spot_imgspot_img
8 C
Vaslui
27-apr.-2024

Copiii de la CN Rosca Codreanu Bârlad au ajutat sãrmanii din Coroiesti (foto)

- Advertisement -

Scoala altfel

AJUTOR BILATERAL Douã clase de elevi de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad au fost ieri, în prima zi a sãptãmânii intitulatã „Scoala altfel”, în comuna Coroiesti, unde au împãrtit ajutoare, strânse de ei, pentru copiii nevoiasi si bãtrânii singuri din satele comunei încadratã în cel mai mare grad de sãrãcie din UE. Copii au primit si ei ajutor: o lectie de viatã vãzând cum se zbat oamenii simpli de la tarã sã-si tinã copiii la scoli si sã-i crească sãnãtosi, iar bãtrânii singuri i-au sfãtuit cum sã ajungã oameni mari si sã-si bucure pãrintii.

Sãptãmâna 1-5 aprilie 2013 este dedicatã activitãtilor educative extracurriculare si extrascolare, în cadrul programului national „Sã stii mai multe, sã fii mai bun!”, organizat de Ministerul Educatiei Nationale. În aceastã sãptãmânã nu se organizeazã cursuri conform orarului obisnuit al unitãtii de învãtãmânt, ci dupã un orar special. Scopul programului este sã implice toti elevii si cadrele didactice care sã rãspundã intereselor si preocupãrilor acestora, sã le punã în valoare talentele si capacitãtile lor în diferite domenii, nu neapãrat în cele prezente în curriculum-ul national si sã stimuleze participarea lor la actiuni diverse, în contexte nonformale. Ieri, 50 de copii din clasele a IX-a de la Colegiul National „Gheorghe Rosca Codreanu” din Bârlad au venit în comuna Coroiesti, unde în cele sapte sate componente existã sute de copii si bãtrâni ce au nevoie de ajutor. Având la ei pungi cu alimente, jucãrii si obiecte de vestimentatie, lucruri strânse personal de elevi, acestia au fost asteptati la Primãria Coroiesti de primarul comunei Cristian Lungu si de asistentul social – reprezentantul UNICEF în comunã – Gabriela Lungu. Dupã ce au fost omeniti cu gogosi calde, plãcinte si învârtite – asa cum se obisnuieste la români – copiii au plecat cu masini puse la dispozitie de primarul Lungu, în patru sate: Coroiesti de Jos, Chilieni, Movileni si Mireni. Au fost împãrtite daruri la familiile nevoiase, asa cum este familia Luminitei Ciotârcã, care are sapte copii, dintre care trei sunt la scoalã, sotul fiind decedat. Venitul acestei familii se limiteazã la doar 1,5 milioane de lei vechi lunar, pentru cã nu poate primi ajutor social sau alocatie de sprijin având teren în curte. Asa cã Luminita, la cei 42 de ani, munceste cu ziua oriunde este nevoie, are grijã de gãgâlicile ei de 3-5-7-10 ani, care sunt acasã, si se luptã zilnic ca sã-i asigure fetitei ei de 16 ani, elevã la Bârlad, tot ce are nevoie pentru scoalã. Când au vãzut elevii de la Codreanu cu ce greutãti se confruntã femeia si câtă dragoste are pentru copiii ei, au fost atât de impresionati încât au promis cã vor reveni cu si mai multe ajutoare pentru cei mici ai Luminitei. Si o vor cãuta pe fata de la Bârlad, pe care rând pe rând o vor ajuta, fie invitând-o la masã, fie ajutând-o cu bani pentru a putea sã termine anul scolar.

Au rupt patul bunicii!

La tanti Paraschiva Filimon, o bãtrânã singurã de 74 de ani, care se deplaseazã cu greutate, copii s-au dus cu de-ale gurii: ulei, zahãr, fãinã etc. Bãtrâna s-a minunat când i s-a umplut curtea si casa de „nepoti”, ea neavând copii si deci nici un urmas. I-a invitat pe acestia sã intre în cãsuta ei, iar fetele, vrând sã stea pe patul „bunicii”, acesta a cedat sub greutatea lor, desi fetele nu erau de loc grele. Dar patul bãtrânei … a cãzut la datorie! Copiii s-au amuzat, au promis cã vor aduce un pat nou si mai ales au promis cã vor reveni pânã la Sãrbãtoarea de Paste ca sã-i facã bunicii Paraschiva Filimon curtãtenie lunã în curte si în casã! Bãtrâna i-a omenit cu multe sfaturi despre cum sã ajungã oameni mari, cuminti si sã-si facã pãrintii mândri de ei. „Lectia pe care elevii au primit-o astãzi a fost una de suflet. Au fost foarte impresionati de felul în care unii dintre semenii lor trãiesc, ei neluând pânã acum contact cu aceste aspecte sociale. Au promis cã vor reveni, au promis cã vor avea de acum mai multã grijã de viata lor si a pãrintilor, pe care îi vor asculta, cãci cu adevãrat munca pe care o depun ca sã-i creascã si sã-i educe este enormã. Sunt multumitã cã am putut sã contribui la crearea caracterului lor, arãtându-le realitãtile noastre si ei au fost foarte receptivi. Cred cã programul acesta al MEC este foarte bun si educativ”, a spus Gabriela Lungu, reprezentanta UNICEF la Primãria Coroiesti.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.