15.2 C
Vaslui
30-sept.-2022

Cu un prefect “colaboraţionist”, Oprişan dă afară toţi şefii de instituţii

- Advertisement -

Liberalul Octavian Vieru a fost numit ieri de Guvernul Ponta prefect, iar Cristi Misăilă subprefect u prefectul Mircea spune că nu crede nimic pînă cand hotărîrarea de demitere a sa nu se publică în Monitorul Oficial u Prefectura a fost împărţită după negocieri dure între PNL şi PSD, iar în cele din urmă s-a ajuns la un prefect agreat şi de Oprişan şi de Săpunaru u Oprişan a anunţat ieri într-o conferinţă de presă că toţi şefii de instituţii trebuie schimbaţi, deoarece au lucrat cu fosta putere u “Nu am lucrat eu cu cei din PDL, ei au lucrat cu mine”, s-a grăbit să dezmintă prefectul desemnat Vieru, despre care se ştie că a fost în concubinaj politic cu portocalii

USL preia parghiile puterii în Vrancea după desemnarea la conducerea Instituţiei Prefectului a liberalului Octavian Vieru, directorul APIA şi a social-democratului Cristi Misăilă, consilierul lui Marian Oprişan. Şefia Prefecturii le-a revenit liberalilor ca urmare a înţelegerilor încheiate în USL, însă Oprişan a luptat pană în ultimul moment pentru funcţie. În timp ce Nini Săpunaru se afla la Bucureşti, preşedintele Consiliului Judeţean a declarat ieri, într-o conferinţă de presă, că toţi şefii de instituţii trebuie înlocuiţi pentru că au colaborat cu fosta putere pedelistă. Cel mai probabil, în perioada următoare va urma un val de schimbări în instituţiile locale, chiar dacă unii directori încearcă să se salveze prin trecerea la noua putere.

Vrancea a intrat ieri oficial în zodia USL, după ce Guvernul condus de Victor Ponta l-a desemnat pe Octavian Vieru prefect şi pe Cristi Misăilă subprefect. Intrarea celor doi în paine este acum doar o chestiune tehnică, care ţine de publicarea hotărarilor în Monitorul Oficial. Octavian Vieru este fost primar al comunei Rugineşti înainte de 2000, iar din 2005 este directorul Agenţiei de Plăţi şi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA), cu o pauză în care s-a luptat în instanţă pentru funcţie şi a caştigat. Cristi Misăilă a fost comisar în cadrul secţiei Vrancea a Gărzii Financiare, iar la restructările efectuate anul trecut a pierdut concursul organizat pentru ocuparea posturilor declarate vacante. Considerandu-se victimă politică a PDL-ului, comisarul şi-a găsit rapid un loc de muncă la Marian Oprişan în calitate de consilier personal al acestuia, iar acum a avansat pe scara ierarhică. Vrancea este unul dintre ultimele judeţe în care nu se efectuaseră schimbări în conducerea Prefecturii, Dragoş Mircea şi Eliza Botezatu menţinandu-se încă pe poziţii. Negocierile dintre cele două tabere din USL, social – democraţii şi liberalii, au fost foarte dure, atat Marian Oprişan, cat şi Nini Săpunaru revendicandu-şi conducerea Instituţiei Prefectului. Postul le revenea în mod normal liberalilor, potrivit înţelegerilor din cadrul USL, însă pesediştii vranceni au vrut să deţină doar ei controlul în judeţ. La desemnarea lui Octavian Vieru s-a ajuns după ce s-au vehiculat mai multe nume din randul liberalilor, cum ar fi Eugen Ciorici, ajuns între timp secretar de stat în Ministerul Finanţelor, Georgel Constantin sau Paul Giurcă. De la PSD posibilii prefecţi au fost Raluca Dan sau Cătălin Vrabie, în timp ce pentru Misăilă a circulat de la bun început varianta funcţiei de subprefect.

Cum s-a ajuns la Vieru prefect: s-au eliminat vulnerabilităţile

Chiar dacă este clar pentru toată lumea că şefia Prefecturii a fost împărţită politic, Oprişan a susţinut ieri în conferinţa de presă susţinută că nu a avut nici o implicare şi că noul Guvern vrea depolitizarea tuturor instituţiilor. La un moment dat, declaraţiile au fost atat desprinse din contextul realităţii încat nu numai ziariştii nu s-au putut abţine din ras, ci chiar Oprişan vorbea razand cu gura pană la urechi. Preşedintele CJ a susţinut că Octavian Vieru a fost numit de Ministrul Administraţiei şi Internelor fără o negociere în USL. “Prin această procedură, probabil că MAI a văzut care sunt toţi funcţionarii publici din Vrancea clasa I, cu cinci ani vechime, pe bază de vulnerabilităţi a început să-i elimine şi au rămas cateva nume din care s-a ales”, a declarat Oprişan, abţinandu-se cu greu să nu radă cu hohote, în contradicţie cu afirmaţiile sale. Şeful CJ a spus că toţi şefii de instituţii încă în funcţii sunt colaboraţionişti ai fostei puteri şi că trebuie schimbaţi. În categoria acestora se încadrează însă şi Vieru, despre care Oprişan nu a vrut să-şi spună punctul de vedere. Nici fostul director al APIA nu a fost foarte darnic în declaraţii, spunand că aşteaptă să vadă hotărarea de numire publicată în Monitorul Oficial. “Nu am lucrat eu cu cei din fosta putere, ei au lucrat cu mine, pentru că nu au avut încotro întrucat am avut o hotărare a Înaltei Curţi definitivă şi irevocabilă. Am rămas în funcţie datorită acestei hotărari. Din cate ştiu eu, au fost mai multe variante pentru funcţia de prefect şi, probabil, din variantele expuse am fost ales ca urmare a pregătirii profesionale, a experienţei, a perioadei lungi în administraţia publică”, a declarat Octavian Vieru. Cel mai probabil, acesta va fi detaşat de la APIA la Prefectură pentru cateva luni, iar Agenţia va fi condusă de directorul adjunct, post pentru care va fi organizat concurs. De imaginea Prefecturii şi comunicarea cu mass media s-ar putea ocupa ziaristul Tiberiu Condrea, care are acum această responsabilitate în cadrul PNL.

Doi directori vor să-şi salveze scaunele prin trecerea la PNL

Marian Oprişan a anunţat ieri răspicat că pe actualii şefi de instituţii nu îi aşteaptă nimic bun şi urmează a fi schimbaţi din funcţii. Şeful PSD şi al CJ a spus că aceştia au contribuit la “dezastrul instituţional şi social” produs de fosta putere. “Din punctul meu de vedere, toţi colaboraţioniştii fostei guvernări PDL trebuie să plece”, a declarat Oprişan. Social – democratul a spus că doi şefi de instituţii încearcă să-şi salveze funcţiile prin trecerea la PNL. Este vorba de Petrică Tudosă, şeful Direcţiei Silvice şi Cătălin Graur, directorul Direcţiei de Sănătate Publică. “Din informaţiile mele, domnul Graur şi domnul Tudosă au încercat şi cred că s-au înscris în PNL. În vizunea mea, cei doi trebuie daţi afară din funcţii”, a declarat Oprişan. Acesta a făcut un apel către toţi şefii de instituţii deconcentrate să nu se implice în campania electorală, altfel vor fi daţi afară “în secunda doi” indiferent de partidul din care fac parte. Probabil că schimbările în instituţiile locale vor fi efectuate într-un timp foarte scurt, pentru că Marian Oprişan este mult mai operativ din acest punct de vedere decat fosta putere şi nu stă mult la discuţii. Rămane de văzut ce se va întampla cu directorii care au rămas pe poziţii indiferent de cine a fost la putere în ultimii ani, cum este cazul lui Vieru, numit prefect, despre care se ştia că se află în relaţii apropiate cu cei din conducerea PDL, Mihai Copaci, directorul Casei de Asigurări de Sănătate sau Costică Neaţă, şeful pedelist al Direcţiei Agricole. Din punctul de vedere al baronului PSD, toţi trebuie înlocuiţi deoarece au fost “colaboraţionişti” ai PDL.

Mircea Dragoş nu crede pană nu vede

Prefectul Dragoş Mircea, care ieri a lipsit de la Prefectură pentru a face o vizită intempestivă la Guvern, ne-a declarat că el va veni în continuare la serviciu pană cand hotărarea de schimbare a sa din funcţie va fi publicată în Monitorul Oficial. “Eu n-am văzut în nimic publicat în Monitorul Oficial. Conform legii, schimbarea din funcţie se putea face doar la cererea mea, iar eu nu am depus nici o cerere în acest sens la Guvern. Eu o să mă duc la serviciu pînă cand se face protocolul de predare – primire prevăzut de lege. Pană nu se publică în Monitorul Oficial eliberarea mea din funcţia de prefect nu fac nici un comentariu”, ne-a declarat Mircea Dragoş, încă prefect în exerciţiu. Contactat aseară de ZdV, liderul liberal Nini Săpunaru a declarat că numirea noului prefect desemnat se va face în cateva zile, perioadă în care se vor îndeplini formalităţile aferente.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.