spot_imgspot_img
16.7 C
Vaslui
26-sept.-2023

Crescãtorii de vaci pot depune încã cereri de ajutor financiar de la UE

- Advertisement -

Modificãrile la HG 755/2010 acordã si persoanelor fizice, crescãtori de vaci din zonele defavorizate, chiar dacã nu nu sunt înregistrati la Oficiul Comertului, sã poatã accesa ajutoarele specifice europene. Termenul pânã la care se pot depune cererile la APIA este 21 ianuarie a.c., iar ajutorul financiar primit este de maxim 250 euro/vacã. Pentru accesarea acestei scheme de ajutor financiar, trebuie îndeplinite câteva conditii de bazã, dintre care principala este ca exploatatia respectivã sã fie în zona defavorizatã a judetului.

Agentia de Plãti si Interventie în Agriculturã (APIA), centrul judetean Vaslui, primeste în continuare cereri pentru subventii conform schemei de ajutor specific acordat producãtorilor de lapte din zonele defavorizate. Astfel, conform modificãrilor la HG 755/2010, chiar si persoanele fizice din comunele Al. Vlahutã, Bogdana, Bogdãnita, Dragomiresti, Gherghesti, Ibãnesti, Ivãnesti, Puiesti, Pungesti sau Voinesti pot accesa aceastã schemã de ajutor financiar, în cazul în care acestia îndeplinesc cumulativ mai multe conditii. Cele mai importante dintre conditii, pentru a putea primi ca ajutor specific suma de pânã la 250 euro/vacã, constau în înregistrarea în sistemul de administrare a cotelor de lapte al Serviciului de Administrare al Cotelor de Lapte din cadrul APIA, iar efectivul de vaci din exploatatie pentru care se solicitã ajutorul financiar specific sã fie înscris în Registrul National al Exploatatiilor si sã fie mentinut pe perioada derulãrii schemei de sprijin în ferma respectivã.

Numãrul de animale pentru care se poate solicita acest ajutor specific este de 2 – 15 vaci, iar cererile trebuiesc depuse la sediul APIA pânã la data de 21 ianuarie 2011. Cuantumul ajutorului pe cap de vacã de lapte se calculeazã de cãtre APIA dupã finalizarea verificãrilor, prin raportarea plafonului maxim la efectivul de vaci eligibile, fãrã a depãsi suma de 250 de euro/animal, plafonul maxim suportat de Fondul european de Garantare Agricolã al UE fiind de 22.447.205 euro. În plus fatã de cele 37 de persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale sau familiale care au depus pânã la sfârsitul anului trecut cereri de ajutor financiar, modificãrile la HG 755/2010 oferã posibilitatea si crescãtorilor de vaci de lapte, persoane fizice, cu minim douã animale în exploatatie, sã revendice aceste ajutoare financiare, iar cei care deja au depus în decursul anului trecut aceste cereri, dar nu s-au autorizat conform OUG 44/208, cererile respective vor fi reverificate si acceptate la platã, dacã îndeplinesc noile conditii, ca si persoane fizice, conform modificãrilor din actul normativ. Mai trebuie spus cã beneficiarii care si-au depus cereri ca persoane fizice la sfârsitul anului trecut, dar doresc sã-si modifice organizarea juridicã trebuie sã se prezinte la APIA – Centrul Judetean Vaslui pentru a face dovada actualizãrii datelor, pentru a putea beneficia de ajutorul financiar acordat crescãtorilor de vaci din zonele defavorizate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.