spot_imgspot_img
17.5 C
Vaslui
03-mai-2024

Crăciun sărac, buzunare goale

- Advertisement -

Vrâncenii vor avea o masă de Crăciun mai săracă decât anii trecuţi din cauza scumpirii produselor alimentare dar şi a reducerii salariilor. Ultimele date ale Institutului Naţional de Statistică (INS) arată că preţurile alimentelor au crescut cu aproape 6% în ultimele 12 luni în vreme ce salariile s-au redus, în medie, cu 10%. Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la cartofi şi ouă, cu 10 şi respectiv 8%. Pe lista produselor cu preţuri mai mari se află făina, mălaiul, zahărul, legumele. Creşterile de preţuri s-au înregistrat mai ales în luna iulie, după ce guvernanţii pedelişti au decis majorarea TVA până la 24%.

Produsele alimentare s-au scumpit, în medie, cu aproape 6%, arată INS, în timp ce veniturile salariale s-au redus cu circa 10% de la începutul anului. Cei mai afectaţi sunt bugetarii unde reducerea veniturilor salariale ajunge până la 40%. În Vrancea, potrivit buletinului statistic lunar, salariul mediu net din luna septembrie 2010 a fost de 923 lei, faţă de 1.089 lei, la începutul anului. Mai mult, în luna septembrie 2010 câştigul salarial mediu net din judeţul Vrancea a fost cu 31,1% mai mic faţă de cel înregistrat pe total ţară. În schimb, preţurile produselor alimentare au crescut cu aproape 6% în ultimele 12 luni, cele mai mari creşteri din ultima lună fiind înregistrate la cartofi – 10% şi ouă – 8%. Scumpiri importante au fost înregistrate la fructe proaspete – 4,3%, făină – 3,5%, mălai – 1,9%, zahăr – 2,2%, ulei comestibil – 2,4%. Un kilogram de roşii a ajuns 7 lei pe tarabele din Piaţa Moldovei. Preţurile mărfurilor nealimentare au înregistrat o creştere de 0,3%, cele mai mari creşteri fiind la energia termică – 6% şi combustibili – 0,8%. În aceste condiţii, rata anuală a inflaţiei a atins, în noiembrie, un nivel de 7,73% şi se estimează că va depăşi 8,2% în luna decembrie.

Preţuri ridicate în magazine

Preţurile mari ale produselor alimentare îi determină pe mulţi vrânceni să aştepte ofertele speciale ale magazinelor pentru a-şi face cumpărăturile pentru sărbători.
În supermarketuri pieptul de pui ajunge la 20 lei/ kg, pulpele de pui 11 lei/ kg sau 22-25 lei, în cazul preparatelor din carne de porc. Mai ieftine sunt produsele de carne realizate sub brandurile proprii ale supermarketurilor, unde diferenţele sunt considerabile, de 5-6 lei/kg.
Nici în Piaţa Moldovei nu sunt preţuri foarte mici. La boxele de carne un kilogram de carne de porc se vinde de la 8 lei. Totuşi, focşănenii aşteaptă săptămâna 20-25 decembrie când Piaţa Moldovei se deschide comercianţilor de carne de porc. Administraţia Pieţelor pune la dispoziţie circa 100 de mese pentru cei care vor să îşi vândă marfa, la un tarif de 18,6 lei/zi.

monitorulvn.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.