Corespondentã din Italia: vasluienii blocati în povestesc cu ce se confruntã

CARANTINÃ… Vasluienii blocati în Italia, singura tarã din Europa care a intrat în carantinã din cauza coronavirsului, povestesc prin intermediul ziarului Vremea Nouã cum aratã viata lor în aceastã perioadã. Nu au voie sã pãrãseascã orasele în care locuiesc, ies din casã doar pentru a merge la muncã sau pentru a face cumpãrãturi de strictã necesitate si stau cu grijã pentru cã în curând li se vor termina resursele financiare. Unii dintre ei au cerut ajutor la ambasadã, pentru cã îsi doresc sã se întoarcã acasã chiar dacã va însemna sã intre în carantinã. “Eu si copilul meu am rãmas blocati în Viterbo. Nu suntem egoisti sau inconstienti, dacã ajungem în tarã, suntem de acord sã intrãm în carantinã, pentru cã am si eu o mamã acasã, nu vreau sã o infectez, dar casa mea nu e aici. Repet, nu e o problemã, pot sã mai stau câteva zile, o sãptãmânã, dar mai mult nu îmi permit, pentru cã mi se vor termina resursele”, a transmis o vasluiancã.

De asemenea, aceasta a povestit care e pulsul acestor zile: “situatia nu e atât de disperatã pe cât o prezintã autoritãtile. De exemplu, în zona unde sunt eu, în Viterbo, acum douã sãptãmâni au fost primele cazuri: o studentã româncã, un profesor, un pediatru si un bãtrân. Numãrul a rãmas constant cu tot exodul din nord. Coronavirsul nu s-a mai rãspândit. Dar într-adevãr, virusul pare foarte agresiv, pentru cã se transmite rapid. Acum s-a dat un decret prin care s-au închis toate activitãtile ce se presupun a nu fi esentiale traiului de zi cu zi, au lãsat deschise doar magazinele, supermarketurile, farmaciile, posta si cam atât. Majoritatea încearcã sã respecte regulile, ies câtiva în supermarketuri, intrã altii si tot asa. Cum era de asteptat, s-au dat si amenzi. Nu e chiar ca în nord, nu circulã armata pe strãzi, dar politia e la iesirea din fiecare localitate. Trebuie sã ai la tine formularul în care declari pe propria rãspundere cã ai iesit în interes de necesitate, muncã, sãnãtate. Adicã nu se acceptã motive precum <mã duc sã beau o cafea sau la plimbare>”.

“Aici circulã deja vestea cã în China s-a învins virusul”

Italia este în carantinã de la începutul acestei sãptãmâni. Autoritãtile italiene au dispus mãsuri fãrã precedent pentru a limita rãspândirea virusului COVID-19. “Au hotãrât sã dezinfecteze toatã Italia, asa cã, vor împrãstia din avioane si de la sol o solutie pe bazã de clor. Aici circulã deja vestea cã în China s-a învins virusul. Pe 1 martie au externat ultima pacientã înfectatã cu CoronaVirus. Avea 98 de ani. Se vorbeste despre faptul cã medicii chinezi au folosit un medicament descoperit în Cuba care a avut efecte pozitive asupra pacientilor. De mâine trimit echipe în Italia. Deja au trimis mãsti, dupã ce Germania si Franta au refuzat sã rãspundã pozitiv la cererea de ajutor a Italiei. Suntem la curent si cu ce se întâmplã în tarã, urmãream zilele acestea un grup pe Facebook, unde vãzusem o situatie tragi-comicã: bunica îi refuzã nepoatei recent întoarsã din Italia accesul la WC-ul comun din fundul curtii de teamã sã nu fie infectatã cu virusul Corona. Vorba românului: <nu te mai poti c**a de virus!”, a mai transmis vasluianca blocatã în Viterbo.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ