spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Creatiile adolescentilor bârlãdeni #experientaIdeoIdeis ajung în Laboratorul din Alexandria, dar si la Festivalul National de Teatru Tânãr! (FOTO)

- Advertisement -
TABÃRÃ… Cei 20 de adolescenti selectati la Ideo Ideis Capsule de teatru si desteptãri organizate în orasele lor, vor fi în Tabãra de arte performative si revelatii organizatã la Predeal

TABÃRA DE TEATRU SI FILM…Proiectul national care si-a propus la începutul acestui an sã conecteze toti pilonii Ideo Ideis într-o experientã rotundã de învãtare prin artã, se pregãteste pentru o nouã etapã. În perioada 31 iulie – 8 august, cei 20 de adolescenti selectati în urma participãrii la Ideo Ideis Capsule de teatru si desteptãri organizate în orasele lor, vor avea parte de o nouã experientã de lucru în Ideo Ideis -Tabãra de arte performative si revelatii, organizatã la Predeal. Aici, liceenii vor locui, vor învãta si vor construi împreunã un spectacol de teatru si un film de scurtmetraj bazate pe interesele si preocupãrile comunitãtilor locale din care fac parte. Cele douã productii vor avea parte de o primã întâlnire cu publicul pe 10 august, în cadrul Laboratorului din Alexandria, si vor fi prezentate apoi în programul Festivalului National de Teatru Tânãr, pe 16 august.

Vesti proaspete despre #experientaIdeoIdeis, proiectul de educatie prin artã care la începutul acestui an a dus atelierele Ideo Ideis la Bârlad. Copiii care s-au remarcat în Capsulele de teatru si film vor merge la începutul lunii august într-o tabãrã de creatie organizatã la Predeal, unde vor pune în scenã un spectacol de teatru si un film de scurtmetraj. Ambele productii se vor vedea în premierã la Alexandria pe 10 august (în cadrul Laboratorului) si pe 16 august (în cadrul Festivalului National de Teatru Tânãr).

Adolescent cu adolescent, Ideo Ideis si-a propus sã creeze nuclee de revitalizare culturalã în orasele din România, oferindu-le tinerilor încrederea si instrumentele de care au nevoie în devenirea lor. La începutul acestui an, #experientaIdeoIdeis a adus Capsule de teatru si desteptãri în 8 noi orase din tarã, într-o sãptãmânã în care adolescentii au avut ocazia sã se descopere pe ei si pe ceilalti, prin intermediul exercitiilor creative propuse de trainerii invitati.

Dintre cei peste 200 de liceeni care au participat la prima etapã, 20 au fost selectati pentru a merge în Tabãrã: Mara Coman si Valeria Motofelea (Bistrita), Alexandra Diaconeasa, Cosmin Bãicoianu, Alessia Stoica si Diana Petcana (Rosiorii de Vede), Elena Todiru, Teodora Pechianu, Ioana Micu si Rares Chiriac (Bârlad), Andra Oneatã si Irina Jiroveanu (Craiova), Alexia Blãnariu si Medeea Husaru (Roman), Emerentiana Corlade si Vlad Tigãnus (Sfântu Gheorghe), Raluca Spiridon si Andreea Bondarev (Tulcea) si Patricia Fodoca si Ioana Tarba (Zalãu). Urmãtoarea provocare la care au rãspuns adolescentii selectati a fost aceea de a realiza 240 de interviuri în orasele lor, pentru a surprinde relatia oamenilor din jur cu comunitãtile din care fac parte. Cineastul Victor Morozov s-a lãsat inspirat de rãspunsurile celor intervievati si a creat scenariul de film si textul dramaturgic care vor sta la baza productiilor realizate în Tabãrã.  Regia scurtmetrajului realizat cu adolescenti în tabãrã îi va apartine Almei Buhagiar, cîstigãtoarea Premiului „Tânãrã Sperantã”’ la editia din 2021 a Galei Gopo. Spectacolul de teatru va fi pus în scenã sub îndrumarea Marei Oprea, actritã si regizoare, cunoscutã pentru personajele aduse la viatã pe scenã si pe micile ecrane, în seriale de televiziune de succes.  Cele douã productii se vor vedea în premierã absolutã în Alexandria, pe 10 august, în cadrul Ideo Ideis Laboratorul – programul care prelungeste experienta culturalã de care se bucurã comunitatea localã în timpul Festivalului National de Teatru Tânãr, pe tot parcursul anului. Reprezentatia spectacolului si proiectia filmului vor fi urmate de un dialog cu publicul, în cadrul cãruia, cei 20 de adolescenti vor avea sansa sã povesteascã spectatorilor despre ce a însemnat pentru ei aceastã aventurã. Dupã emotiile premierei, liceenii vor trãi si experienta participãrii la festival, alãturi de trupele de teatru de adolescenti selectate la aceastã editie. Între 11 si 18 august, vor locui în Alexandria, îsi vor continua explorãrile în cadrul atelierelor de teatru si arte alãturate, vor trãi noi revelatii în discutiile cu mentorii si vor prezenta pentru a doua oarã spectacolul de teatru si filmul de scurtmetraj la care au lucrat, de data aceasta în fata colegilor de generatie.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.