CSM a încuviinţat arestarea preventivă a judecătoarei Prandea de la Judecătoria Rădăuţi

Procurorii DNA au pregătit un pat într-o celulă în arestul poliţiei şi pentru judecătoarea Daniela Prandea de la Judecătoria Rădăuţi, în acelaşi dosar în care au fost deja încerceraţi concubinul şi colegul ei de instanţă, judecătorul Bogdan Bărbuţă, procurorul Dumitru Dîmbu şi omul de afaceri Constantin Babiuc.

Deşi pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii s-au publicat doar deciziile prin care secţiile pentru procurori, respectiv judecători, au încuviințat reţinerea şi arestarea preventivă a judecătorului Bărbuţă şi a procurorului Dumitru Dîmbu (amândoi suspendaţi între timp din funcţii), surse judiciare vorbesc şi despre acelaşi demers făcut în cazul judecătoarei Daniela Prandea.

Judecătoarea Prandea, internată într-un spital din Bucureşti

În ziua descinderilor procurorilor DNA la Suceava (22 iunie a.c.), judecătoarea Prandea se afla internată la o clinică din Bucureşti, suferind de afecţiuni destul de grave, magistratul fiind şi în prezent în spital (între timp a suferit şi o intervenţie chirurgicală).

Din această cauză, anchetatorii nu au dus-o la audieri, numele judecătoarei figurând pe lista suspecţilor împotriva cărora s-a început urmărirea penală.

Pe 20 iunie 2014, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviinţat, la cererea DNA, reţinerea şi arestarea preventivă a judecătoarei Prandea, măsură care, însă, nu a fost luată până în prezent şi rămâne la latitudinea anchetatorilor dacă vor cere acest lucru instanţei de judecată.
Judecătoarea Daniela Prandea este acuzată de procurorii DNA că a tărăgănat în instanţă un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Rădăuţi, dosar prin care, susţin anchetatorii, concubinul ei, Bogdan Bărbuţă, şi omul de afaceri Constantin Babiuc îl şantajau pe un alt afacerist rădăuţean, Arcadie Plămadă, să renunţe la o parte dintr-un imobil pe care acesta din urmă îl câştigase la Înalta Curte.

Concret, dosarul viza cererea Primăriei Rădăuţi, prin primarul Aurel Olărean (cercetat şi el în dosarul DNA), de a radia din Cartea Funciară dreptul de proprietate al lui Plămadă asupra respectivei clădiri. O parte din acel imobil i-a fost făcută cadou în 2006 lui Constantin Babiuc printr-o hotărâre judecătorească ilegală dată de judecătorul Bărbuţă.

Procesul a început în martie 2011 şi a ajuns la 32 de termene în iunie 2013.

Procurorii anticorupţie arată că la începutul lunii trecute, judecătoarea Prandea a aflat de la concubinul ei judecător că a intrat DNA-ul pe fir, iar atunci – susţin anchetatorii – „a încercat să şteargă urmele infracţiunii”. La termenul din 6 iunie a.c., Daniela Prandea, după ce mai bine de doi ani a tras cât a putut de proces, a admis două excepţii ridicate de Arcadie Plămadă, una de inadmisibilitate a cererii de radiere intabulară formulată de Primăria Rădăuţi, cealaltă privind amendarea acestuia şi acordarea de daune morale. Asta, după ce în dosar primăria Rădăuţi, „tot ca element de presiune” – potrivit anchetatorilor, a angajat un avocat cu care a încheiat un contract de asistenţă juridică în cuantum de 65.000 de euro, onorariu care i s-ar fi imputat lui Plămadă dacă ar fi pierdut procesul.

Un sejur la mare, la hotelul lui Hagi, cadoul pentru dna judecător

Pentru serviciile cuplului de judecători Prandea-Bărbuţă, susţin procurorii DNA Bucureşti, omul de afaceri Constantin Babiuc s-a oferit să-i recompenseze cu un sejur la mare, la hotelul Iaki din Mamaia, aparţinând fostului mare fotbalist român Gheorghe Hagi.

În acest sens, anchetatorii au interceptat şi o discuţie între cei doi judecători (pe 22 februarie 2014) în care Bogdan Bărbuţă îi spune concubinei sale că a vorbit cu Costel (Constantin Babiuc) şi că îi va cere „să fie cu toate mesele”.

Bogdan Bărbuţă: Şi am zis în a doua jumătate a lui iulie. Era mai bine dacă îi ziceam la sfârşitul lui iulie? Sau acuma, dacă ar fi un 20 şi ceva iulie, n-ar fi mare nenorocire! Sau nu prea-i indicat?

Daniela Prandea: Nu ştiu, Bogdane, deci, eu nu ştiu nimic.

Bărbuţă: Nu, nu, eu mă refeream la vreme, nu la ce ştii tu sau ce nu ştii tu.

Prandea: Aha, la vreme. Eu aş fi preferat… chiar în august mă gândeam, ştii?

Bărbuţă: Da, da, da.

Prandea: Hai că vedem.

Bărbuţă: Bun, bun, bun, pa, hai că zic eu la începutul lunii august, bun, pa, pa!

În aceeaşi zi, arată anchetatorii, Constantin Babiuc a luat legătura cu reprezentantul unei firme de turism şi i-a solicitat rezervarea a două camere la hotelul Iaki din Mamaia, pentru a doua jumătate a lunii iulie ori începutul lui august.

Cu ocazia audierilor, Babiuc nu a recunoscut săvârşirea infracţiunii de dare de mită, susţinând că a făcut rezervarea de bilete la Mamaia pentru familia sa şi nicidecum pentru cei doi judecători.

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Local/2014-07-03/CSM-a-incuviintat-arestarea-preventiva-a-judecatoarei-Prandea-de-la-Judecatoria-Radauti#ixzz36TxYt3Cd
1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ