24 C
Vaslui
03-iul.-2022

Cum a ajuns un profesor universitar cu CV impresionant să comită o crimă abominabilă. Explicaţiile psihologilor

Fost cadru didactic, absolvent de Filosofie la UBB, cu doctorat în Estetică la Budapesta, Boné Ferenc (43 de ani) a mărturisit procurorilor că şi-a ucis iubita din gelozie. Psihologii criminalişti consultaţi de „Adevărul” analizează cum a ajuns un intelectual cu CV impresionant în postura de a fi suspect într-o crimă abominabilă.

Gabriela Groza, psiholog criminalist şi avocat, a făcut pentru „Adevărul” o analiză a profilului psihologic al lui Boné Ferenc, fostul cadru didactic care şi-a fi ucis, zilele trecute, iubita.  Psihologul criminalist susţine că acesta ar fi suferit de tulburări obsesiv compulsive: „Mecanismele obsesiv compulsive sunt o manifestare a anxietăţii.

Mai exact, persoana are nişte gânduri obsesive (de exemplu, “am sa păţesc ceva grav”) şi nişte comportamente compulsive aferente (de exemplu, “trebuie sa trimit sms-uri doar când ceasul indica o ora pară” ).

Comportamentele sunt compulsive pentru ca persoanei îi este extrem de greu să reziste în faţa “necesităţii de a le face”. Făcând comportamentele, persoana îşi linişteşte gândurile, sau mai precis, dacă nu le face, nu se simte în siguranţă. Este o nevoie patologică de control. Astfel de mecanisme pot face parte din patologii mult mai complicate, însă doar o evaluare a persoanei poate duce la punerea unui diagnostic. Cert este ca mulţi dintre cei care au tulburări obsesiv compulsive nu sunt niciodată violenţi.”

„Educaţia nu ne scuteşte de boli psihice”

Citeste mai mult: adev.ro/rcjnvk

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here