8.8 C
Vaslui
22-mart.-2023

Copiii de aur de la Laza

- Advertisement -

Scoala Gimnazialã din Laza are cu ce se mândri: douã eleve care au reusit performanta de a se califica la etapele judetene ale olimpiadelor la care au participat. Iuliana Ursu, elevã în clasa a VIII-a, va reprezenta judetul Vaslui la disciplina Religie iar reusita ei este de apreciat mai ales cã olimpica are în spate o poveste tristã, dar care nu a dãrâmat-o, ci a transformat-o într-o luptãtoare. Pe Raluca Morariu, elevã în clasa a V-a, care va merge la faza nationalã a Olimpiadei rurale – “Universul cunoasterii prin lecturã” – am mai prezentat-o într-un numãr anterior, este un copil de nota 10.

Iuliana Ursu este eleva cu domiciliul la “capãtul pãmântului”, în Bejenesti, satul din comuna Laza care numãrã doar câteva gospodãrii si care, în conditii meteo nefavorabile, rãmâne izolat. Acest copil, care la prima vedere nu are prea multe sanse la un viitor strãlucit, a reusit sã se califice la etapa nationalã a unei olimpiade, performantã la care alti elevi doar viseazã. Cu sprijinul profesorului îndrumãtor, Mirela Ciolacu, un dascãl care a vãzut dincolo de aparente si care si-a slefuit cu rãbdare si pricepere toti elevii, Iuliana a pãsit pe poteca succesului. “Fata mea este un copil cuminte si muncitor”, asa îsi descrie fiica Anica Ursu. Povestea olimpicei si a întregii familii Ursu este una tristã, viata pe care o duc nu este deloc usoarã, ceea ce face ca reusita Iulianei sã fie cu atât mai valoroasã. Mai are cinci fratiori, Marian si Ciprian, gemenii de 6 ani, Claudiu de 9 ani, Stefan de 10 ani si Diana de 11 ani. Ambitia, vointa, dorinta de a reusi sã ajungã undeva sus sunt atributele care îi caracterizeazã pe acesti copii care, desi suferã de nenumãrate lipsuri, continuã sã meargã în fiecare zi pe jos la Scoala Gimnazialã din Laza. Din diverse motive, microbuzul scolar nu mai ajunge la ei în sat si, în fiecare dimineatã, cei sase frati îsi iau ghiozdanele în spate, chiar dacã plouã, chiar dacã ninge si pleacã spre scoalã pentru a primi educatie. Singurul venit al familiei constã în alocatiile copiilor, întrucât mama, Anica Ursu, nu lucreazã, iar tatãl, plecat în urmã cu ceva timp în Germania, nu a mai dat niciun semn de viatã, practic i-a abandonat. “Iuliana îi ajutã pe cei mici la teme, am mare încredere în ea. Desi principala grijã este scoala, încearcã sã facã putin din toate: mâncare, curãtenie, îi mai supravegheazã pe fratii ei din când în când.”, a declarat Aurica Ursu. Cu toate cã are emotii pentru Evaluarea Nationalã, se declarã încrezãtoare în fortele proprii. Printre materiile ei preferate se numãrã Geografia, Biologia si Limba Românã. “Mã consider un bun crestin, îmi place ora de Religie si de aceea am decis sã merg la aceastã olimpiadã. Doamna profesoarã mi-a dat materiale de pe care sã învãt si am lucrat cât am putut de mult. Este important pentru viitorul nostru sã învãtãm, de aceea cred cã trebuie sã acordãm mare atentie tuturor disciplinelor. Îi multumesc doamnei profesoare pentru încredere si pentru ajutor”, a declarat Iuliana.

Raluca Morariu, a doua olimpicã

Cea de-a doua olimpicã, Raluca Morariu, este o fire artisticã, deseneazã si îi place sã danseze. A încheiat primul semestru doar cu medii de 10 si este convinsã cã si în semestrul al doilea va reusi aceastã performantã. Eleva le multumeste pentru calificarea la nationalã în primul rând profesorului care a îndrumat-o, Iulian Lavric, si învãtãtoarei care i-a vegheat pasii pânã în clasa a IV-a, Ilie Mirela. “Am mers la concursuri si olimpiade încã din clasa a II-a. Sâmbãtã, 14 martie, voi participa la Concursul <<Culturã si spiritualitate>> si sper sã obtin un rezultat bun. Le multumesc mult doamnei învãtãtoare, domnului profesor si familiei, cu totii m-au sustinut si au avut încredere în mine”, a declarat Raluca Morariu. “Se descurcã singurã, rezolvã unele probleme care pe noi, pãrintii, ne depãsesc. Ea ne mai cere câte o pãrere, dar foarte rar. Uneori o mai ajutã sora ei mai mare, la rândul ei a fost o elevã foarte bunã si acum este studentã la Medicinã Veterinarã. Nu ne asteptam la acest rezultat bun deoarece în weekendul în care a avut loc olimpiada s-a simtit foarte rãu, am dus-o la medic. A fost o surprizã pentru noi calificarea ei”, a declarat Maria Morariu, mama Ralucãi.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.