturã cranianã pentru unul dintre minori

În urma bãtãii încasate, cel mai mare dintre frati a fost transferat de la Vaslui la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, cu fracturã cranianã. Conform purtãtorului de cuvânt la Serviciul de Ambulantã Judetean Vaslui, acesta era constient si coerent în momentul când salvarea a ajuns la el. „Ambulanta a fost solicitatã sã intervinã în orasul Negresti pentru un adolescent în vârstã de 17 ani, victimã a unei agresiuni. Acesta a fost sechestrat împreunã cu doi frati ai lui într-o masinã particularã de cãtre un necunoscut. Echipajul medical ajuns la fata locului a gãsit copilul constient si coerent, dar prezentând o loviturã la nivelul capului. A fost transportat la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui pentru investigatii suplimentare. În urma acestora, diagnosticul stabilit a fost de fracturã cranianã cu înfundare, motiv pentru care a fost transportat la Spitalul de Neurochirurgie din Iasi, pentru tratament adecvat” a precizat dr. Dan Ungureanu de la SAJ Vaslui.

Exploatarea minorilor prin muncã, ceva obisnuit în Negresti

Nu este pentru prima datã când copiii care locuiesc în centrele de plasament din Negresti ajung în atentia opiniei publice. În luna martie 2013, o minorã care locuia într-un orfelinat a fost abuzatã sexual de sotul celei care conducea centrul respectiv. Nu putine sunt vocile care spun cã bãiatul de 17 ani, care a fost lovit cu ciocanul peste cap, muncea fãrã forme legale la spãlãtoria auto a familiei Scafaru. Aceleasi surse au mai precizat faptul cã în orasul Negresti a devenit o obisnuintã ca minorii din centrele de plasament sã munceascã, pe bani foarte putini. „Numai la acea spãlãtorie mai erau încã cel putin doi copii care munceau. Toatã lumea stie de acest lucru, însã nimeni nu i-a mãsuri. Acesti copii sunt lãsati în voia sortii, pentru cã nimeni nu are grijã de ei”, au spus oamenii din Negresti. Am încercat sã stãm de vorbã ieri, si cu un membru al familiei Scafaru, asa cã am sunat-o pe fiica lui Liviu Scafaru, Alina Scafaru, de profesie, avocat. Aceasta s-a ferit însã sã facã orice fel de comentariu, a precizat doar atât: „Nu cred cã acest caz este un subiect de presã”.

Dosar penal, cu întârziere, pentru agresori

Desi incidentul s-a petrecut luni, cei doi agresori au fost adusi la audieri abia joi dupã-amiazã, dupã ce cazul a ajuns în presã. De ce nimeni nu a luat nicio mãsurã timp de patru zile, desi faptele comise sunt foarte grave, doar sefii Politiei Vaslui pot da un rãspuns. Asearã, atât Liviu Scafaru cât si fiul sãu, Marius Scafaru au fost adusi la Vaslui, pentru a fi audiati. „Politistii vasluieni au fost sesizati cu privire la faptul cã trei minori cu vârste cuprinse între 13 si 17 ani au fost agresati pe raza orasului Negresti. În cauza a fost întocmit un dosar de cercetare penalã sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de lovire sau alte violente si lipsire de libertate în mod illegal. În functie de probatoriul administrat vor fi luate mãsurile legale” a precizat Bogdan Gheorghitã, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui. Aseara, dupa mai multe ore de audieri Marius Scafaru a fost retinut pentru 24 de ore.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.