1.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

Cum a ajuns sa coste o avere, o societate cu doar 5 angajati: Mismasul Sport Club face 2 milioane euro

- Advertisement -

In ultimii doi ani, o societatea comerciala patronata de Primaria Bacau, sub care functioneaza echipa de divizia C Sport Club Bacau, a primit din bugetul local o suma colosala – 7,2 milioane lei. Banii au fost virati catre firma prin intermediul unui „truc” juridic: majorarea capitalului social al societatii, prin hotarari aprobate de Consiliul Local (CL). Asa se face ca, intre 2010 si 2012, edilii Bacaului au majorat de 6 ori capitalul social al „Sport Club Bacau SA”, in temeiul unor hotarari de CL menite a gira, de fapt, „intentia” de majorare. In prezent, capitalul social al Sport Club Bacau SA contabilizeaza doar 2,58 milioane lei, in conditiile in care prin hotararile emise de CL Bacau societatea ar fi trebuit sa aiba un capital de peste 7 milioane lei. In mod paradoxal, Sport Club Bacau SA are doar 5 angajati activi in evidentele Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM). Banii primiti din bugetul local au fost cheltuiti in alt scop decat cel aprobat.

Administratia Stavarache munceste din greu sa acopere urmele imensei inginerii financiare, pe bani publici, numita finantarea Sport Club Bacau SA. Infiintata in 2009, la cererea primarului Romeo Stavarache, sub numele Fotbal Club Municipal Bacau SA, societatea detinuta de Primaria Bacau a beneficiat in ultimii doi ani de finantari incredibile, ca volum, din partea municipalitatii. Banii au fost dirijati prin intermediul unui truc juridic gandit de secretarul municipiului, Ovidiu Popovici: majorarea, repetata, a capitalului social, prin intermediul unor proiecte votate cu o extrema lejeritate de alesii locali.

Hotie acoperita cu „buna”… intentie

Pentru a nu suporta niciun fel de repercusiune asupra deciziei lor, sefii din Primarie au promovat proiectele de majorare a capitalului social cu titlu de „intentie”. Astfel, CL Bacau a ajuns sa voteze in plen simple intentii de majorare a capitalului social, executivul municipalitatii spalandu-se pe maini cu responsabilitatea privind finantarea propriei societati. In realitate, „intentiile” aprobate de catre CL Bacau, unde partidul lui Stavarache detine majoritatea, au privat bugetul local de sume imense care au fost directionate catre Sport Club Bacau SA. Din declaratiile fostilor conducatori ai societatii, rezulta ca banii au fost folositi pentru plata unor datorii pe care aceasta le inregistra (plata utilitatilor, datorii catre terti, catre stat etc), nicidecum la majorarea capitalului social.

6 majorari in suma de 7,2 milioane

Intre 2010 si 2012, CL Bacau a aprobat 6 proiecte de hotarare vizand „intentia de majorare a capitalului social” al societatii Sport Club Bacau SA (fosta Fotbal Club Municipal Bacau SA). Acestea totalizeaza 7,2 milioane lei. Cea mai costisitoare majorare a fost aprobata in 2011, cand CL Bacau a girat acordarea unei sume de 2 milioane lei catre Sport Club Bacau SA (prin HCL nr. 169/2011). Pe parcursul lui 2010 au avut loc cele mai multe majorari de capital social, 4 la numar. Acestea au totalizat nu mai putin de 3,6 milioane lei, CL Bacau aproband una dintre majorari chiar la ultima sedinta din an (vezi HCL nr. 456 din 28 decembrie 2010). Ultima performanta in materie de majorare a capitalului social al Sport Club Bacau SA s-a produs in sedinta CL Bacau din 31 ianuarie 2012. Alesii au aprobat atunci o majorare de capital social in suma de 1,6 milioane lei (HCL nr. 8/2012). Toti acesti bani nu s-au mai regasit si in capitalul Sport Club Bacau SA care inregistreaza o valoare mult mai mica decat sumele totale aprobate de CL.

„Eroare” descoperita dupa 2 ani!

La ultima sedinta a CL Bacau (vineri, 27 aprilie), alesii au fost pusi in fata situatiei de a indrepta o eroare materiala existenta intr-o hotarare vizand majorarea capitalului social al fostei Fotbal Club Municipal Bacau SA (devenita, ulterior, Sport Club Bacau SA). Prin HCL nr. 288 din 31 august 2010, CL Bacau aproba „majorarea capitalului social al SC Fotbal Club Municipal” SA Bacau, prin aport in numerar”. Aportul in numerar aprobat de CL s-a cifrat la 1,2 milioane lei (aprox. 300.000 de euro). In realitate, afirma juristii Primariei, in hotararea amintita s-ar fi strecurat o eroare, intrucat CL ar fi aprobat doar intentia de majorare, nu majorarea propriu-zisa!

„Abia acum s-a descoperit aceasta eroare si exista o diferenta clara intre exprimarea din expunerea de motive, unde se vorbeste despre o intentie de majorare, si dispozitivul hotararii. A fost o eroare a aparatului permanent din cadrul Primariei. Expunerea de motive spunea ceva si hotararea altceva. Asta e singura problema. Asemenea indreptari pot fi practicate de orice organ administrativ”, a afirmat Ovidiu Popovici, secretarul municipiului Bacau.

„Banii trebuie sa fie in capitalul social”

Potrivit viceprimarului Dragos Luchian, initiatorul proiectului de indreptare a erorii din HCL 288/2010, banii aprobati de CL Bacau trebuie sa se regaseasca in capitalul social al Sport Club Bacau SA. Luchian a lasat de inteles ca administratorul public Leonard Padureanu ar fi „eminenta cenusie” din spatele societatii.

„Am sesizat abia acum aceasta eroare pentru ca au fost mai multe intentii de majorare a capitalului social. Noi am aprobat doar intentii. Nu pot sa verific acuma situatia exacta a capitalului social ca n-am actele in fata. Leonard Padureanu este presedintele societatii respective. Nu se poate ca acei bani sa nu se regaseasca in capitalul social. Daca se verifica la Registrul Comertului, se va vedea ca acesti bani se regasesc in capitalul social”, a aratat Luchian.

Din datele existente la Registrul Comertului, rezulta insa contrariul. Potrivit acestora, capitalul social al Sport Club Bacau SA are o valoare mult mai mica decat sumele aprobate de CL. Acesta se cifreaza, in prezent, la doar 2,58 milioane lei, fata de 7,2 milioane cat au fost aprobate – prin „intentii” – de CL Bacau. Diferenta, de peste 4,5 milioane lei, intre ce a aprobat CL si ce se gaseste, concret, la societate poate face oricand obiectul unei investigatii a organelor abilitate ale statului. Mai ales ca banii virati in urma aprobarii de catre CL a intentiilor de majorare a capitalului social au fost cheltuiti in alte scopuri decat cele aprobate.

Sport Club, o pusculita de partid cu doar 5 angajati

Situatia in care se afla societatea Sport Club Bacau SA e cu atat mai dubioasa cu cat, odata cu schimbarea numelui (din Fotbal Club Municipal Bacau SA in Sport Club Bacau SA), firma – desi publica – a incaput pe mana lui Liviu Goian, vicepresedintele organizatiei municipale a PNL. Din datele existente la ITM rezulta ca societatea are doar 5 angajati activi, unul dintre acestia fiind Remus Pozinarea, incadrat ca manager sportiv.

Pe langa societate, Goian detine si Asociatia Sport Club Bacau, abonata de asemenea la banul public. Numai in 2012, asociatia fruntasului PNL s-a ales cu o sponsorizare in suma de 550.000 lei din partea Primariei Bacau. Banii au fost dati in vederea sustinerii echipei de fotbal de Divizia C Sport Club, care functioneaza pe societatea Sport Club Bacau SA. Asociatia lui Goian are incadrati doar doi angajati, unul dintre acestia fiind antrenorul Sport Clubului, Marin „Magiun” Barbu.

Ce spun juristii despre jongleria majorarilor de capital social

Dumitru Popa, fostul secretar al municipiului Bacau, a declarat ca ingineria juridica imaginata de Ovidiu Popovici are scopul de a asigura impresia de legalitate a hotararilor. Popa a aratat, insa, ca responsabilitatea cade pe umerii celui care a aprobat, prin semnatura, viramentele catre Sport Club Bacau SA.

„Popovici chiar merita felicitat ca a gasit aceasta formulare. Ce e aia aprobam intentia de…? Daca e vorba de o majorare de capital social, trebuie sa se spuna ce, cand si cum, nu asa, aprobam intentia de majorare. Raspunde aici cel care a dispus efectuarea platilor catre Sport Club Bacau SA. Cel care a semnat aceste viramente, are si raspunderea”, a aratat Popa.

Lucian Bogdanel

www.desteptarea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.