spot_img
27.7 C
Vaslui
22-iul.-2024
spot_img

Cu greu, la scoalã!

- Advertisement -

START SUMBRU 13 septembrie 2010 este ziua când se deschid portile unitãtilor de învãtãmânt. Profesorii vor merge la catedrã fãrã tragere de inimã pentru cã vor munci pe un salariu mai mic cu 25%, iar elevii vor întârzia pentru cã vor merge pe jos sau cu cãruta kilometri ca sã ajungã în comuna vecinã într-o clãdire insalubrã. În judetul Vaslui sunt în total aproape 400 de unitãti de învãtãmânt fãrã autorizatie sanitarã: adicã grãdinite, scoli si licee. Din acestea lipseste apa potabilã, unele nu au garduri, altele au clãdiri foarte vechi, pline de infiltratii. Iar unele au încã wc-uri în fundul curtii. În aceste conditii, tot elevii au de suferit, evident. Unii sunt mutati la alte scoli, si pentru cã se înghesuie cu altii, se învatã în douã sau chiar trei schimburi.

La solicitarea mai-marilor de la Bucuresti conducerea Inspectoratului scolar Judetean Vaslui a decis cã anul acesta nu se va mai face deschidere festivã de an scolar în nicio scoalã din judet. „Anul acesta, la 13 septembrie vom intra direct în procesul de învãtãmânt, fãrã activitãti festive care sã dureze mai mult de 30 minute, însã elevii vor primi manualele, orarul, vor face cunostintã cu cadrele didactice”, a declarat Mihaela Cososchi, inspectorul scolar general vasluian.

Frectie la picior de lemn…
Chiar dacã era normal sã aibã ghiozdan si rechizite din prima zi de scoalã, elevii vasluieni nevoiasi vor fi nevoiti sã astepte cel putin o lunã pânã vor primi mult promisele rechizite. Care oricum, nu le vor ajunge tot anul. Va fi un ajutor în valoare de 30 de lei pentru fiecare copil, adicã un pic mai mult decât nimic. Rechizitele vor ajunge la copii cel mai probabil în primele zile ale lunii octombrie, însã pachetele nu contin nici pe departe necesarul de rechizite pe care un elev îl foloseste într-un an. Cei mai multi elevi din Vaslui, care vor primi rechizite gratuite sunt în clasele gimnaziale. Aceste pachete sunt date numai elevilor care fac parte din familii nevoiase, al cãror venit mediu net lunar pe membru de familie este de maximum 50 la sutã din salariul de bazã mininim brut pe tarã. Conform spuselor inspectorului scolar general din cadrul Inspectoratului Scolar Judetean Vaslui, Mihaela Cososchi, toti cei îndreptãtiti sã primeascã respectivele rechizite vor intra în posesia lor pânã la începutul lunii octombrie, întrucât abia zilele acestea are loc licitatia.

Fãrã politicieni în scoli!
Profesorii nu le vor permite politicienilor sã tinã discursuri, în prima zi de scoalã. Reprezentantii Federatiei “Spiru Haret” le-au cerut cadrelor didactice sã nu accepte discursurile politicienilor la deschiderea anului scolar. Sindicalistii au lansat o invitatie cãtre cadrele didactice sã boicoteze orice interventie a politicienilor. Mai mult decât atât, sindicalistii amenintã cu proteste în Capitalã în data de 5 octombrie.

Primarul Constantinesu nu tine cont de boicot

În ciuda “interdictiei” sindicalistilor, primarul Constantin Constantinescu a precizat cã va merge pentru a marca acest moment important, al primului clopotel, la Scoala de Muzicã si Arte Plastice “N.N.Tonitza” din Bârlad, o scoalã de suflet a sa, precum si la alte douã institutii scolare din localitate: Scoala nr. 11 “George Tutoveanu” si la Colegiul National “Gheorghe Rosca Codreanu”. “Voi mege la Scoala de Muzicã si Arte plastice, asa cum fac în fiecare an, pentru cã este o scoalã de suflet a mea. Fundatia “Clara Constantinescu” va oferi, pentru al 8 – lea an consecutiv, patru burse în valoare de 600 de lei fiecare (300 de lei trimestrial), pentru doi elevi de la sectiunea de arte plastice si doi elevi de la sectiunea muzicã” a precizat primarul Constantin Constantinescu. Cei 21 de consilieri locali ai CLM Bârlad vor marca si ei începutul anului scolar, participând la deschiderile oficiale oprganizate în cele patru licee, 11 scoli generale si 20 de grãdinite din localitate.(Cezara MIRONICÃ)

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.