29.3 C
Vaslui
04-iul.-2022

Crește cuantumul burselor școlare, cea de ajutor social se dublează

MAI MARE… Cuantumul burselor de studiu crește de la 110 lei la 150 lei, iar în cazul celor de ajutor social, de la 100 lei la 200 lei.

BANI… Vești bune pentru elevii vasluieni. Cuantumul burselor școlare crește începând cu acest semestru. Pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local Vaslui se află un proiect de hotărâre care stabilește noile valori ale burselor școlare, așa cum au fost ele stabilite de Guvernul României, la finalul anului 2021. Astfel, bursele de perfomanță vor crește de la 350 lei la 500 lei, cele de merit de la 120 lei la 200 lei, bursele de studiu de la 110 lei la 150 lei, iar cele de ajutor social de la 100 lei la 200 lei. În total, 5187 elevi vor beneficia de aceste burse, cele mai multe fiind de ajutor social – 2421 elevi.

Bursele de performanță se acordă elevilor care au obtinut locurile I, II sau III la etapele naționale ale competițiilor/concursurilor cultural – artistice, cu caracter sportiv sau cu caracter tehnico-stiintific, de nivel național, organizate de Ministerul Educatiei. Bursele de merit se acordă elevilor care, în anul școlar anterior, au obținut media generală, precum și media semestrială, cel puțin 9,50 și au acumulat cel mult 10 absențe nemotivate în primul semestru al anului școlar. Bursele de merit se acordă elevilor care provin din familii cu un venit mediu net lunar pe membru de familie, pe ultimele 3 luni anterioare cererii, cel mult egal cu salariul minim net pe economie și care au obținut media generală, precum și cea semestrială, cel puțin 7,50. „Bursele se acordă în fiecare an școlar, pe perioada cursurilor școlare, inclusiv pe timpul pregătirii și susținerii evaluării naționale de către absolvenții clasei a VIII-a, a examenului de bacalaureat, a examenului de certificare a calificării profesionale și pe perioada pregătirii practice. Bursele nu se acordă pe perioada vacanțelor școlare, cu excepția burselor de ajutor social”, se arată în Regulamentul de acordare a burselor scolare în unitătile de învătământ preuniversitar de stat din municipiul Vaslui.

Un singur elev din Vaslui primește, în acest semestru, bursă de performanță

În total, 5187 elevi vor primi, în semestrul al II-lea al acestui an școlar, burse școlare: 1 – bursă de performanță, 2030 – burse de merit, 735 – burse de studiu, 2421 – burse de ajutor social. Fondurile necesare pentru acoperirea cheltuielilor vor fi suportate din bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Vaslui, aferent anului 2021. „Potrivit legislației în vigoare, bursele se asigură din finanțarea complementară și din bugetele locale ale unităților administrativ-teritoriale de care aparțin unitățile de învățămmânt preuniversitar de stat, în limita fondurilor aprobate cu această destinație, reprezentând un stimulent pentru participarea elevului la viața școlară. În foarte multe cazuri, în familiile dezavantajate din punct de vedere socio-economic, bursa constituie un argument ca elevii, membri ai acestor familii,să nu abandoneze școala. În calitate de primar al municipiului Vaslui, consider necesară și oportună promovarea proiectului de hotărâre privind aprobarea numărului și cuantumului burselor școlare aferente semestrului II al anului școlar 2021-2022 pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat din municipiul Vaslui și a Regulamentului de acordare a burselor scolare în unitătile de învățământ preuniversitar de stat din municipiul Vaslui, proiect care va susține performantele educationale ale elevilor din municipiul Vaslui și dorința comunității locale de a sprijini sporirea interesului elevilor pentru scoală, educatie, disciplină și performanță”, a explicat primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. În satul fastaci comuna cozmesti bursele sociale nu s-au dat nici pana acum elevii acestor scoli au primit 100 de lei pana în prezent deșii sfârșitul anului școlar bate la ușă nu considerați un abuziv o bătaie de joc? întrebarea este pt autoritati

  2. În satul fastaci comuna comestîn bursele sociale nu s-au dat nici pana acum elevii achestor scoli au primit 100 de lei pana în prezent deșii sfârșitul anului școlar bate la ușă nu considerați un abuziv o bătaie de joc? întrebarea este pt autoritati

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here