Cultura vasluianã în doliu: Cimpoiesul Aurelian Butnaru a decedat! (FOTO, VIDEO)

NE MOR VALORILE … O veste soc a cutremurat întreaga comunitate a Perienilor! Aurelian Butnaru, cel mai în vârstã cimpoies, a trecut la cele vesnice. „Viata culturalã a Perienilor, începând de pe 23 ianuarie, va fi mai sãracã, odatã cu trecerea în nefiintã a consãteanului nostru drag Aurelian Butnaru.”, a scris fostul primar, Vasile Rosca, pe pagina sa de Facebook. Cel mai în vârstã cimpoies al formatiei „Cimpoiul de Aur”, a fost Cetãtean de Onoare al comunei Perieni din 2014. Formatia este unicã în România, iar omul care a fost baza ei, a trecut în nefiintã, în urma unei boli grave, cu care a luptat ani de zile. Moartea a învins si astfel cultura vasluianã pierde o valoare inestimabilã, care a lãsat în urmã o mostenire valoroasã: „Cimpoiul de Aur” unicat în România, merge mai departe!

Aurelian Butnaru sau Aurel, cum îi spuneau sãtenii, a încetat din viatã la 78 de ani, pe 23 ianuarie, având un cancer pulmonar cu care s-a luptat ani de zile. A fost sufletul formatiei „Cimpoiul de Aur”, fiind unul dintre putinii din tarã care confectionau cimpoaiele la care au cântat si performat membrii acestui ansamblu folcloric – care a luat fiintã din 1940. Din 2013, dupã ce au cucerit locul I la un Festival Folcloric din Italia, fiind vestiti în toatã Euoropa si pe mai toate continentele de altfel, formatia „Cimpoiul de Aur” din Perieni a fost mereu invitata de onoare la Ziua Nationalã a Irlandei – la Ambasada acestei tãri la Bucuresti, pentru concerte. Aurelian Butnaru va fi înmormântat astãzi, 26 ianuarie, la Perieni, în sunetele cimpoaielor pe care le-a construit cu mâna sa pentru toti membrii formatiei pe care o si conducea. Dumnezeu sã-l odihneascã!

Fostul primar, Vasile Rosca, a scris despre omul pe care l-a avut ca mentor…

Vasile Rosca, fostul primar al comunei Perieni, si membru al formatiei „Cimpoiestii de Aur” a postat pe pagina sa de socializare o evocare frumoasã despre mentorul sãu.

„A fost sufletul formatiei noastre de cimpoieri, iar în panoplia rapsozilor populari si instrumentistilor de folclor autentic de exceptie, domnul Aurelian Butnaru si-a cîstigat locul sãu în primele rânduri, prin multitudinea participãrii sale la activitãti culturale pe o perioadã de peste 50 de ani.Pe lângã aparitiile la posturi de televiziune (TVR 1, TVR Iasi, PRO TV, FAVORIT etc.) sau înregistrãri radio, la emisiuni muzicale si de divertisment, folclorul nostru traditional, modelat în jurul cimpoiului, s-a fãcut cunoscut si în afara granitelor tãrii noastre.

Domnul Aurelian Butnaru a participat individual sau împreunã cu formatia de cimpoieri la manifestãri folclorice din Italia, Cehoslovacia, Spania si Germania. În cadrul unui festival organizat în Palermo-Italia în anul 1971, pentru prestatia sa, formatia de cimpoieri de la Perieni a fost rãsplãtitã cu Marele premiu “CIMPOIUL DE AUR”.

Prin implicarea domnului Aurelian Butnaru ca si instructor, pentru cei dornici de a îmbrãtisa tainele interpretãrii melodiilor traditionale la cimpoi, acest mestesug a fost transmis generatiilor mai tinere, generatii care astãzi îi multumesc cu recunostintã, iar de mâine îi vor pomeni numele. Cuvintele scrise acum, aici ar fi prea putine pentru a scoate în evidentã recunostinta noastrã pentru domnul Aurelian Butnaru, având în vedere contributia sa majorã în ceea ce priveste pãstrarea folclorului traditional din zona noastrã .

Dar sunt împãcat sufleteste, cã în semn de recunostintã pentru întreaga sa activitate, din postura functiei de primar al comunei Perieni în anul 2016, am initiat un proiect de hotãrâre prin care am propus Consiliului local Perieni, acordarea titlului de “CETÃTEAN DE ONOARE AL COMUNEI PERIENI”, domnului Aurelian Butnaru, titlu care a fost acordat într-o sedintã solemnã în baza Hotãrârii Consiliului Local Perieni nr. 14/14.03.2016. De mâine, doina cântatã cu mãestrie la cimpoi de <<nenea Aurel>> va fi ascultatã doar de îngeri, acolo în ceruri el îsi va lua locul în formatie si va cânta alãturi de ceilalti cimpoieri dragi nouã, care din pãcate, astãzi nu mai sunt printre noi. Sincere condoleante si întreaga noastrã compasiune familiei îndoliate!Dumnezeu sã-l ierte si sã-l odihneascã în pace!”, a scris Vasile Rosca.

CITITI SI: https://www.vremeanoua.ro/formatia-cimpoiul-de-aur-din-perieni-la-ziua-irlandei/
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ