spot_imgspot_img
10 C
Vaslui
26-apr.-2024

Copiii opăriți, motiv de dispută între Spitalul Huși și “Grigore Alexandrescu” București!

- Advertisement -

AGITAȚIE… Cazul celor doi copii de nici doi ani din Huși, care au fost opăriți cu ciorbă chiar sub ochii mamelor lor, niște femei foarte “responsabile”, a fost nu doar o provocare maximă pentru medicii din Huși, nevoiți să acționeze exemplar, întrucât fetița avea tot trupul carne vie din cauza arsurii, dar a ajuns să iște zâzanie și între spitale! Spitalul Huși, de pildă, s-a pomenit aseară cu acuze grele tocmai din partea managerului Spitalului “G. Alexandrescu”, dr. Alexandru Ulici. Acesta, luat la întrebări de presă, pe motiv că refuzase primirea copilei, pe considerentul că “nu ar avea locuri în ATI”, a aruncat repede vina pe medicii de la Huși, cărora le-a reproșat că nu au respectat “protocolul” în cazul fetiței. Când a văzut că, în cuvinte mai voalate, medicii Spitalului Huși sunt făcuți, practic, incompetenți de colegii bucureșteni, managerul Spitalului Huși, dr. Bogdan Popa a ieșit public. “Așa ceva nu este posibil! Au fost sunați imediat la București, li s-a prezentat cazul și medicul de gardă de la “G. Alexandrescu” a spus foarte clar, că recomandă dirijarea fetiței, încadrată la mari arși, la Spitalul “Sfânta Maria” din Iași, că nu are niciun loc la ATI. Așa am și procedat. Elicopterul SMURD a transportat fetița, iar Ambulanța, pe băiețel. Cu tot respectul pentru domnul manager Alexandru Ulici, dar ar fi fost mult mai corect să recunoască adevărul și să spună că medicul lor de gardă și-a dat avizul, dar a spus clar că nu sunt locuri la ATI. Domnul Ulici spune că noi, la Huși, nu am respectat protocolul. Iar eu îl rog acum, public, să spună despre ce protocol încălcat este vorba”, a reacționat, supărat, managerul dr. Bogdan Popa.

Cei doi copii de nici 2 ani, arși cu o oală plină cu ciorbă fierbinte, au fost aduși la Spitalul Huși la orele 16:05. Medicul urgentist a intervenit prompt cu tot ceea ce era în competența lui. A evaluat copiii, stabilind că fetița are arsuri pe o suprafață de 90% din suprafața corporală, iar băiețelul pe aproximativ 6%. A fost consultat Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, de unde s-a primit recomandarea să ia legătura de urgență cu Spitalul “Grigore Alexandrescu” din București, unde se află singura secție de mari arși pentru copii. Acolo însă, medicul de gardă și-a dat acordul de principiu pentru primirea fetiței, însă a spus clar că nu sunt locuri la ATI. De aceea, a recomandat trimiterea copiilor la Spitalul Sfânta Maria din Iași (chiar dacă instituția are competență doar pentru arși pe suprafețe de până la 25%), ceea ce medicii din Huși au făcut imediat, cu ajutorul unui elicopter SMURD, în cazul fetiței. Băiețelul, ars pe o suprafață de 6% a fost transportat cu o Ambulanță. Când totul părea pe un făgaș firesc, iar copiii au ajuns în siguranță la Iași, la televizor a apărut… managerul Alexandru Ulici, de la Spitalul “G. Alexandrescu” din București.

Conducerea Spitalului din București nu a mai recunoscut că nu a primit fetița opărită de la Huși

Managerul Alexandru Ulici a fost întrebat de presă, de ce nu a primit copila opărită de la Huși, iar acesta a dat vina pe medicii Spitalului din “orașul dintre vii”, pe care, cu alte cuvinte, i-a făcut… incompetenți. “Au primit acceptul din partea noastră. Problema este că cei de la Huși nu au respectat protocolul de transfer și să dea datele despre pacient, evaluarea și să stabilizeze pacientul, iar apoi COS-ul, constatând că nu a respectat Hușul aceste reguli simple, a luat legătura direct cu noi și, în direct, am aflat că nu poate fi transportat pacientul către București, pentru că nu sunt condiții de zbor”, a declarat dr. Alexandru Ulici.

Managerul Popa de la Huși i-a dat o replică curajoasă celebrului său omolog, de la Spitalul “G. Alexandrescu”

Imediat, a fost chemat să dea explicații publice și managerul Spitalului Huși, dr. Bogdan Popa, care, curajos, nu s-a sfiit să dea public o replică omologului său din Capitală. A explicat și de ce evaluarea de la Huși a fetiței a arătat o suprafață arsă de 90%, iar evaluarea medicilor de la Iași, o suprafață corporală de 40%. “În urma evaluării colegilor de la Sfânta Maria, s-a constatat o suprafață corporală afectată de 40 – 45%. Eu am ținut legătura și cu doamna doctor Susanu, medicul chirurg plastician din cadrul Spitalului “Sfânta Maria” Iași, iar evaluarea suprafețelor de arsură se face în primele 72 de ore. Literatura spune foarte clar, că arsurile 2, 3, 4, cât or fie ele, sunt însoțite și de leziuni marginale, perilezionale, de gradul I, care se pot remite cu restitution ad integrum, într-un timp foarte scurt. Gândiți-vă că arsurile solare, de pildă, sunt arsuri de gradul I, care se remit foarte repede. De aceea și diferența de suprafață constatată la evaluarea primară de la Huși față de cea constatată la evaluarea colegilor de la Iași”, a spus managerul Bogdan Popa. Acesta și-a apărat colegii din Spitalul Huși, despre care a spus că au procedat corect și cu rapiditate. “S-a luat legătura cu Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, care a sugerat să luăm legătura cu Spitalul “Grigore Alexandrescu” din București. Medicul chirurg plastician de la “G. Alexandrescu” și-a acordat avizul de principiu, însă a spus urgentistei noastre că nu sunt locuri disponibile în ATI, rugând dirijarea pacientei către Iași, lucru care este consemnat atât în fișa de primire a pacientei la Spitalul Huși, cât și în înregistrările convorbirilor, că doar au fost făcute pe canale oficiale”, a mai adăugat managerul Bogdan Popa. În momentul în care s-a accentuat, totuși, faptul că managerul Ulici, de la Spitalul “G. Alexandrescu”, a acuzat Spitalul Huși că a încălcat protocolul în acest caz, managerul Bogdan Popa, a dat un răspuns foarte inspirat: “Având în vedere că a fost invocat un protocol încălcat, îl rog cu tot respectul pe domnul manager de la Spitalul “G. Alexandrescu”, să menționeze clar care este protocolul acesta. Acest copil se încadra în categoria marilor arși, iar singura secție de mari arși este la “G. Alexandrescu” București, spital pe care dumnealui îl conduce. Nu era greu să își asume că au refuzat pacienta, pentru că nu erau locuri în ATI în acel moment. Dar a fost mai ușor să spună că Spitalul Huși a greșit. Adevărul însă e foarte simplu de dovedit în acest caz”, a spus managerul dr. Bogdan Popa.

“Fetița se află într-un echilibru extrem de fragil”

Despre starea de sănătate a fetiței, medicul Lavinia Ionescu a precizat: “Este în terapie intensivă. Este într-un echilibru extrem de fragil, iar tratamentul pentru care s-a optat a fost maximal, copilul este pansat cu un pansament special, cu presiune negativă. Practic, copilul este inclus într-un vid pentru a putea minimaliza riscul de contaminare și pentru a favoriza această vindecare a arsurii. Ideal, aceste pansamente instituite ar trebui să rămână 72 de ore. În momentul transportului, pe lângă instabilitatea hemodinamică și respiratorie care se crează, fiind un copil fragil, acest pansament trebuie scos, deci există riscul de contaminare pe transport, în acest moment”, a declarat medicul Lavinia Ionescu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. In timp ce ei se cearta pe protocoale si care o are mai lunga, pacientul sufera. Nici unul nu vrea sa raspunda pentru incompetenta asa ca paseaza responsabilitatea… Aceste spitale sunt niste dispensare cu aspirina care mulg bugetul, salariati fara rost si calificare. Pacat de copil cred ca mama isi va blestema zilele. Nu poti intoarce timpul iar „medicii” sunt intotdeauna „rezervati”.

  2. Si daca nu si-ar mai da singur comentarii incurajatoare, ar fi si mai bravo. In rest, e ok ca sa se ia atitudine, sa vorbeasca, sa apara. E ok tot, repet. Mai putin comentariile pe care ni le scriem singuri. :)))

  3. Felicitări d-nule doctor! A-ți dat dovadă de profesionalism și curaj. Mai trebuie dat peste nas la ăștia care cred că le știu pe toate și caută să arunce vina în altă parte. Părerea lor, că provincia înghite tot și numai ei au dreptate!

  4. Bravo, Bogdan! Ne am saturat ca ani întregi sa plecam capul în fata celor din centrele universitare, care, habar nu au de protocoale și proceduri! Sunt prea deștepți pentru asta, astea sunt pentru,, prostii,, din provincie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.