Corpus Christi, cel mai premiat film al anului trecut, are premiera la Bârlad! (FOTO)

INTERESANT…Unul dintre cele mai importante filme europene ale anului, Corpus Christi, se va lansa în România în ciuda închiderii cinematografelor din Bucuresti. El va fi lansat pe 9 octombrie, concomitent, în 20 de orase din tarã, printre care si la Bârlad, la Cinema Cytiplex „Victoria”, unde va avea premiera sâmbãtã, 10 octombrie, la orele 20.00. Urmãtorul spectacol va fi joi, 15 octombrie, orele 17.30.

„Decizia închiderii cinematografelor în Bucuresti a venit ca o mare loviturã pentru distribuitori, exploatanti si public. Am decis sã lansãm totusi filmul în orasele în care acest lucru este posibil, dând ocazia spectatorilor sã aibã acces la culturã.”, au anuntat reprezentantii Bad Unicorn, distribuitorii filmului. „Corpus Christi” este un film inspirat din fapte reale, nominalizat la Oscar, cîstigãtor a 10 premii la Polish Film Awards si cu peste 2 milioane de spectatori în Polonia. Corpus Christi urmãreste fascinanta transformare a unui tânãr care vrea sã devinã preot în ciuda cazierului sãu, si care preia accidental o parohie.

Nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film strãin, filmul polonez Corpus Christi ne aratã ce se întâmplã atunci când Daniel, un delincvent abia eliberat de la scoala de corectie, ajunge dintr-o întâmplare sã se pretindã preot într-un sat. Pornit de la un fapt divers din presa polonezã, filmul devine un manifest pentru iertare, indiferent dacã aceasta e îndreptatã spre noi însine sau spre altii.

Dupã o perioadã petrecutã într-un centru de reeducare pentru minori, Daniel (Bartosz Bielenia) este eliberat si trebuie sã-si înceapã drumul spre reintegrarea în societate, muncind într-o fabricã de cherestea dintr-un sat. O vorbã aruncatã în vânt (si o costumatie de preot catolic folositã la o petrecere) face ca Daniel sã-l înlocuiascã, în urma unui concurs de împrejurãri, pe preotul alcoolic al satului, tânãrul ajungând repede sã insufle entuziasm în comunitatea de credinciosi. Îl ajutã foarte mult în impostura sa faptul cã satul a fost afectat recent de tragedia unui accident de masinã cu sapte victime printre localnici.

Desi suferã din cauza unui oarecare conformism, filmul lui Jan Komasa ridicã mai multe întrebãri atasante, arãtând cu degetul spre ineficienta bisericii si coruptia de provincie, dar si discutând de fapt esenta imposturii. Cine este mai impostor în aceastã poveste, tânãrul Daniel, care ajunge cumva sã ofere alinare satului dezbinat de tragedie? Sau bãtrânul preot cu patalama, dar anchilozat în rituri goale de continut si complet depãsit de durerea ce-l înconjoarã?

Corpus Christi navigheazã inspirat (si adesea imprevizibil) aceste ape tulburi, arãtând cum ajutorul poate veni de unde te astepti mai putin, atât pentru cel care are disperatã nevoie de el, cât si pentru cel gata sã-l ofere. Pânã la urmã, filmul oferã o discutie despre relativismul omniprezent: lucruri care într-un context sunt permisibile, în altul nu mai sunt deloc asa. Fãrã sã detaliem contextul tragediei, ideea de vinã este si ea în centrul povestii.

Corpus Christi a cîstigat douã premii la Festivalul de Film de la Venetia în 2019 si a primit 10 premii la Polish Film Awards, printre care Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu, Cel mai bun actor în rol principal si deschide discutia despre iertare, imposturã, a doua sansã, iubire si grija fatã de cei din jur. Cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Jan Komasa îi aduce împreunã pe tânãrul actor de teatru si film Bartosz Bielenia, care a jucat recent în serialul produs de Netflix 1983, pe Eliza Rycembel, distinsã cu Cea mai bunã actritã la Festivalul International de Film pentru copii si tineri de la Viena si pe laureata Premiului Filmului Polonez Aleksandra Konieczna.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ