spot_imgspot_img
9.9 C
Vaslui
26-apr.-2024

Corpul de Control a venit la Vaslui și a luat la puricat pensiile de lux ale polițiștilor deștepți

- Advertisement -
ANCHETĂ… Dezvăluirile unor foști sau actuali polițiști despre modul în care șefii din IPJ și-au mărit pensiile fac obiectul unor verificări ale Corpului de Control al ministrului de Interne

DEZVĂLUIRI… În urma materialului de presă publicat de Vremea Nouă și intitulat „Polițiștii deștepți iau pensii speciale, scandalos de mari, prin fraudă”, la Vaslui a fost trimis Corpul de Control al ministrului de Interne. Aceștia au verificat modul în care au fost distribuite orele suplimentare polițiștilor aflați în prag de pensie, cu scopul de a-și crește artificial pensiile. O altă metodă prin care unii polițiști își umflă pensiile sunt acordarea salariilor de merit și de excelență, pe ultima sută de metri, înainte de pensionare. Astfel, conform unor surse din cadrul IPJ Vaslui, au fost ofițeri care le-au luat cumulat, deși în județ în ultima perioadă nu au fost deconspirate mari afaceri ilegale sau să se fi destructurat nu știu ce cuiburi de mafioți. Ba chiar, am asistat la un spectacol jalnic oferit de polițiști corupți, obsedați sexuali sau consumatori de droguri. În ultimii 5 ani, majoritatea șefilor de birouri, de Servicii sau de la Poliție Municipală au beneficiat de astfel de salarii de merit, plus salarii de excelență, pentru a se retrage cu o pensie mai mare decât salariul. Este știut că pensia reprezintă 80% din solda medie a polițistului pe ultimele șase luni și este calculată de o casă de pensii specială a Ministerului Afacerilor Interne. Chiar dacă nu este nimic ilegal în toată această poveste, aceleași surse vorbesc despre faptul că salariile de merit au fost acordate discreționar, doar unor șefi cu gulere albe, mai ales în perioada de dinaintea pensionării. Aceste salarii meritorii reprezintă un spor de 50% din solda de funcție. Astfel, în cazul unui ofițer, șef de serviciu, se poate ajunge la un salariu de 18.000 de lei, iar pensia automat se dublează, ajungând până la 14.400 de lei. Astăzi vă mai prezentăm modul în care doi foști polițiști au fost lăsați la vatră cu pensii de lux, prin tehnica orelor suplimentare. Este vorba de colonelul (r) Gelu Ciot, fost șef Resurse Umane care, după cum susțin voci din IPJ, nu prea ar justifica orele splimentare petrecute la serviciu înainte de pensionare. Dar și a unui fost șef de la Serviciu de la Arme și Muniție, ieșit pe ușa din dos a IPJ Vaslui, comisarul (r) Gabriel Anton.

Dezvăluirile făcute, zilele trecute, de cotidianul Vremea Nouă despre modul în care înțeleg unii polițiști să-și mărească pensiile, au fost, se pare, doar vârful icebergului. Încurajați de controalele IGPR, dar și de prezența Corpului de Control, tot mai multe voci din IPJ fac dezvăluiri despre modul în care au înțeles unii polițiști să iasă la pensie. Astfel, au început să iasă la iveală detalii despre salariile de merit sau soldele de excelență, obținute de șefii de birouri sau de servicii, cu jumătate de an înainte de pensionare, astfel încât pensia să fie cu mult peste salariu. Acest lucru se întâmpla cu știrea și aprobarea șefilor de Inspectorat, dar mulți polițiști sau foști polițiști se întreabă cum de acordarea salariilor meritorii (de excelență sau de merit) se acordau tocmai în perioada pensionării și cum de aceste salarii beneficiau doar șefii. „Un salariu de merit se acordă pentru ceea ce ai făcut, pentru merite deosebite. Numai că, în IPJ Vaslui, aceste salarii se acordau mai ales șefilor aflați în pragul pensionării. Este curios cum de deveneau merituoși doar șefii, cu 6 luni de zile înainte de pensionare. Și, dacă în serviciul operativ, unele salarii de merit ar fi putut fi justificate, cum de au primit astfel de salarii și cei care plimbau hârtiile dintr-un birou în altul și care s-au pontat cu ore suplimentare de ar fi trebuit să doarmă în Inspectorat. Acest lucru durează de ani buni și, dacă cineva nu va pune piciorul în prag, va mai dura ani buni și de acum încolo. Ca un exemplu, fostul șef de cadre din cadrul IPJ Vaslui, cu un salariu net de 8.000 de lei, primește salariu de merit plus sporuri din orele suplimentare și reușește să se pensioneze cu 12.000 de lei, pensie lunară. Și nu este singurul caz. Cam toți care s-au perindat pe la șefia Poliției municipale, șefi de Birouri sau șefi de Servicii, în ultimii 5 ani, au beneficiat de astfel de salarii de merit sau ore suplimentare pentru a lua mai mulți bani la pensie”, spun voci din cadrul IPJ Vaslui.

Colonelul (r) Gelu Ciot, pensionar de lux

Chiar dacă a stat doar în birou, ca șef la Resurse Umane, colonelul (r) Gelu Ciot a reușit performanța de a se retrage din activitate cu o pensie de invidiat. Gurile rele vorbesc de aproximativ 11.000 de lei lunar după ce, profitând de câteva chichițe ale legislației în vigoare, a reușit să treacă, în dreptul său, sute de ore suplimentare. Surse din Poliția vasluiană vorbesc despre faptul că, dacă ar fi să te iei după aceste ore, colonelul Ciot ar fi trebuit să stea la muncă 24/24, sâmbetele, duminicile și sărbătorile legale. Chiar și așa, pensionarul de lux al IPJ Vaslui s-a arătat nemulțumit de cuantumul pensiei și s-a judecat cu Inspectoratul Pe Poliție tocmai pe această speță. Concret, acesta a cerut ca, în calculul pensiei să fie trecută perioada aleasă de el, adică iulie – decembrie 2016. Și asta pentru că, după cum povestesc unii dintre polițiști, în această perioadă Ciot și-a trecut în acte, ca efectuate, un număr record de ore suplimentare. „Dacă ar fi să te iei după orele suplimentare trecute de colonelul (r) Ciot în acte, acesta ar fi trebuit să stea la serviciu aproape 24 de ore, sâmbetele, duminicle și sărbătorile legale, dar acest lucru nu s-a întâmplat. Și-a motivat prezența, mai ales în ultima perioadă, la muncă, că ar fi avut de lucru cu noii veniți din sursă externă, dar nici așa nu își justifică pensia. Ore suplimentare multe s-ar justifica pentru polițiștii de la judiciar sau crimă organizată pentru că așa este specificul muncii lor. Nu poți sta 8 ore la muncă atunci când ai de soluționat infracțiuni grave și foarte grave. Stai să-ți faci treaba și nu te gândești la orele suplimentare, ci doar la satisfacția muncii”, povesteau, la acea vreme, surse din IPJ Vaslui.

Comisarul (r) Gabriel Anton a fost anchetat de DNA și are pensie de lux de la IPJ

Și nu este singurul exemplu care a știut să speculeze legislația în vigoare. Fostul șef al Serviciului Arme și Muniții, Ioan Gabriel Anton, ar fi ieșit la pensie cu 6.300 de lei lunar, chiar dacă a fost scos din poliție pe ușa din dos. În 2012, acesta a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, după ce a primit mită 500 de euro de la bulibașa din Murgeni pentru un permis de vânătoare. Potrivit rechizitoriului din 30 martie 2011 al DNA-Serviciul Teritorial Iași, „s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Anton Ioan Gabriel, comisar de poliție judiciară, șef al Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase din cadrul IPJ Vaslui, pentru săvârșirea următoarelor infracțiuni: o infracțiune de trafic de influență, prevăzută de art. 257, alin. 1, Cod penal; o infracțiune de deținere fără drept de articole pirotehnice, prevăzută de art. 37, alin. 3, din Legea 126/1995, republicată”. În ianuarie, ofițeri de la DGA și Direcția Națională Anticorupție au intervenit în cazul unui examen pentru obținerea permiselor de vânător, la care participau peste 150 de persoane. Conform unor informații, neconfirmate ulterior, un număr de aproximativ 40 de persoane care au participat la examenul de la Vaslui ar fi cotizat la diverși șefi sume cuprinse între 300 și 1.000 de euro, pentru a pune mâna pe un permis de vânător. Comisarul Anton se afla în atenția DNA de aproape șase luni de zile, fiind monitorizat pentru posibile fapte de corupție. Potrivit procurorilor DNA, comisarul Anton a pretins în lunile septembrie-octombrie 2010, de la un om de afaceri din Murgeni, Tasi Stoica, să identifice persoanele care doreau să obțină un permis de vânător. A pretins ulterior suma de câte 500 de euro, sub pretextul că poate interveni pe lângă șefii AJVPS Vaslui și-i poate determina să faciliteze promovarea examenului, în vederea obținerii acestui permis. În aceeași perioadă, Anton a primit suma de 500 de euro de la Sandu Moise Eugen (fiul bulibașei din Murgeni, n.r.), candidat la examenul pentru obținerea permisului de vânător. Intermediar a fost același Tasi Stoica.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. E usor a critica, totodata un vechi proverb zice, ,, nu iese fum fara foc”, dar sa critici o institutie intreaga pentru cateva uscaturi e lipsa de respect pentru tine in primul rand ca jurnalist.

    • De ce? Nu totul se face prin comparație?Dacă nu vă convine critica instituției, dați-vă afară uscăturile și nu le faceți jocul. Noi nu avem pensii speciale ca voi. Vasluiul e plin de infractori . Cu cine v-ați luptat? Într/un județ sărac voi aveți pensii de nababi. Cu ce ați contribuit la prosperitatea orașului, a județului? Ați stat ascunși prin birouri, v/ați folosit de oameni sub acoperire și ei au rămas cu limbă scoasă și voi cu pensii speciale.

  2. Încă o dată BOR dovedește că nu știe să-și facă ordine în propria ograda! Inerți șteaptă verdictul final al justiției care trenează de ani de zile, ca să-l de-a afara pe acest Onilă !
    Pina atunci se complac in situația asta jenantă ca și în cazul Pomohaci , ducîndui pe enoriași in ipostaza de a nu mai discerne, de a nu mai știu ce e moral sau imoral cu aleșii lui Dumnezeu pe pămînt!

  3. Jhon, zis sifon, asteapta prefectul-profesor sa.i aduca de la Solesti, un ciolan, pe filiera educatie. Se pare ca se inseala, pt ca sursele spun ca, vasluienilor, mai nou, le place handbalul. Lasate de meserie ca s.ar putea sa fugi, nu sa iesi, pe usa din spate, improscat cu noroi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.