spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Cum a ajuns Cehia la al treilea lockdown şi peste 20.000 de morţi: „Au fost trei erori mari şi ne rugăm să nu existe şi o a patra”

- Advertisement -

Republica Cehă se confruntă cu un val ridicat de infecţii din cauza unei variante mai contagioase de virus care s-a răspândit în această ţară. Naţiunea de doar 10 milioane de locuitori ar fi avut mijloace de a ţine contaminările la distanţă şi totuşi a înregistrat o rată ridicată a mortalităţii care a depăşit 20.000. Săptămâna trecută, guvernul a anunţat o nouă perioadă de carantină în timp ce restul lumii iese încet de sub restricţii. Dar cum a ajuns în această situaţie?

Experţii spun că Cehia a făcut o serie de greşeli, ridicând restricţiile în mod nepotrivit sau luând decizii în baza unei perspective greşite asupra evoluţiei pandemiei.

Restricţii în funcţie de capacitatea spitalelor 

Jan Kulveit, cercetător la Institutul Viitorul Umanităţii al Universităţii din Oxford, spune că Guvernul a adoptat „strategia nefericită de a lua decizii pe baza capacităţii spitalelor într-un anumit moment”, în condiţiile în care oamenii se îmbolnăvesc înainte de a ajunge în spitale.   „Există o diferenţă uriaşă între adoptarea unor măsuri la timp şi a aştepta 10 zile. O atare întârziere, când numărul de reproducere este de 1.4, înseamnă o dublare a epidemiei”.   Guvernul a admis în trecut că a făcut „prea multe greşeli”, şi totuşi premierul ceh Andrej Babiš a anunţat recent un al treilea lockdown, subliniind că e „important să facem asta împreună” şi invitând populaţia să „ne dea o ultimă şansă de a gestiona situaţia împreună”.

Prea târziu

Rastislav Maďar, unul din epidemiologii de vârf din Cehia şi fostul coordonator al grupului de consiliere a guvernului în privinţa restricţiilor anti-pandemie, subliniază trei decizii care au produs criza sanitară actuală.

„Au fost trei mari erori, iar acum ne rugăm să nu mai existe şi a patra”, a spus el.   Prima decizie greşită a fost când guvernul, ignorând sfatul experţilor, a renunţat la impunerea măştilor în vară, când epidemia dădea semne de revenire. A doua a fost redeschiderea centrelor comerciale înainte de Crăciun, iar a treia a fost o slabă reacţie la apariţia noii variante la începutul lunii ianuarie.   Guvernul a respins ideea obligativităţii măştii chiar înainte de a decide să redeschidă şcolile, în septembrie.   „Asta a dus la mobilitatea intensă a circa 2 milioane de persoane, iar epidemia a explodat”, a spus Madar.

Citeste mai mult: adev.ro/qpeebv

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.