”Copilul plângea, preotul l-a scufundat de trei ori în apă… a inhalat 110 ml. lichid”

Tatăl băiețelului în vârstă de o lună și jumătate mort după slujba de botez de la Biserica  „Sf. Constantin și Elena”, din cartierul Zamca, din municipiul Suceava, a relatat ce a văzut cu ochii săi în timpul slujbei, înainte de tragedie:

”L-am dus la biserică pentru încreștinare, ce pot să vă spun e că băiatul plângea, dar preotul l-a scufundat de trei ori în apă, iar el a inhalat apă. Părintele l-a scos, l-a șters, de la doctori am aflat că a inhalat 110 ml apă. Pe copil l-a bușit sângele pe nas, l-am pus cu fața în jos, să scoată apa, nu și-a revenit, bătăile inimii erau, dar avea un puls foarte scăzut… Dacă vezi copilul cu gura căscată și că plânge nu îl scufunzi de tot în apă, nu?”, s-a arătat revoltat tatăl, când încă băiatul era în viață.

Doctorul Dan Teodorovici, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Suceava, a precizat că bebelușul a fost adus la UPU Suceava în stop-cardio-respirator resuscitat, fiind internat pe secția ATI, dar din păcate, luni dimineață, în jur de ora 6.00, a decedat, probabil din cauza leziunilor provocate de hipoxie, cu precizarea că medicii legiști vor stabili exact cauza morții. Medicul a confirmat că bebelușul a aspirat lichid în plămâni.

Contactat de presă, preotul care a făcut slujba de botez, Alexandru Mazarache, a spus că nu poate vorbi despre ce s-a întâmplat, dar un punct de vedere va fi transmis de Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților.

Protopopul Doru Budeanu, de la Protopopiatul Sucevei, a confirmat că bebelușul a fost scufundat complet în apă, arătând că „botezul se face prin întreita cufundare, după rânduielile Bisericii”.

El a precizat, suplimentar, că în cazul inhalării medicii au precizat că este vorba de lichid, fără a se putea stabili dacă este vorba de apa din cristelniță ori poate de lapte.

Protopopul Doru Budeanu a mai spus că înaintea unei cercetări interne a preotului se așteaptă o serie de concluzii suplimentare ale anchetei, cel puțin cu privire la cauza decesului.

Protopopul Ionel Doru Budeanu a mai precizat este vorba de un preot hirotonit din anul 2007, care săvârșește sfintele taine de multă vreme și nu este vorba de lipsă de experiență.

”Părintele mi-a spus că copilul a plâns, și înainte de botez, inclusiv după ce l-a scos din cristelniță, avea semne vitale…..Singura problemă de care știa părintele este că era născut prematur”.

Temperatura din biserică și cea a apei erau potrivite, a mai spus părintele protopop.

”Caloriferele funcționau, a fost și liturghie de dimineață, deci temperatura era corespunzătoare, nu se pune problema să fi fost frig”, a mai spus părintele.

El a precizat că sfintele taine ale botezului nu pot fi schimbate, dar că ”probabil va trebui mai multă atenție, să rămână năsucul și gurița deasupra apei”.

Momentul tragediei a fost înregistrat de cel care filma evenimentul pentru familie, imaginile ajungând în posesia polițiștilor, care vor putea stabili probabil cu destulă exactitate ce s-a întâmplat

La întrebările presei, preotul protopop a admis că funcție de cauza acestei tragedii s-ar putea schimba regulile sau recomandările privind modul în care se poate proceda la slujba tainei botezului, pentru a se preveni alte incidente nedorite.

Inițial, polițiștii au deschis dosar penal pentru vătămare corporală din culpă, dar în noile condiții fapta va fi încadrată la ucidere din culpă. …https://www.monitorulsv.ro/Ultima-ora-local/2021-02-01/Copilul-plangea-preotul-l-a-scufundat-de-trei-ori-in-apa-a-inhalat-110-ml-lichid
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ