spot_img
spot_imgspot_img
13 C
Vaslui
21-mai-2024

Cotizația județului Vaslui la EURONEST s-a dublat în șase ani

- Advertisement -
BANI… Anul acesta, asociația a stabilit nivelul taxei la 0,45 lei pe cap de locuitor, prin urmare județul Vaslui trebuie să plătească suma de 168.093 lei.

LA PLATĂ… Aleșii județeni vasluieni urmează să aprobe în ședința de Consiliu Județean de săptămâna aceasta plata cotizației la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST. Anul acesta, asociația a stabilit nivelul taxei la 0,45 lei pe cap de locuitor, prin urmare județul Vaslui trebuie să plătească suma de 168.093 lei pentru cei 373.542 locuitori ai săi.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST (A.D.I.E.) reprezintă forma legală de realizare a parteneriatului pentru dezvoltare intercomunitară între autoritățile județene reprezentând comunitățile din cele șase județe (Vaslui, Iași, Bacău, Suceava, Botoșani și Neamț) componente ale Regiunii de Dezvoltare Nord-Est. Până în anul 2012, aria de intervenție a A.D.I. EURONEST a fost limitată la îmbunătățirea capacității și calității sistemului public de intervenție în situații de urgență, acordarea asistenței medicale de urgență și a primului ajutor calificat. Din iunie 2012, gama de investiții și proiecte pe care le poate derula A.D.I. EURONEST în beneficiul județelor componente s-a diversificat, astfel încât astăzi misiunea sa o reprezintă “pregătirea și promovarea, la toate nivelurile, de proiecte destinate dezvoltării regionale, de interes comun pentru toate cele șase județe asociate, în domeniile serviciilor de sănătate, sociale, de transport, apă/apă uzată, mediu, administrație publică, educație și de a obține finanțări interne și externe necesare derulării acestora”. Printre proiectele din județul Vaslui care au primit sprijin financiar prin intermediul acestei Asociații putem enumera “Unitate și diversitate culturală în școala mea”, implementat de Școala Gimnazială “Teodor Juncu” din comuna Băcești, cu un buget de 116.663 lei; “O șansă la cultură”, implementat de Școala Gimnazială nr. 1 din Bălteni, căreia i-a fost alocat un buget de 105.147 lei sau “Dezvoltarea infrastructurii de reîncărcare pentru vehicule electrice și/sau hibrid plugin în județele Bacău, Botoșani și Vaslui, prin instalarea de stații de reîncărcare cu putere normală”, cu un buget de 2.939.965 lei.

Proiecte din ce în ce mai mici, cotizație din ce în ce mai mare

Dacă reprezentanții județului Vaslui aleg să se folosească de Asociația EURONEST pentru a implementa proiecte mici, care aduc beneficii doar pe plan local, alte județe din regiunea Moldovei gândesc la alt nivel implicarea în această Asociație. Județul Iași, spre exemplu, dorește să-ș îmbunătățească turismul, prin implementarea unui proiect denumit “Drumul Vinului”. Tot județul Iași a inițiat un proiect denumit “Vatra Moldoveană”, care va reuni, într-un spațiu unitar, în aer liber, locuințe tradiționale de pe ambele maluri ale Prutului, tot pentru a da o gură de oxigen turismului. Acest ultim proiect are un buget propus de 5 milioane de euro. În timp ce alții trag cât de multe fonduri pot cu ajutorul acestei Asociații, județul Vaslui, care suferă enorm la capitolul inițiativă, preferă să se mulțumească cu puțin. Asta în timp ce în fiecare an cotizația la EURONEST crește precum Făt Frumos. Dacă în anul 2018, județul Vaslui contribuia cu 15.300 de euro la bugetul acestei Asociații, anul acesta cotizația este în valoare de 168.093 lei, adică peste 34.000 de euro. Calculul care a condus la această valoare este simplu și are în vedere numărul de locuitori ai fiecărui județ, raportat la 1 ianuarie 2023. Pentru anul acesta, cotizația s-a stabilit la valoarea de 0,45 lei/locuitor, iar județul Vaslui are, potrivit datelor oficiale, 373.542 locuitori. Cea mai mare cotizație trebuie achitată de județul Iași (351.172 lei), care are și cea mai numeroasă populație, 780.384 locuitori.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.