Clanul lui Flagăra, în război cu băieții lui Brigadieru din cauza pirandei Magdalena


Răpire ca în filme, cu piranda Tanida Magdalena dusă la graniță de clanul lui Sandu și preluată de clanul Murui.

AI NIMANUI… Orice se poate spune despre Murgeni, numai că e un oraș liniștit, nu. In ultimii ani, aici au avut loc zeci de conflicte sângeroase, aproape toate încheiate doar după intervenția trupelor de intervenție rapidă. Cel mai recent exemplu este cel de joi seara, când pe străzile micuțului oraș sute de cetățeni de etnie rromă au ieșit înarmați cu săbii, topoare și pistoale, pentru o nouă reglare de conturi. De data asta în prim-plan au fost clanul Murui, grupare numeroasă, dar nu foarte bogată și  cei din clanul Sandu, despre care oamenii din Murgeni spun că învârt banii cu lopata. Totul a pornit după ce fata unui șef din clanul Murui s-a despărțit de soțul ei, băiatul bulibașei Petru Sandu, poreclit Flagăra. Pentru că judecata țigănească a lăsat în aer partea cu partajul, cele două grupări au decis să-și facă dreptate cum știu ele mai bine, adică cu bâtele. Redactorii ziarului Vremea Nouă au stat ieri de vorbă cu membrii celor două clanuri, pentru a stabili de partea cui se află dreptatea. După o jumătate de zi petrecută în Murgeni, ascultând povești despre polițiști corupți și autorități locale prea lașe să-și facă treaba pentru care sunt plătite, am plecat de acolo cu concluzia că Murgeniul e un fel de „Vestul sălbatic” al județului Vaslui, unde micuța comunitate de români trăiește un coșmar de neînchipuit.

Dincolo de a fi hoți, șarlatani, cămătari, traficanți, afaceriști murdari sau cerșetori, cum mulți dintre noi ne grăbim să-i categorisim, țiganii sunt un popor. Cu tradiții și cultură proprii, cu o istorie pe care puțini dintre noi am încercat să o cunoaștem. Și care, dacă ar fi adusă în discuții mai des, ar da soluții pentru o problemă cu care ne confruntăm de foarte mult timp: noi, românii majoritari, ce facem cu ei? La ultimul recesământ, în județul Vaslui aproximativ 5000 de rromi și-au mai declarat, cu mândrie, apartenența la etnie. Cifrele însă sunt mult mai mari, având în vedere  că doar în orașul Murgeni trăiesc în jur de 2500 de țigani.

.

Bătaia care a reaprins conflicte vechi

.
Când din totalul populației de 4000 de persoane, 60% sunt țigani, inevitabil apar conflicte. Autoritățile locale și forțele de ordine din Murgeni știau acest lucru, însă în ultimii ani, în afară de instalarea unor camere de supraveghere, nu s-a luat nicio măsură. Iar urmările se văd zilnic pe străzile orașului. Cel mai recent conflict a avut loc joi seara, când clanurile Murui și Sandu s-au bătut până au fost urcate  in ambulanțe. Scânteia de la care a pornit totul, o neînțelegere între una dintre fetele clanului Murui și fostul ei soț, fiul bulibașei Sandu Petru. După divorț, conflict s-a derulat doar pe internet. Din Franța, de la Nancy, familia femeii a făcut, în ultimele două săptămâni, sute de live-uri pe internet, amenințând clanul Sandu cu moartea. Nimeni nu a luat aceste filmulețe în serios, pentru că cele două grupări erau despărțite de aproape 3500 de kilometri. Joi seara însă, aproximativ 20 de membri ai clanului Murui s-au întors acasă, fără să anunțe pe nimeni. Cum țiganii sunt iuți la mânie, între cele două grupări a început o bătaie generală, care s-a lăsat cu mai multe transporturi la spital. Uitându-ne pe bilanțul victimelor, cei din clanul Murui au ieșit mult mai șifonați, având trei membri duși la Urgențe, spre deosebire de clanul Sandu, care a avut doar unul, pe șeful lor, Sandu Petru, pe numele țigănesc Flagăra. După bătaie, amenințările au continuat pe internet, cei din gruparea Murui jurând răzbunare.
.
“Pastorul, care împarte trupul Domnului, a vrut să dea peste noi cu mașina”
.
Ieri, mai la vale de casa lui Flagăra, un unchi de-al său, Gheorghe Sandu (Cireșar) stătea la umbra unui copac împreună cu soția lui Elena, și cu câțiva zeci de nepoți. Barbatul spune că are peste 70 de ani, dintre care pe ultimii 30 i-a mers “pe calea Domnului”. “Am făcut pușcărie cât am fost tânăr, mergeam prin toată țara cu băutura prin cap și ne băteam cu alți țigani. N-am fost cuminte. Insă după ce am început să am copii, m-am liniștit. Familia te face să gândești altfel viața. Ne-a fost greu la început, dar niciodată nu m-am dus să cer bani de la alții. Am fost opt ani cu vacile să-mi câștig banii mei, să-mi pot trimite copiii la școală Pe timpul comunismului trimiteam 10 ghiozdane la școală, să învețe carte. După ce Ceaușescu a căzut și s-a dat drumul la pocăință, am zis că asta e calea pe care trebuie să merg. L-am cunoscut pe Dumnezeu și cu ajutorul Bibliei am învățat să citesc. Tot timpul am crezut că odată ce ești om al lui Dumnezeu, piatra de jos nu o mai ridici să arunci în fratele tău. De aceea, ce s-a întâmplat joi seara ne-a uimit pe toți, mai ales că în tabăra lui Murui era și Brigadieru, care e pastorul pocăiților rromi din Murgeni. A fost plecat în Franța și acolo s-a îmbolnăvit de coronavirus. Plângeam, ne-am rugat, am ținut post pentru el, să se facă bine, să nu moară, ca a fost stat în comă din cauza virusului. După ce s-a externat, Brigadieru s-a întors acasă să facă crimă împotriva noastră. El a dat cu mașina peste Flagăra, să-l omoare. Nu ne așteptam să facă așa ceva pentru că e pastor, ne împărțea trupul Domnului. Noi, și acum, după ce a făcut ce a făcut, ne-am rugat pentru el. Nu am vrut să moară niciunul de-al nostru. Acum așteptăm să se judece procesul, ca să stăm liniștiți. Trebuie să vină bulibașa de  la Băcești și de la Bujoru, să împartă dreptatea, că a-i noștri țin fiecare pentru el.  Pentru copii trebuie să se facă dreptate, nu pentru noi. Cât durează să moară cineva din scandalurile astea?” ne-a declarat Cireșar.

.
“Vela, bagă-i în carantină, să mai iasă ciuda din ei”
.
Pentru că mai mulți membri ai clanului Murui au promis că se întorc zilele astea acasă, pentru a-i răzbuna pe cei băgați în spital, Cireșar a avut un mesaj pentru ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela. “Mesajul meu este în felul următor: Dumnezeu să dea sănătate la poliția din România, iar toții țiganii din Murgeni care vin acasă să fie duși la carantină, să se răcorească două săptămâni, că ei vin pentru scandal și pentru bătaie. Să-i controleze în mașini, că au cuțite pistoale și săbii. Băieții sunt pe drum, porniți să vină să se bată. Ei se laudă pe Facebook că ajung la Murgeni și se termină cu clanul Sandu. Să stea în carantină două săptămâni, să iasă ciuda din ei. Noi ne-am pregătit pentru liniște, pentru pace, dar dacă ei caută război, îl vor găsi. Unii din noi vom merge în mormânt, alții la pușcărie, iar copiii vor rămâne ai nimănui”.
.

“Lupi în haine de oaie, care cu banii furați afară cumpără polițiști și autorități”
.
In tabăra clanului Murui, revolta era, ieri, și mai mare. Aceștia ne-au declarat că gruparea Sandu are o influență foarte mare în oraș, datorită banilor câștigați, pe căi mai puțin cinstite, în străinătate. “Noi am venit acasă să ne lămurim. Ei ne-au chemat să facem judecata țigănească. Când am ajuns în Murgeni, ei aveau planul făcut. O mașină era la vale, la ieșire din Murgeni și una la deal. Când am coborât, să dăm bagajul jos, au venit cele două mașini și au intrat în noi.  Noi, cei mai tineri, ne-am ferit, Ion Murui, fiind mai bătrân n-a avut reflex iar mașina l-a lovit. Flagăra, dacă a fost lovit și el de mașină, așa cum spune, a fost lovit de fiul lui. Acum e la spital să scoată certificat că e și el accidentat de mașină. Nu e adevărat. Și el și băiatul lui, Elvis, aveau pistoale și trăgeau la vale, spre noi. Spun că au tras în aer, dar nu e adevărat. Noi nu am sărit la ei. Am vrut să ne ducem răniții la spital, dar au tăbărât pe mașinile noastre, de față cu poliția. Polițiștii din Murgeni nu fac nimic, le e frică de Flagăra. Toți sunt mână în mână cu cei din clanul Sandu. Fostului primar, Buta i s-a spart barul joi seara, de către cei din clanul Sandu, cu gândul probabil să dea vina pe noi. Dimineață, când a venit proprietarul, l-a sunat direct pe Flagăra și l-a întrebat ce i-a făcut la bar. Știți ce i-a răspuns Flagara? “Lasă, nu e nimic, plătesc tot! De ce nu s-a dus fostul primar Buta la poliție să depună plângere că i-a fost spart barul, așa cum era normal să facă? Polițiști, autorități, primar, cu toții stau sub talpa lui Flagăra. Au fost scoși oameni la cerșit în străinătate, au fost făcute crime, azi băieții lui Flagăra cumpără armament din Republica Moldova și toți se fac că nu văd, pentru că la toți le-a închis gura cu bani. Asta e adevăratul din Murgeni și lumea trebuie să-l știe. De asta au ajuns țiganii să se omoare între ei, pentru că cei care trebuiau să ia măsuri, în loc să o facă, luau șpăgi și se făceau că se uită în altă parte”, ne-a declarat un membru al grupării Murui.

.
Cui îi mai pasă de comunitatea de români?
.
In tot acest război al clanurilor de rromi din Murgeni există o singură victimă colaterală: comunitatea de români. Oameni cinstiți care dimineața se trezesc pentru a merge la serviciu și a-și trimite copiii la școală, buni plătitori de taxe și impozite care își doresc doar să trăiască într-un oraș liniștit. In ultimii ani statul român nu a dat doi bani pe acești oameni, lăsându-i pradă unei lumi care pare departe de secolul în care trăim. Dincolo de camerele de supraveghere instalate pe stâlpi și de eternele promisiuni privind înființarea unei secții de jadarmi, autoritățile locale trebuie să facă ceva mai mult pentru cetățenii de bună-credință, altfel conflictele din Murgeni vor escalada.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ