Culturã pe pâine la Bârlad, cu doar 5000 de euro

SCUMP, DOM’LE, SCUMP! … Astãzi, consilierii bârlãdeni vor discuta programul activitãtilor cultural – artistice din luna aprilie, care stau sub semnul vacantei elevilor si al activitãtilor de la Biblioteca Stroe Belloescu, toate fiind online, din cauza pandemiei. Pretul este unul pe mãsurã si se ridicã la 24.400 de lei, cam cât o Dacie Logan, fãrã dotãri, prin programul rabla. Printre manifestãrile culturale se aflã si o exceptie: una dedicatã Zilei Internationale a Rromilor, care nu vor sã o sãrbãtoreascã online, astfel cã au decalat-o într-o altã lunã, când se vor putea întâlni rrom… cu rom, fatã în fatã.  

Biroul de Presã, Relatii Publice si Relatia cu Institutiile de învãtãmânt, Culturã, Sãnatate si Sport, din cadrul Aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Bârlad a întocmit, împreunã cu primarul Dumitru Boros, programul  si devizul  estimativ ale activitãtilor cultural-artistice si sportive din luna aprilie.  Suma din buget prevãzutã pentru activitãtile culturale si artistice din luna aprilie este de 24.400 lei, sumã care include si reeditarea cãrtilor „Bârladul, odinioarã si astãzi” – 3 volume si „Bârladul cultural” – un volum, în tiraj de câte 100 exemplare. Iatã ce program cultural a pregãtit primãria pentru bârlãdeni. Pe 2 aprilie, are loc la Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu” manifestarea „Ziua internationalã a cãrtii pentru copii” unde vor fi  lecturi on-line (orele 10.00-11.00, 17.00-18.00). Pe 4 aprilie, la  Galeriile de artã „N. N. Tonitza”, are loc o Expozitie on-line de picturã – „Peisaje antropocenice” unde expune Berta Marta Moldoveanu. Bugeul prevãzut este de 800 lei, necesar pentru rame tablouri, sticlã, accesorii panotare, flori, materiale si servicii publicitare. Pe 8 aprilie, trebuia sã fie marcatã  ZIUA INTERNAȚIONALã A RROMILOR unde este prevãzut  un buget de 1.500 lei pentru plãti colaboratori, transport, diurnã invitati, materiale si servicii publicitare, însã activitatea a fost amânatã, pentru o datã ulterioarã, din cauza restrictiilor sanitare. Pe 13 aprilie are loc  aniversarea a 135 de ani de la nasterea pictorului  NICOLAE TONITZA. Bugetul alocat va fi de 9.000 lei, aici intrând  contravaloarea unui totem (o sculpturã), servicii colaboratori, transport, diurnã, cazare invitati, coroanã flori, materiale si servicii publicitare. Instalarea totem-ului memorial va avea loc în strada Stefan cel Mare, pe care a locuit Nicolae Tonitza, la orele ora 11.00.

Reeditarea volumelor „ „Bârladul, odinioarã si astãzi” si „Bârladul cultural” a „pãpat” jumãtate din buget

În perioada 19 – 23 aprilie, are loc la Biblioteca Municipalã „Stroe S. Belloescu”  Sãptãmâna cãrtii – Ziua cãrtii, a bibliotecarului si a dreptului de autor, cu un  buget de 600 lei necesar pentru afise, panouri publicitare, flyer-e, premii voluntari, materiale si servicii publicitare. Pe 22 aprilie este Ziua Planetei Pãmânt când se vor organiza activitãti de ecologizare în parcuri si Grãdina publicã cu voluntari si salariati ai Serviciului Sere Spatii Verzi, între orele 09.00-12.00. Buget alocat este de 3.000 lei pentru saci menajeri, mãnusi protectie, apã platã, materiale si servicii publicitare.Tot în luna aprilie vor fi reeditate cãrtile „Bârladul, odinioarã si astãzi”  de Romului Boteanu, apãrute în 1984 –  3 volume si „Bârladul cultural”, de Gheorghe Vrabie, apãrut în 1938 – un volum, în tiraj de câte 100 exemplare. Bugetul prevãzut este  de 11.000 lei si este prevãzut pentru scanare, copiere, tipãrire, machetare, alte servicii si materiale tipografice). Cele douã cãrti sunt extrem de valoroase pentru Bârlad, iar din cauza degradãrii singurelor exemplare aflate la Biblioteca Stroe Belloescu, este necesarã reeditarea acestora, pentru a putea fi studiate, având o valoare istoricã inestimabilã.

 

 
1 COMENTARIU

  1. Asta rrom cu…rrom nu e ok deloc! Sunteti presă nu sunteți niște oameni fără educație. Există în această minoritate și excepții cum sunt și printre români și voi îi arătați în fiecare zi.

LĂSAȚI UN MESAJ