spot_img
22.3 C
Vaslui
10-oct.-2024
spot_img

Cu cât au scăzut salariile bugetarilor? Sporurile menţin lefurile funcţionarilor în topul celor mai mari salarii

- Advertisement -

Taierea salariilor bugetarilor cu 25% a produs o furtuna atat la nivel social, cat si la nivel politic. Si daca reprezentantii Puterii, in frunte cu presedintele Traian Basescu, au afirmat de nenumarate ori ca sistemul bugetar este un sistem bolnav, care consuma resurse si care trebuie reformat, singura solutie fiind concedierile si reducerea cheltuielilor, chiar si dupa aceste reforme, datele arata ca administratia publica inghite in continuare destul de multi bani, in conditiile in care salariul mediu in domeniu se mentine printre cele mai ridicate.
Ultimele date de la Institutul National de Statistica (INS) arata ca, dupa taierea cu 25%, salariul mediu brut in administratia publica a ajuns la 2.301 lei, adica un castig „in mana” de 1.653 de lei.
Spre comparatie, in domenii precum industrie in general, industria chimica, cea prelucratoare, in constructii, tranzactii imobiliare sau fabricarea de masini si utilaje, lefurile nete nu depasesc 1.500 de lei.

Surpinzator a fost si faptul ca, desi reducerea impusa de Guvern prin lege a fost de 25%, salariile bugetarilor au scazut cu mai putin de atat, datorita unor drepturi salariale din perioadele anterioare. Adica sporuri si alte stimulente, pe care Executivul se chinuie de doi ani sa le elimine.

Si astfel, daca in invatamant si in sanatate, salariile au scazut cu peste 22% si, respectiv, 20%, in administratia publica scaderea a fost de doar 14,4%, ca urmare a acordarii de sporuri si de alte stimulente. Statistica indica faptul ca, daca nu se acordau aceste “drepturi salariale pentru perioadele anterioare, cu preponderenta, in administratia publica”, salariul mediu net in acest sector ar fi scazut cu aproape 24%.

Sindicatele sustin, insa, ca nu toata lumea a primit aceste drepturi si ca reducerea salariilor in administratia publica a provocat “un genocid social”, majoritatea functionarilor de la ghiseu ajungand muritori de foame, cu salarii nete mai mici decat salariul minim pe economie. Ceea ce inseamna ca media salariala a fost ridicata de lefurile si sporurile sefilor. Nimic nou sub soare!

Nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte categorii de bugetari, personalul medical facand parte dintre salariatii din Romania cel mai prost platiti. Astfel, in sanatate si asistenta sociala, castigul salarial mediu brut in iulie a fost de 1.418 lei, iar netul a depasit cu putin valoarea de 1.000 de lei. Sa nu ne mai miram, asadar, ca ne pleaca medicii pe capete in strainatate!

Cadrele didactice au castigat in prima luna de dupa taieri doar cu aproximativ 100 de lei mai mult decat medicii, adica un salariu mediu brut de 1.570 de lei si un net de 1.133 de lei.

Pe ansamblul economiei, salariul mediu net a scazut, in iulie, cu 4,7% fata de luna iunie, adica romanii au incasat lefuri mai mici cu 67 de lei. Astfel, salariul mediu net a fost de 1.355 de lei, in timp ce salariul brut a fost mai mic cu 4,3%, ajungand la 1.868 de lei.

Potrivit Statisticii, romanii care castiga cele mai mari salarii sunt cei care lucreaza in intermedieri financiare, unde salariul mediu net a fost, in iulie, 3.436 de lei.

Cei care pleaca cu cei mai putini bani acasa sunt angajatii din hoteluri si restaurante, unde salariul mediu net a fost 799 de lei.

Pe langa salariile bugetarilor, in iulie au scazut si castigurile din industria farmaceutica, extractia petrolului si a gazelor sau in fabricarea bauturilor.

La polul opus s-au aflat salariatii din industria metalurgica, din domeniul extractiei carbunelui sau din productia si furnizarea de energie electrica si termica, unde lefurile au crescut, comparativ cu luna anterioara.

Incont.ro, disponibil si in varianta pentru mobil: m.incont.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.