
ULTIMUL SPECTACOL… Pentru celebra actriță Lily Popa Alexiu, a fost ultimul spectacol aici, pe scena vieții. Ceremonia funerară a avut loc la Biserica “Sfinții Trei Ierarhi” din Bârlad. Anunțul morții fugerătoare a căzut ca un trăsnet peste toți cei care au apreciat-o și aplaudat-o în frumoasele roluri jucate pe scena teatrului bârlădean! O actriță de mare calibru, de o sensibilitate aparte, care și-a lăsat fără tăgadă, o amprentă puternică asupra personajelor interpretate, dar mai ales asupra publicului, care s-a despărțit de ea în lacrimi și aplauze! Dumnezeu să o ierte și să o așeze în lumea celor drepți!
La ceremonia funerară au participat colegii de scenă și zeci de bârlădeni, toți cu ochii în lacrimi! De asemenea, în foaierul teatrului bârlădean, unde a fost depusă doamna teatrului din Bârlad, au fost prezenți primarul municipiului, președintele Consiliului Județean Vaslui și consilierul județean Cristina Tiron. Regizorul Dorin Mihăilescu, unul dintre cei cu care cunoscuta Lily Popa Alexiu a colaborat, reușind roluri memorabile, a ținut un discurs despre ce a însemnat ea pentru scena din Bârlad și nu numai. „Doamna Lily a făcut parte din familia actorilor care au dăruit totul pe scenă! Pentru noi, membrii familiei teatrului V.I.Popa, Lily a fost o soră apropiată tuturor celor dintre noi. Am fost mereu convins că nu a ezitat să pună umărul pentru a sprijini ceea ce facem noi actorii, pentru a sprijini Măria sa OMUL! Avea mult talent, a fost binecuvântată de Creator un har divin, de a se sacrifica pe scenă. În cele zece roluri interpretate în spectacolele regizate de mine, și-a depășit limitele pentru a da viață anumitor personaje. Îi sunt recunoscător! Îți mulțumesc, Lily! Acolo unde se va odihni sufletul surorii noastre va fi sub ocrotirea Maicii Domnului! Se va odihni în liniște și lumină!”, a încheiat cu ochii plini de lacrimi, regizorul Dorin Mihăilescu. A urmat plecarea din teatru, în apaluzele celor care au venit special să o conducă pe ultimul drum! Lily a fost înmormântată la Cimitirul „Trei Ierarhi” din Bârlad, în cavoul familiei.
Să nu o uitați pe Lily!
Teatrul “Victor Ion Popa” a pierdut un om… Delicată, atentă la nevoile celor din jur, discretă și dedicată profesiei de actor, Lily Alexiu s-a retras, la doar 68 de ani, într-o altă lume, mai liniștită, poate. Născută într-o luminoasă zi de 2 mai, debutează, în 1974, la Teatrul Municipal „George Bacovia”, din Bacău, cu rolul Clara Mogoș, în „Cititorul de contor”, de Paul Everac.
<<La Teatrul “Victor Ion Popa” a trăit, din 1975, rând pe rând, viețile a peste 80 de personaje: Ana, în “Take, Ianke și Cadâr”, de V.I.Popa, Mariana, în “Tartuffe”, de Molière, Ada, în “Nu suntem îngeri”, de Paul Ioachim, Caterina, în “Citadela sfărâmată”, de H. Lovinescu, Tereza, în “Iluzia optică”, de D. Solomon, Leana, în “Hagi Tudose”, de Delavrancea, Judith Anderson, în “Discipolul Diavolului”, de G.B.Shaw, Domnița Anca, în “Vlaicu Vodă”, de Al. Davila, Alexandra, în “Noțiunea de fericire”, de D. Solomon, Frosa, în “Idolul și Ion Anapoda”, de G.M.Zamfirescu, Elena, în “Unchiul Vanea”, de A.P.Cehov, Lilica Busuioc, în “Dulcile-amare bucurii”, de Dina Cocea, Daisy, în “Rinocerii”, de E. Ionesco, Elena Ivanovna, în “Însurătoare cu bucluc”, de Cehov, Nina, în “Tichia cu clopoței”, de Pirandello, Jessica, în “Nebunele vacanțe la New York”, de C. Green, Nora, în “Pescărușul din livada de vișini”, de H. Gârbea, Marta, în “Copacii mor în picioare”, de Al. Casona, Anna Christie, în “Anna Christie”, de E. O’Neill, Alison, în “Privește înapoi cu mânie”, de J. Osbourne, Leontine, în “Domnul vânează”, de Georges Feydeau, Privighetoarea, în “Cele două privighetori”, de D. Solomon, Martha, în “Neînțelegerea”, de A. Camus, Veta, în “O noapte furtunoasă”, de I.L. Caragiale, Elvira, în “Visul unei nopți de iarnă”, de T. Williams, Carolina, în “Amantele trăsnite”, de Geo Iancu Călinescu, Mița Baston, în “D’ale Carnavalului”, de Caragiale, Mama Elise, în “Pelicanul”, de A. Strindberg, Ana Anta, în “Ciuta”, de Victor Ion Popa, Chiriachița, în “Titanic Vals”, de Tudor Mușatescu, Amalia, în “Ultima dragoste a lui Don Juan”, de Tudor Popescu, Bernarda, în “Casa Bernardei Alba”, de F. G. Lorca, Baba Safta, în “Take, Ianke și Cadâr”, de V. I. Popa, Sostrata, în “Mătrăguna”, de N. Machiavelli, Vassa Borisovna, în “Vassa Jeleznova”, de Maxim Gorki, Valentina, în “Stele pe cerul dimineții”, de Aleksandr Galin, Beatrice Hunsdorfer, în “Efectul razelor gamma asupra anemonelor”, de Paul Zindel, Maica superioară Miriam Ruth, în “Agnes Dei”, de John Pielmeier, Doamna Baker, în “Fluturii sunt liberi”, de Leonard Gershe, Augustine, în “Fazanul”, de Georges Feydeau. A regizat spectacole pentru copii: “Aventuri în pădure”, de Elena Galinescu, “Tărâmul armoniei”, de Catrinel Acatrinei și spectacolul de muzică și poezie “Îmbrățișează-mi sufletul”.
„Călători și oaspeți ai acestei lumi trecătoare, nu putem opri timpul în loc decât prin amintiri… Să ne amintim, deci, cu bucurie și drag, de magia pe care o crea pe scenă, dar și de generozitatea și discreția care au însoțit-o întotdeauna! Dumnezeu să o odihnească!”, este mesajul colectivului de actori ai teatrului bârlădean.