spot_imgspot_img
spot_img
0.2 C
Vaslui
09-dec.-2023

Criminaliștii au descins în parcul amenajat peste cimitirul din Stănilești! (FOTO)

- Advertisement -
CERCETĂRI… Polițiștii au luat declarații, au făcut fotografii iar cazul cimitirului de sub parc a rămas să fie investigat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „profanare de morminte”.

URMĂRI… Poliția s-a sesizat în cazul mormintelor distruse de la Stănilești, iar luni, polițiștii criminaliști din cadrul Poliției Huși au mers la fața locului pentru cercetări. Au luat declarații, au fotografiat, și cazul cimitirului de sub… parc a rămas să fie investigat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de „profanare de morminte”. Dacă se va găsi vreun vinovat, rămâne de văzut, cert este că, la momentul de față, pietrele funerare au fost smulse, iar osemintele au rămas la doi metri sub pământ, fără niciun semn la suprafață că acolo își află odihna de veci niște oameni ai locului. Despre ele, reprezentanții Episcopiei Hușilor au spus că vor face o evaluare a situației la fața locului, vor verifica legislația și apoi vor lua o decizie.

S-a sesizat Poliția cu privire la cimitirul distrus de la Stănilești. O echipă de criminaliști au venit la fața locului, pentru a da curs unor reclamații care s-ar fi făcut pentru cele întâmplate. „Domnii polițiști erau de la Poliția Huși și ni s-au părut foarte interesați de ceea ce s-a petrecut la cimitirul de la noi din sat. Au văzut la fața locului, au luat declarații. Chiar au spus că e vorba despre profanare de morminte și se verifică totul sub acest aspect. Cumva, Legea trebuie să arate că există. Chiar așa, să vină cineva, fie și de la Primărie, să distrugă un cimitir și nimeni să nu se sesizeze? S-a spus că era un cimitir vechi, dar oare e în regulă să distrugem tot ceea ce e vechi? Așa, poate și o biserică e veche, ce-ar fi s-o dărâmăm? Un cimitir vechi ar trebui să se bucure de ocrotire. Iei acele oseminte, le pui într-un osuar, faci o slujbă pentru sufletele celor morți. Nu așa, peste noapte, decizi să bagi buldozerul peste morminte”, a spus unul dintre cei care au dat declarații la Poliție, în legătură cu cele întâmplate.

Conducerea Episcopiei Hușilor a spus că va face o verificare la fața locului, pentru a stabili ce se va întâmpla cu osemintele lăsate fără cruci la căpătâi

Dacă în privința pietrelor funerare, azvărlite inițial, lângă un gard, s-a dat recomandare preotului paroh din sat să le ia și să le poarte de grijă, în sensul protejării atât cât se poate, pentru a nu fi profanate, conducerea Episcopiei Hușilor a făcut precizări și referitor la osemintele lăsate sub pământ, fără măcar un semn exterior că s-ar afla acolo. Reprezentanții Episcopiei au spus că vor evalua situația la fața locului în următoarea perioadă, vor verifica legislația și vor lua o decizie în privința osemintelor. În ceea ce privește sătenii din Stănilești, aceștia au păreri împărțite. Dacă unii țin partea primarului Găbișor Tofan și spun că a făcut bine să construiască un parc frumos peste vechiul cimitir, alții cred că fapta este una… păcătoasă.

„S-a scris o carte de către profesorul de Istorie Ștefan Plugaru, o carte în care se spun foarte multe lucruri despre satul Stănilești. Se numește „Stănilești. Trecut și prezent pe valea Prutului Mijlociu”. Acolo este arătat că pământul pentru acest cimitir a fost dat bisericii locului încă din 1874. Sunt fotografiate pietrele de pe mormânt, într-o documentare care merită tot respectul. Și noi ce-am făcut? Am trecut peste cimitirul cu morți în el cu buldozerul? E foarte trist. Polițiștii trebuie să vadă dacă există autorizație de construcție, un studiu, ceva. Păcat că nu știm să ne respectăm istoria, trecutul și nici morții”, au spus cei care au reclamat la Poliție faptul că s-a distrus vechiul cimitir din Stănilești.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

 1. Daca este adevarat, nu pot spune decat ca inca odata isi merita numele de ‘marlani cocliti’ fara pic de compasiune pentru stramosi.

  • Nu ai dreptate dacă totuși s-a respectat legea. Este dificil să credem că toată conducerea locală (consiliu local, cu primar, cu viceprimar, cu secretar) nu ar fi respectat legea și nu s-ar fi documentat privind schimbarea destinației unui teren foarte probabil nefolosit sau neîngrijit. Rămâne de văzut ce se va întâmpla și sper că presa ne va ține la curent privind rezultatul acestui caz.

   • Sunt, cu totii niste retardati. Crezi ca stiu sa citeasca? 🙂 Daramite sa mai si respecte legea? Si daca mai au si vreo jurista angajata pe pile sau pe fusta scurta, s-a terminat cu smecheria!

    • Analfabeți sau nu; retardați sau nu; cu juristă în fustă sau nu… Acești oameni au fost aleși și votați de comunitate. Nu este al nostru sa contestăm deciziile locuitorilor. De aceea sunt curioasă de cadrul legal și de rezultatele acestui caz (dacă putem vorbi de un caz sau de o infracțiune).

     Momentan avem doar versiunea bisericii și prezentarea părtinitoare a presei (pentru vânzare de subiect senzațional și pentru publicitate).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.