spot_img
19.1 C
Vaslui
03-iun.-2023

Creste valoarea ajutorului de somaj

spot_imgspot_img
- Advertisement -

MAJORARE… Indemnizatia de somaj ar urma sã creascã, a decis Camera Deputatilor, în calitate de for decizional. Cuantumul indemnizatiei va creste pentru cei care au un stagiu de cotizare de minim 1 an. În clasamentul judetelor cu cea mai mare ratã a somajului, Vasluiul ocupã primul loc, cu un procent de 6.5%. Topul este completat de judetele Teleorman si Dolj.

Camera Deputatilor a adoptat, sãptãmâna trecutã, proiectul de lege care prevede majorarea cuantumului indemnizatiei de somaj acordatã persoanelor cu un stagiu de cotizare de cel putin un an. Au fost înregistrate 267 voturi „pentru”, 11 „contra” si o abtinere.

Proiectul modificã în acest sens articolul 39 din Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru somaj si stimularea ocupãrii fortei de muncã. „Cuantumul indemnizatiei de somaj (…) este o sumã acordatã lunar si în mod diferentiat, în functie de stagiul de cotizare, si este egal cu valoarea indicatorului social de referintã (ISR) în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an”, este scris proiectul adoptat. În legea în vigoare, cuantumul acestei indemnizatii este 75% din valoarea indicatorului social de referintã.

 ISR se majoreazã cu rata medie anualã a inflatiei

ISR se majoreazã, în luna martie a fiecãrui an, cu rata medie anualã a inflatiei, indicator definitiv comunicat de Institutul National de Statisticã (INS). Acest indicator stã la baza stabilirii cuantumurilor prestatiilor de somaj si al unor mãsuri active, precum si al beneficiilor de asistentã socialã. Rata medie anualã a inflatiei care va sta la baza stabilirii noilor cuantumuri de prestatii sociale si beneficii de asistentã socialã este de 5,1%, ceea ce înseamnã cã valoarea ISR creste de la 500 de lei la 525,5 lei.

Rata somajului din România a scãzut în luna iulie cu 0,2 puncte procentuale

Amintim cã rata somajului din tara noastrã a scãzut cu 0,2 puncte procentuale în iulie 2022, fatã de rata somajului înregistratã în iunie 2022 (5,4%), ajungând astfel la 5,2%.

În iulie 2022, numãrul somerilor cu vârstã cuprinsã între 15 ani si 74 de ani a fost de 432,7 mii persoane, fiind în scãdere atât fatã de luna precedentã (449,0 mii persoane) si fatã de iulie 2021 (436,1 mii persoane). În functie de gen, rata somajului la bãrbati e mai mare cu 1,5 puncte procentuale fatã de rata somajului la femei: 5,8% în cazul persoanelor de sex masculin; 4,3% în cazul celor de sex feminin; Rata somajului în rândul tinerilor cu vârsta cuprinsã între 15 ani si 24 de ani se menține în continuare la un nivel ridicat: 22,8%.

Vaslui, judetul cu cea mai mare ratã a somajului

Clasamentul judetelor cu cele mai mari rate ale somajului înregistrat este condus de Vaslui, Teleorman si Dolj, conform datelor de la Institutul National de Statisticã (INS).

Astfel, în luna iunie a acestui an, Vasluiul înregistra o ratã a somajului de 6,5%, în scãdere de la 7,4% în aceeasi lunã din anul 2021. În Teleorman, rata somajului a ajuns la 5,9% în iunie 2022, în scãdere cu 0,5 puncte procentuale fatã de aceeasi lunã din anul precedent, iar în Dolj, judetul care a completat podiumul, rata somajului a fost de 5,6% în iunie, în scãdere cu 0,5 puncte procentuale fatã de iunie 2021.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Sa mărească si ajutorul social ca e tare greu sunt banii care nu se cuvin de drept ca cetățean al vasluiului suntem bolnavi avem toate bolile suntem tare necăjiți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.