spot_img
16.2 C
Vaslui
27-iul.-2024
spot_img

Cresc salariile primarilor și președintelui Consiliului Județean

- Advertisement -
RĂSPLĂTIȚI… Președintele Consiliului Județean Vaslui dar și primarii vor avea salarii mărite după ce judecătorii Curții Constituționale au respins, cu majoritate, sesizarea parlamentarilor din opoziție.

MAJORĂRI… Curtea Constituțională a României (CCR) a respins sesizarea făcută de parlamentarii USR și Forța Dreptei cu privire la legea care majorează salariile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. După majorări, salariile primarilor din marile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (plus 1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să cîștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent. Bani mai mulți va primi și personalul din administrațiile locale, salariile fiind stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

CCR a discutat, zilele trecute, sesizarea privind neconstituționalitatea legii adoptată în luna septembrie a anului trecut inițiată de parlamentarii PSD, PNL și UDMR. Judecătorii CCR au respins sesizarea privind legea care majorează salariile aleșilor locali, depusă în octombrie anul trecut. În urma deciziei judecătorilor CCR, se dă undă verde pentru majorarea cu până la 2.000 de lei a indemnizațiilor primarilor și președinții de consilii județene. Judecătorii CCR au amânat verdictul de mai multe ori, în ultimele luni. După ședintă, președintele CCR, Marian Enache, a declarat că decizia judecătorilor Curții a constat în respingerea criticilor de neconstituționalitate la proiectul de lege. „În aceste condiții, consecința soluției adoptate de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate”, a spus președintele CCR. „Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, e înaintată președintelui care urmează să fie înaintată președintelui României, care urmează să o promulge, evident în condițiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”. În fapt, această lege aproba ordonanța de urgență a Guvernului 115/2022 și a fost adoptată de Camera Deputaților cu 169 de voturi „pentru”, 79 „împotrivă” și 4 abțineri. USR a atacat legea la Curtea Constituțională deoarece actul normativ nu indică sursa de finanțare. Proiectul de lege acordă, începând cu luna august 2022, 25% din diferența dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru 153/2017, pentru anul 2022 și cel din luna decembrie 2021. Creșterea salariilor s-ar aplica doar pentru administrația publică: primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți de consilii județene, deși în proiectul de la Senat, modificat ulterior în comisii, prevedea majorări și pentru parlamentari. Membrii coaliției au motivat creșterea printr-o „nedreptate” la adresa bugetarilor din administrația locală, ca urmare a înghețării salariilor din ultimii patru ani. În plus, în baza acestei legi, și funcționarii din primării și consilii județene vor beneficia de salarii mai mari, deoarece veniturile acestora sunt stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui de consiliu județean.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

  1. Asa trebuie sa le mareasca salariile ca la medici ca sa nu poata sa fie tentati sa ia spaga pentru anumite decizii. Doar ca pana acum la medici nu se vede ca s-au potolit ca iau bani in continuare desi au salarii de 25000 lei lunar.

  2. Nu se spune la carte ca cine are o sa aibă și mai mult ?și cel ce nu are nici nu o sa mai aiba ?.cine împarte partea face. Oameni buni nu mai păcătuiti postând jigniri la adresa celor care au. Când și noi om avea și alții ne vor judeca credeți ca ne va fi bine? Rămân toate aici ce este în afara trupului. Ce este în interior ne va mântui. Sau nu.

  3. Nu le mai ajung șpăgile sau comisioanele de la Transmir, Nomis și Viacons, le-au mai mărit și salariile. Iaca de asta trebuie o clasă politica nouă fără comuniști în funcție. Aviz amatorilor din AUR..
    Apropo: le-a verificat careva dosarul de la securitate lui Buzatu, Paval și Ciupilan ? Oare ce nume de informatori aveau pe timpul lui Ceaușescu?

  4. Bine ca se umbla la pensiile celor din armata si le maresc salariile la astia ,de parca nu s-ar invarti destul…tara cu guvernanti de rahat

  5. Pe lingă salariile de 15.000 lei NET în mână mai puneți și cel puțin 5.000 de lei spor pentru fondurile europene și 10.000 pensiile speciale și 7-8.000lei pensie unde au vechime la Casa de Pensi. Total venituri la Buzatu, Paval și Ciupilan(Boroș nu este încă pensionar) de 30.000-40.000 lei adică 7-8000deeuro mai mult decât un primar din Franța și Germania. De asta și avem primar la Timișoara venit din Germania. Trăi neica in România, pe banii împrumutați de UE

    • Gresesti. Majoritatea primarilor si-au inchis afacerile ( ma refer la primarii de comune care au si ei cate-un magazin prin sat ).
      Nu se mai merita.
      Salariul e mare, vanzarile slabe ca omul merge la oras sa isi cumpere, salariul angajatului tre sa creasca, puturosii nu vor sa munceasca…

  6. Oamenii ăștia, eu cred, că ar trebui să aibă salariul în funcție de realizările pe care le au, în parcursul celor 4 ani de mandat și a promisiunilor pe care aceștia le fac în campania electorală, plecând, de la salariul minim pe economie și să vezi atunci cum își vor da interesul lichelele, pentru a face măcar jumătate din ceea ce promit, așa îi cam doare în penis de cei care îi votează și își bat joc de banul public după bunul lor plac. Un exemplu grăitor este cel al consilierului unui vice de C.J. din Satu Mare parcă, care și-a dat demisia pentru că nu făcea nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.