spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
30-sept.-2023

Copil arestat degeaba!

- Advertisement -

ARESTÃRI Dupã ce s-au chinuit mai bine de un an sã le dea de urmã autorilor unei serii de incendii provocate pe raza comunei Vetrisoaia, grãbiti sã-i prindã pe vinovati, politistii au pus mâna pe câtiva pusti, împotriva cãrora însã n-au izbutit sã adune probe care sã-i tinã în arest mai mult de… douã zile! Culmea este cã unul dintre minorii scãpati din cãtuse în urma recursului formulat împotriva mãsurii de arestare preventivã este elev, iar pedagogul cãminului unde acesta este cazat, sustine sub semnãturã cã în timpul invocat în dosar, nici vorbã ca elevul aflat în grija sa sã fi fost în Vetrisoaia, de vreme ce atât el, cât si o multime de colegi l-au vãzut în cãminul Colegiului “Dimitrie Cantemir” din Husi.

GRABA, STRICÃ TREABA! Îngrijorati cã în ultimul an, numãrul incendiilor provocate la diferite gospodãrii din Vetrisoaia a luat amploare, iar siguranta oamenilor este amenintatã mai mult de la o zi la alta, oamenii legii s-au vãzut nevoiti sã ia mãsuri urgente. În urma ultimului incediu din data de 9 noiembrie 2009, în baza unor declaratii ale sãtenilor care i-au acuzat pe câtiva adolescenti, 5 de toti (între care si 3 frati) cu vârste între 15 si 18 ani, cã ar fi autorii distrugerilor, politistii n-am mai stat pe gânduri, au trecut la verificãri, au chemat ajutoare din cadrul Politiei Husi, dar si o echipã de jandarmi, împreunã cu care s-au apucat de descurcat itele problemei. În cazul celor trei frati, Sergiu, Marius si Alin Ene lucrurile au mers destul de repede, ei recunoscându-si faptele în mare parte si invocând drept motiv pentru incediile provocate… distractia! “Ne plãcea sã râdem de cei cãrora le dãdeam foc”, ar fi declarat în scris acestia. Problema este cã ei le-au fãcut anchetatorilor si câteva dezvãluiri, privind numele a încã doi complici: un elev de clasa a IX-a de la SAM Vetrisoaia si unul de clasa a XI-a, de la Colegiul Agricol “Dimitrie Cantemir”. Nici de aceastã datã politistii n-au mai piedut vremea si au trecut… la treabã!

Elev “sãltat” din cãmin si arestat pentru… douã zile!

EXPERIENTÃ Odatã aflate si numele celorlalti doi pusti, care s-au distrat incendiind cãpitele cu fân din curtile sãtenilor, politistii au mers dupã ei. Cãtãlin, de 15 ani, povesteste: “Eu eram în clasã, la ore. Era cam 8 dimineata. A intrat politistul în clasã si mi-a spus cã trebuie sã merg cu dumnealui. Mi-a fost fricã, dar m-am dus. La Politie mi-a spus sã recunosc cã am dat foc cu fratii Ene la nutretul oamenilor, pentru cã ei m-au pârât si pe mine. Eu prima datã am spus cã nu stiu nimic, dar dupã ce s-au repezit la mine, eu am declarat ce mi-au spus”, sustine Cãtãlin, care a reusit sã scape de arestare.

“Nu mai spun ce-am pãtit cu dânsii, mi-a dat si sângele pe nas…”

Cu Petrisor însã, elev al Colegiului Agricol, lucrurile s-au complicat:. “Eram la cãmin, marti era, si a venit un domn în civil si mi-a spus sã merg la Politie. Acolo mi s-a spus cã luni seara as fi dat foc la niste fân în Vetrisoaia. Le-am spus cã nu e adevãrat, cã eu am fost la scoalã, la cãmin, pot sã-mi întrebe colegii, dar nici nu au vrut sã audã. Nu mai spun ce-am pãtit cu dânsii, mi-a dat si sângele pe nas… De fricã, am declarat cã da, am fost la incediu. O noapte m-au tinut acolo la declaratii. Apoi m-au dus la Judecãtorie si au spus cã ne aresteazã. Eram în cãtuse. Nu puteam crede ce se întâmplã. Îmi închisese telefonul, nu puteam sã-l sun pe tata…”, povesteste elevul.

În timpul incediului de la Vetrisoaia, pedagogul lui Petrisor spune cã acesta era la Husi!

PROBLEMÃ! Auzind cã fiul sãu este arestat, tatãl lui Petrisor, cu ajutorul unui avocat, a formulat recurs la mãsura arestãrii preventive. Acestia au depus la dosar mãrturia oficialã, purtând însemnele Colegiului, prin care pedagogul cãminului unde este cazat bãiatul descrie cu precizie faptul cã Petrisor a fost în alãturi de el si mai multi colegi în ora în care se spune cã ar fi incendiat o gospodãrie la Vetrisoaia. “Trei zile n-am bãut si n-am mâncat. Noi suntem oameni necãjiti si muncim sã tinem bãiatul la liceu. Oare cum ne-am simtit noi când am auzit cã l-au arestat pe copil, îsi închipuie cineva?! Luni, când a fost incendiul, el era la scoalã, spun si profesorii, iar ei l-au pus sã declare cã a fost prin sat si a dat foc la oameni. Copil, speriat, a spus si el ce i-au cerut”, plânge Anisoara, mama bãiatului. În urma recursului însã, nu doar Petrisor, dar si Sergiu si Marius Ene au fost eliberati, judecãtorii considerând cã nu sunt probe clare la dosar care sã indice pericolul social reprezentat de ei.

“Si politistii sunt de înteles cã fac tot posibilul sã rezolve cazul, dar decât sã arestãm un nevinovat, mai degrabã cãutãm dovezi”

“Decizia judecãtorilor de a-i elibera pe cei trei arestati a fost una justã. Vreau sã vã spun cã dosarul nu contine dovezi materiale care sã-i lege pe învinuiti de locul incediilor, fie ele si acesta din urmã, de pe 4 si 9 noiembrie din Vetrisoaia. Nici mãcar nu îi leagã de declaratiile asa zisilor martori oculari. Se bazeazã doar pe declaratiile suspectilor. De aceea eu înclin sã cred cã mare parte a acestor declaratii, asa cum spun si minorii, au fost luate în conditii incorecte: de la declaratii sugerate, pânã la declaratii obtinute prin presiune psihicã. Gânditi-vã cã ei îl acuzã pe Petrisor cã a dat foc în Vetrisoaia, iar pedagogul si o multime de elevi dovedesc cã bãiatul era la Husi, la internat! Nu se poate asa ceva! Si politistii sunt de înteles cã fac tot posibilul sã rezolve cazul, dar decât sã arestãm un nevinovat, mai degrabã cãutãm dovezi. Mai ales cã e vorba despre minori. Ei pot fi traumatizati pe viatã dupã o experintã din asta”, a declarat avocatul Radu Bobârnat. Urmãtorul termen în acest dosar va fi pe 15 decembrie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.