Crima pentru o sticla de vin

NEBUN S-a jucat cu politistii de-a soarecele si pisica timp de douã zile, sustinând sus si tare cã si-a omorât amicul, spectator fãrã vinã la crima comisa de el la începutul sãptãmânii, pânã când omul a fost gãsit viu si nevãtãmat. Zeci de politisti, jandarmi si pompieri au cãutat în zadar trupul ciobanului care a vrut sã-si dea prietenul pe mâna oamenilor legii, prin pãduri, iazuri si fântâni. E povestea teribilã a unui bãrbat de 46 de ani din Valea Mare, care înainte de 1989 a mai ucis un om. A stat la puscãrie opt ani pentru fapta sa.

CU SÂNGE RECE. Costicã Tãnãsuc pãstea oile oamenilor împreunã cu un alt bãrbat, Alexandru Mihai, în vârstã de 63 de ani. Nu era zi în care cei doi sã nu consume alcool. Asa s-a întâmplat si marti, atunci când ciobanii s-au oprit la casa unui localnic de 81 de ani, Mihai Teclã, pentru cã avea poftã de vin alb. Tãnãsuc a intrat în casa bãtrânului, în timp ce amicul lui pãzea oile. A însfãcat sticla omului si a încercat sâ iasã. Bãtrânul s-a coborât din pat cu gând sã-l opreascã pe musafirul nepoftit, însã s-a ales cu un par în fatã. S-a prãbusit inconstient, dar agresorul nu s-a multumit cu atât. A luat o secure si l-a lovit cu sete în moalele capului. Si-a acoperit victima cu haine si a iesit din casã. Afarã, îl astepta amicul, Mihai, pe care l-a pus imediat la curent cu fapt sa. Îngrozit, omul i-a spus cã e un criminal si se va duce la politie sã anunte cele întâmplate. Chiar atunci, în mintea agresorului a încoltit ideea de a-si ucide colegul si au pornit împreunã spre pãdure, cãtre stânã. Pe drum, Tãnãsuc l-a lovit cu parul si l-a abandonat în pãdure. Ajuns la stânã, a sters parul de sânge si s-a culcat.

A ascuns trupul bãtrânului printre haine

A doua zi, s-a întors la casa luiTeclã, unde a curãtat de sânge si securea. S-a întâlnit cu fiul bãtrânului, Ionel Teclã, cu care a bãut un rachiu si cãruia i-a spus sã meargã acasã pentru cã tatãl lui se simte rãu.”Mi-a zis sã mã duc acasã, cã tata e cãzut din pat, nu stia dacã e viu sau mort. Am dus oile, am coborât, acasã, tata era mort. Era acoperit de haine. Am pus mâna pe pieptul lui si l-am întrebat ce are. Era rece si am vãzut cã are capul plin de sânge, m-am speriat si am fugit în sat. Costicã e violent, de felul lui. Îl stiu de ani de zile. E rãu la bãuturã. Pe mine a vrut sã mã omoare, m-a lovit în cap, nu l-am reclamat. El avea urã pe mine, de la oi, si l-a ucis pe tata”, povesteste omul. Imediat, zona a fost împânzitã de politisti, iar localnicii s-au adunat gurã-cascã sã vadã despre ce e vorba. Printre curiosi, si autorul. S-a arãtat interesat si chiar dãdea unele indicatii. Nu a durat mult si omul a devenit principalul suspect în acest caz. Cu ani în urmã, Tãnãsuc a mai stat în puscãrie, pentru crimã si furt. În plus, în ziua în care a fost gãsit

Cãutãrile “mortului” au durat douã zile

Întrebat de politisti unde e amicul sãu, Tãnãsuc a spus clar cã l-a omorât în pãdure, dar nu mai stie exact unde anume s-a întâmplat totul si nici unde a ascuns trupul. A fost declaratia care a declansat nebunia. Zeci de jandarmi însotiti de câini de urmã, politisti, pompieri, criminalisti, au pornit în cãutarea cadavrului, ghidati pas cu pas de cioban. Numai cã omul îsi schimba declaratia la fiecare jumãtate de orã, iar oamenii legii deveneau din ce în ce mai nesiguri cã bãrbatul are habar de ce spune. Încã din prima clipã au luat în calcul posibilitatea la Alexandru Mihai sã fie în viatã, asa cum s-au gândit si la ce e mai rãu. Pãdurea a fost periatã pe o suprafatã de câtiva zeci de kilometri, pompierii au cãutat într-un iaz în care omul a spus cã l-a aruncat pe Mihai cu o piatrã legatã de gât si au scos apa dintr-o fântânã în care suspectul a spus cã si-a aruncat colegul. Au fost periati zeci de kilometri de pãdure greu accesibilã, s-au urcat dealuri si s-au luat la picior vãi întinse, pânã si într-o mlãstinã au cãutat cadavrul. Desi a fost o muncã obositoare, oamenii legii mai aveau puterea sã zâmbeascã. “Tu sigur nu ne duci pe urmele Elodiei, prin pãdure?”. Pânã la urmã, a venit vestea cã bãrbatul e teafãr si nevãtãmat, bãut bine, e drept, desface porumb în curtea unei localnice. Omul a fost condus la sediul Politiei din Negresti, unde a fost audiat de politisti si procurori timp de câteva ore. Costicã Tãnãsuc riscã pânã la 25 de ani de închisoare pentru omor deosebit de grav.

,,Era beat si ne-a plimbat prin padure in cautarea cadavrului’’

“Desi mai avea o sticlã de vin rosu, omul a intrat marti în casa unui bãtrân de 81 de ani. Victima l-a surprins cand i-a luat vinul si a vrut sã recupereze sticla. Autorul l-a lovit cu parul de douã ori în fatã, iar victima a cãzut la pãmânt. Bãrbatul l-a lovit din nou, de aceastã datã, cu o secure, tot în cap. A iesit afarã, unde se afla alt cioban, pe care noi l-am cãutat si ieri, si azi. Autorul i-a povestit cã l-a omorât pe bãtrân, moment în care acesta a zis cã merge la politie sã spunã ce a fãcut. Bãrbatul de 46 de ani s-a hotãrât atunci sã îl omoare si pe cioban. În pãdure, l-a lovit pe cioban cu parul. Autorul îsi aminteste cã i-a dat în cap, însã victima povesteste cã a fost lovitã în spate. Mihai a rãmas inconstient pânã a doua zi, când s-a dus la muncã la cineva. Noi l-am cãutat pentru cã autorul era convins cã l-a omorat. Beat fiind, nici nu mai stia unde erau când l-a lovit pe cioban si ne-a plimbat prin pãdure. Se fac cercetãri pentru omor deosebit de grav, având în vedere cã a mai comis un omor. Autorul va fi prezentat Parchetului de pe lângã Tribunalul Vaslui”.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ