spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Cu dricul la a treia facultate

- Advertisement -

Un om de afaceri din Pascani, in virsta de 56 de ani, vrea sa se apuce de preotie. El are afaceri in comert, dar si in servicii funerare. In timpul facultatii mergea la scoala cu masina mortuara a firmei. „Inalt Preasfintitul Teofan mi-a vazut masina mortuara si a fost nemultumit de sloganul inscriptionat pe ea. Sloganul este Cu West Moldavia sigur in Rai!”, isi aminteste Gelu Costachescu. El spune ca a scapat cu sloganul fiindca preotul insarcinat sa il convinga sa-l schimbe a plecat in strainatate la studii. Proaspatul absolvent de Teologie a mai terminat Facultatea de Mecanica si cea de Drept.

Gelu Costachescu vrea sa se inscrie la un master la Facultatea de Teologie. Pina in 1994 a fost inginer la Intreprinderea de Traductoare Pascani, apoi a intrat in comert

Un om de afaceri din Pascani vrea sa se apuce de preotie. Gelu Costachescu, patronul unei firme specializate, printre altele, si pe servicii funerare, a absolvit luna trecuta Facultatea de Teologie Ortodoxa din cadrul Universitatii „Cuza” si spera sa prinda o parohie.

„Pina in prezent, nu am avut timp suficient sa merg la biserica, dar daca reusesc sa prind parohie, am sa renunt la afacere, probabil ca se va ocupa sotia ori baiatul. Am 38 de ani de serviciu, am lucrat ca inginer mecanic la Intreprinderea de Traductoare si Regulatoare Directe din Pascani, iar in comert am intrat in anul 1994. Dificultatile prin care am trecut m-au determinat sa aleg teologia. Cred ca preotia e un pic mai ferita de viltoarea vietii de zi cu zi, ofera o viata mai linistita”, a explicat el de ce isi doreste sa devina preot.

Omul de afaceri a mai precizat ca nu se reprofileaza din cauza ca ar avea probleme financiare din cauza crizei: „Criza ma afecteaza mai mult pe planul comertului, – vinzarile au scazut la jumatate -, insa nu si pe partea de servicii funerare”.

„Faceam reclama firmei”

Gelu Costachescu a absolvit la virsta de 56 de ani a treia facultate, dupa cea de Mecanica (1979) si Drept (1997). Examenul de licenta l-a promovat cu 7,12, iar pe cei trei ani de studiu are media 7,20. Nu a fost cel mai „copt” student de la Teologie. „Unul singur a fost mai in virsta ca mine, cu un an, de asemenea inginer la baza. Lui ii spuneam in gluma decanul, iar eu eram prodecanul”, a spus zimbind omul de afaceri.

A facut eforturi ca sa aiba o prezenta buna la cursuri, dar mai ales la seminarii, astfel incit sa poata intra in examene. La facultate venea adesea cu dricul mortuar al firmei S.C. West Moldavia S.R.L. la care este administrator. „Corpul de cladire al Facultatii de Teologie fiind linga Mitropolie, Inalt Preasfintitul Teofan mi-a vazut masina mortuara si a fost nemultumit de sloganul inscriptionat pe ea. Sloganul este «Cu West Moldavia sigur in Rai!». Inalt Preasfintitul Teofan a incercat prin parintele Hrisostom Radasanu, secretar al Mitropoliei, sa ma determine sa schimb sloganul, insa dumnealui a plecat la un doctorat in Italia, asa ca nu l-am mai schimbat”, a povestit Gelu Costachescu.

A recunoscut ca nu venea intimplator cu dricul la facultate, gestul fiind unul strategic. „Faceam reclama firmei in primul rind”, a spus el.

De altfel, crede ca ceea ce a invatat in facultate il va ajuta sa imbunatateasca serviciile firmei sale de pompe funebre, pe care a infiintat-o in 2001, la acea vreme singura din Pascani. „Sper ca in urma absolvirii Facultatii de Teologie sa imbunatatesc serviciile firmei, astfel incit mai multi pascaneni sa apeleze la ele”, a precizat Gelu Costachescu.

Numarul studentilor a fost marit de sapte ori

Intrebat de reporterii „Ziarului de Iasi” daca vrea sa devina preot pentru a-i merge mai bine afacerea cu pompe funebre, Gelu Costachescu a replicat ca nu urmareste foloase materiale. „Mie nu imi mai trebuie foloase materiale, pe astea le am si ii multumesc lui Dumnezeu pentru ce mi-a dat. Mie nu imi mai trebuie decit sanatate si putere de munca, in rest, mi-a dat Dumnezeu de toate”, a spus el.

Nu stie daca are vocatie de preot, dar crede ca aceasta vine de la sine, odata cu hirotonisirea. „Dumnezeu e cel care iti da si har, si vocatie, si tot ce iti trebuie. La hirotonisire, Duhul Sfint se revarsa asupra celui hirotonisit si il ajuta in misiunea lui crestina”, e de parere omul de afaceri.

Este constient insa ca are putine sanse sa primeasca o parohie. „La festivitatea de absolvire, la care a participat si Inalt Preasfintitul Teofan, am ridicat urmatoarea problema: daca Patriarhul Daniel, pe vremea cind inca era Mitropolit al Moldovei, mai exact in 2007, a crescut numarul studentilor la teologie de 7 ori, de la 50 la 350, actualului mitropolit ii revine atunci sarcina sa gaseasca solutii pentru ca toti absolventii – de la mine din an peste 100 – sa poata sa isi desfasoare pastoratia. Or, parohii libere nu sint, se preconizeaza ca peste vreo 20 de ani vor mai fi parohii libere”, a povestit Gelu Costachescu.

Fiul a absolvit tot Teologia

Nici fiul sau, de asemenea absolvent al Facultatii de Teologie si al unui master in cadrul aceleiasi facultati, urmate la Bucuresti, nu are in acest moment unde sa pastoreasca. „El a primit parohie in 2001, insa a pierdut-o pentru ca nu s-a insurat in 2 ani de la primirea ei. Se insoara luna asta, pe 21 august. A mai inceput un master in teologie, la Iasi, plus Conservatorul. Intentionez si eu sa ma inscriu la master, astfel ca vom fi colegi, insa nu in acelasi an”, a explicat Gelu Costachescu.

Potrivit ultimului bilant publicat pe site-ul Ministerului de Finante, respectiv pentru anul 2009, firma administrata de Gelu Costachescu, S.C. West Moldavia S.R.L., avea o cifra de afaceri de 2.582.679 lei si un profit de 28.305 lei. Firma activeaza in comert cu amanuntul, predominante fiind produsele alimentare, bauturile alcoolice si tutunul, si are un numar de 14 salariati.

www.ziaruldeiasi.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.