spot_imgspot_img
7.4 C
Vaslui
20-apr.-2024

Costești, o comună în continuă dezvoltare: are apă curentă, gaz, farmacie și locuri de muncă

- Advertisement -
LOCURI DE MUNCĂ… În Costești, își desfășoară activitatea companii mari precum Evel-H, care oferă angajaților salarii chiar mai bune decât la stat. Lascăr Popa, primarul comunei: “Sunt tractoriști și mecanici care au salarii mai mari decât unii angajați ai primăriei”.

INVESTIȚII… De Ziua Națională a României, sătenii din Costești vor petrece românește, în fața Căminului Cultural, cu vin fiert, țuică și fasole cu ciolan. Gândurile lor se vor îndrepta, așa cum e și firesc, către înaintașii noștri, care au făcut posibilă România Mare, dar și către cei plecați în lume. “Sper ca cei plecați în străinătate să se întoarcă treptat acasă, pentru că, spre deosebire de alte comune, la noi ai unde să te angajezi și, dacă ești om gospodar, îți pot face condiții ca la oraș. Avem apă curentă, gaz în satul de reședință, farmacie, medici, școli renovate și multe proiecte în plan”, spune primarul comunei Costești, profesorul Lascăr Popa. Companii mari precum Evel-H își desfășoară aici activitatea, oferind angajaților salarii chiar mai bune decât la stat”.

Costeștiul este o localitate de circa 3.000 de locuitori, situată în inima județului. Are în componență șase sate: Costești, Chițcani, Puntișeni, Dinga, Rădești și Pîrvești. Spre deosebire de unele comune vasluiene, în Costești economia se mișcă chiar bine. “Sunt două companii mari, Plantagro și Evel-H, la Podul Doamnei este Popasul Stâna Costești, și mai sunt și firme mai mici. La Evel-H sunt tractoriști și mecanici care au salarii mai mari decât unii angajați ai primăriei. Sunt plătiți foarte bine, dacă sunt oameni muncitori și serioși. Vă spun cât se poate de deschis, dacă nu aveam Evel-H în comună, era jale. La început, oamenii erau foarte reticenți, nu prea voiau să-și dea terenurile spre exploatare, dar acum sunt foarte mulțumiți”, povestește primarul comunei Costești.

Loturi de teren pentru sătenii din Costești, care vor să lucreze pământul

Consiliul Local se pregătește, în această perioadă, să ofere în folosință loturi de jumătate de hectar celor care nu au pământ, dar vor să muncească: “Am avut câțiva capi de familie, care au venit și mi-au zis <noi nu am primit niciodată nimic de la primărie, nu ni s-a dat o bucată de pământ, o jumătate de hectar pe care să o muncim>. Le-am spus <faceți o cerere, eu am s-o pun în discuție în Consiliul Local>. S-a dus zvonul și de la trei cereri, cât preconizam că vom avea, am ajuns la 12 cereri. Noi am identificat deja terenurile, însă urmează să mai avem discuții cu secretarul primăriei și colegii de la Registrul Agricol, pentru că trebuie să respectăm întocmai legea. Din ce știu eu, principala condiție pe care trebuie să o îndeplinească e aceea de a nu avea pământ în proprietate. S-a dat zvonul, iar unii oameni au înțeles că dăm loturi de casă, așa că ne-am trezit și cu astfel de cereri. Le-am explicat că am da cu tot dragul, dar noi nu avem intravilan. În extravilan, avem teren. Dacă ar fi în apropiere de case, poate că am putea să-l transformăm, dar nu prea este… Noi am zis că vom studia problema și, dacă vom găsi cadrul legal, vom da și terenuri intravilane, pentru că suntem conștienți cât de utile ar fi pentru tineri”, explică edilul. 

Sală de sport nouă, apă curentă și gaz în Costești

Luna trecută, Costeștiul a primit 121.000 lei pentru a amenaja grupuri sanitare școlare. “Am contractat o firmă, urmează să înceapă lucrările. Trebuie să construim grupuri sanitare atât pentru fete, cât și pentru băieți. Sala de sport e aproape gata, e acoperită, urmează să instalăm iluminatul”, explică edilul. În comună, aproape toate satele au apă curentă. “Am avut o defecțiune la stația de tratare a apei, iar firma care ne asigură mentenanța ne-a spus că trebuie refăcută de la A la Z. Astfel, am făcut un nou proiect pentru acestă stație de tratare a apei și l-am depus  în programul național de investiții “Anghel Saligny”. Tot în acest proiect am inclus și satul Chițcani, singurul care nu are alimentare cu apă și unde oamenii își doresc foarte mult. Un alt proiect pe care vrem să-l realizăm cu fonduri guvernamentale este puțin mai vechi, l-am moștenit de la fostul primar, măr refer la modernizarea drumurilor Costești-Puntișeni-Rădești. El a fost pregătit pentru fonduri de la bugetul local, însă suma e prea mare pentru noi – 9,6 milioane lei. Am trimis toate documentele la București și așteptăm să primim finanțarea. Gazul, în satul de reședință, e de mulți ani, din perioada în care eram viceprimar (2004-2008). Ne dorim să extindem rețeaua, pentru că oamenii ne tot solicită acest lucru, însă costurile sunt foarte mari. Va trebui să pregătim un proiect în acest sens, pentru că, dacă vom reuși să extindem rețeaua, cred că oamenii nu vor mai tăia din păduri”, explică edilul.

Comuna Costești, pregătită de sărbătorile de iarnă 

Străzile din comună au, de câteva săptămâni, câte un nume. “Recent am finalizat acest proces, avem nume de străzi și numere. Eu, spre exemplu, stau pe strada Crizantemei, la nur. 7. Înainte nu erau, toată lumea stătea pe strada principală. Am instalat drapele pe stâlpi, iar zilele viitoare urmează să începem să instalăm și iluminatul festiv, de sărbătoare. Am achiziționat 300 de lămpi, vrem să amenajăm tot centrul cu decorațiuni luminoase sub formă de brazi până spre Mănăstirea Moreni. De 1 Decembrie, în fața Căminului Cultural, va avea loc un eveniment dedicat Zilei Naționale a României. Este organizat în parteneriat cu membrii Asociației “Costești, comuna mea dragă”, Casa Tudora și A.i Turcu Simona Genoveva și va consta într-o masă gratuită: tradiționala fasole cu ciolan, vin fiert și țuică. Va începe la ora 11:00 și îi așteptăm cu drag pe toți cetățenii comunei Costești”, a transmis primarul comunei Costești, Lascăr Popa.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.