spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
26-apr.-2024

Cu trenul la scoalã!

- Advertisement -

Banca scolii înfrãtitã cu banca gãrii

NAVETISTI Dupã trei luni de vacantã, ieri, elevii si-au reluat locurile în bãnci, dar odatã cu bãncile scolii s-au ocupat si locurile de asteptare din Gara Vaslui. Sute de elevi fac naveta cu trenul din satele de pe lângã Vaslui pentru a veni la scolile din oras. Majoritatea sunt elevi ai scolilor nr 8 si nr 9 din Vaslui.

Noul an scolar aduce aglomeratie în trenurile care dimineatã opresc în gara Vaslui. În lipsa unor scoli adecvate, copii din satele vasluiene sunt nevoiti sã facã naveta cu trenul pentru a putea studia asa cum li se cuvine. Cei mai multi dintre ei s-au obisnuit cu educatia între douã trenuri, mai ales cu neajunsurile si dificultãtile ei. Chiar dacã trenul cu care vin la scoalã nu ajunge întotdeauna înainte de ora opt, chiar dacã uneori trebuie sã astepte ore bune seara pentru a ajunge acasã, chiar dacã costã, majoritatea vin zi de zi, constiinciosi la scoalã. “ Fac naveta de la Rosiesti de sapte ani, în fiecare dimineatã în timpul scolii mã trezesc la 6.00, iar la 7.45 sunt la Vaslui. Îmi este mai greu iarna când trenul întârzie, si când trebuie sã astept multe ore în garã. Pe noi naveta ne costã 50 de lei pe lunã, dar anul trecut ne-a decontat scoala banii, anul acesta nu stiu cum va fi. Eu sunt cel care a vrut la scoala în oras pentru cã la noi în sat nu se face carte” spune Andrei, elev în clasa a VII-a.

Numai la Scoala nr 8. “Alexandra Nechita” din Vaslui anul acesta 90 de copii care fac naveta.

Unii cu limuzina, altii cu trenul

Când unii parcheazã masini luxoase în fata liceelor, sau dupã caz, coboarã din ele, altii merg pe jos câte 4-5 kilometri, iar apoi iau trenul ca sã ajungã la scoalã, sã învete, sã ia Bac-ul si sã se aleagã oameni dintre ei. “ Fac naveta din clasa a V-a, acum sunt în clasa a X-a la <<Stefan Procopiu>>, noi asa ne-am obisnuit, nu ne e nici greu, nici usor. Cel mai greu le este pãrintilor nostri, eu anul trecut cheltuiam aproximativ 200 de lei pentru navetã, pentru cã nu puteam mereu sã merg cu trenul. Eu una merg pe jos pânã în garã cam 30 de minute, apoi iau trenul, au fost nenumãrate dãtile în care am întârziat la ore, sau am citit pentru teze în garã sau în tren. Noi suntem mari, mai dificil e pentru cei mici, dar nu sunt alte solutii, chiar nu e nimic gresit atunci când cineva spune cã în scolile din sate nu se face carte ca la oras, iar din cauza asta noi trebuie sã venim aici la scoalã, eu vãd diferenta dintre cei care au terminat clasa a VIII-a la scoala din sat si cei care au terminat la oras“ povesteste Mirela, elevã a Liceului” Stefan Procopiu”.

“Toti sunt copii buni, care vor sã învete”

“ Majoritatea elevilor nostri care fac naveta sunt de la Brãhãsoia, Bãlteni, dar si de la Crasna, Rosiesti, sunt elevi ai ciclului gimnazial si vin la scoala cu trenul. Toti sunt copii buni, care vor sã învete, sunt constienti cã scoala este singurul lucru care îi poate sustine mai departe în viatã si vor sã o facã asa cum trebuie. Noi îi apreciem pe ei, dar în primul rând pe pãrintii lor care fac eforturi sã le ofere cea mai bunã educatie. Cât poate scoala îi sustine material, decontãm naveta, avem 15-20 de copii cu situatii finaciare disperate care primesc si o masã caldã” a declarat Cristin Ciubotariu, directorul Scolii nr.8 Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.