Copilărie chinuită: doi frați din Vaslui se cresc singuri, unul pe altul, iar de Crăciun i-ar face fericiți o bucățică de carne! (FOTO)

TRIST… Sunt la vârsta la care ar trebui să se joace și să se bucure de copilărie. Dar pe umerii lor firavi, apasă atâtea poveri, cărora cu greu le-ar face față și un adult. Sunt nevoiți să își asigure singuri traiul de zi cu zi, să taie lemne, să facă mâncare și alte treburi gospodărești. Este povestea tristă a doi frați din localitatea vasluiană Duda, Petruța și Ionuț, care locuiesc singuri, fără părinți, și care încearcă să răzbată prin hățișul vieții. Cu toate că înfruntă atâtea greutăți, cei doi copii au mereu zâmbetul pe chip.

Cei doi frați, Petruța de 14 ani și Ionuț de doar 10 ani, s-au maturizat înainte de vreme. Cu inima frântă, mama celor doi copii a fost nevoită să îi lase singuri și să plece la muncă în străinătate. Este singura cale de a putea să cumpere o casă, unde să locuiască cu toții. Cei doi frați s-au văzut singuri în fața tuturor provocărilor. Nu s-au speriat însă de nimic. Copiii fac focul, curățenie, gătesc, participă și la ore, online. ” Tai lemne, fac focul, bag lemne pe foc, nu e greu, mama m-a învățat” , spune mândru Ionuț. Camera în care locuiesc cei doi copii singuri este “lună”. Petruța se ocupă de curățenie și de ordine. “Spăl, fac mâncare și ne descurcăm până vine mama de la muncă. Ne-am obișnuit cu munca. Știu să fac borș, supă, ouă, cartofi prăjiți”, spune Petruța. Copiii s-au învățat cu greul. Nu sunt pretențioși și nu fac mofturi, mănâncă întotdeauna ce au și chiar merg în sat și muncesc cu ziua pentru câțiva bănuți sau dulciuri.

Preotul din sat are griă ca cei doi frați să nu ducă lipsă de nimic

Părintele Costel Carcalete de la Duda le-a dus copiilor lemne pentru iarnă dar și o tabletă, pentru a putea participa la ore online. ” Foarte greu se descurcă, părinții sunt plecați în străinătate, în Germania, să lucreze, să facă un ban pentru a-și cumpăra o casă. Trăiesc greu, într-o singură cameră, iar ei trăiesc din ajutorul consătenilor, vecina îi ajută, noi, biserica, ne implicăm, toată vara am avut grijă de ei, au avut încălțăminte, îmbrăcăminte, lemne. Copiii de vârsta lor se joacă cu tablete, ei nu știu ce e asta, știu doar muncă. Când nu muncesc acasă, muncesc prin vecini, sunt săritori, dacă au nevoie strigă, merg și îi ajută pe vecini. Aduc o găleată , un bidon de apă, cumpără o pâine pentru o bătrână și primesc un dulce, o prăjitură, sau câte doi, trei lei. Pentru ei au valoare acești bani, pentru că trăiesc greu, fără părinți. Îi vizitează și bunica Anica, o vecină care le duce mereu câte o farfurie de mâncare. ” Pentru copii e greu, că sunt singuri. S-au dus părinții după bani, să muncească, să cumpere casa asta. Mereu vin la ei să văd dacă sunt bine și au ce mânca. Le-ar trebui două lenjerii de pat, două pături și două pilote, pentru că nu au deloc”, ne-a spus bunica Anica.

De Crăciun, și-ar dori să vină mama acasă și să aibă o bucățică de carne de porc pe masă

DE CRĂCIUN… Ionuț și Petruța sunt doi copii obișnuiți cu greul și înțeleg că trebuie să lupte pentru traiul de zi cu zi. Deja Ionuț știe ce va face când va crește mare. “Eu vreau să mă fac meseriaș auto, să construiesc și să repar tractoare, mașini, de toate”, spune hotărât băiatul, cu zâmbetul pe buze. Sărbătorile îi vor găsi pe cei doi frați, tot singuri, acasă. Îl așteaptă și ei pe Moș Crăciun, pentru că au fost cuminți și harnici. Nu vor telefoane, tablete sau cadouri scumpe. Și-ar dori doar o bucățică de carne de porc să pună pe masă de Crăciun și, dacă s-ar putea, să se întoarcă acasă mama!

Oamenii cu suflet mare, care doresc să îi ajute pe cei doi frați, îl pot contacta pe părintele Costel Carcalete din satul Duda, la numărul de telefon 0761.634.438. (A.P)
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ