Cum aşteaptă Frunda la cotitură conducerea ANI

Războiul dintre senatorul UDMR Gyorgy Frunda şi Agenţia Naţională de Integritate (ANI) e departe de a se fi sfârşit. Este doar într-o pauză.
Horia Georgescu (stânga) şi Cătălin Macovei nu-s pe placul senatorilor, deşi în mandatul lor ANI a fost apreciată de Comisia Europeană

Dacă pe 1 iulie, Frunda, în numele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, a cerut, printr-o adresă, Biroului Permanent demiterea preşedintelui ANI, Cătălin Macovei, şi a secretarului general, Horia Georgescu, la începutul lui septembrie a solicitat o amânare în acest sens, motivând “că nu este bine să ne grăbim cu această decizie”.

“După adoptarea legii ANI, demiterea conducerii s-ar fi interpretat ca o răzbunare. Am decis să aşteptăm să ne prezinte raportul de activitate şi la acel moment vom relua discuţia”, a declarat senatorul UDMR, pentru EVZ.

El a insistat însă că şefii ANI au avut un comportament sfidător la dezbaterile din comisii şi, mai mult, de la înfiinţarea Agenţiei, în 2007, nu au prezentat niciun raport de activitate.

De altfel, a precizat Frunda, atitudinea celor doi i-a făcut pe membrii Comisiei pentru drepturile omului să ceară, în unanimitate, demiterea lor.

Rapoarte îngropate la CNI

Potrivit legii însă, rapoartele de activitate şi de audit se înaintează Senatului de către Consiliul Naţional de Integritate (CNI), cel care le primeşte de la ANI şi le analizează. Din datele puse la dispoziţia EVZ, de către Agenţia de Integritate, în condiţiile legii accesului la informaţii publice, documentele au fost depuse la CNI. Însă, potrivit unor surse din conducerea Senatului, nu au fost transmise Camerei superioare a parlamentului.

De altfel, miza războiului parlamentarilor cu conducerea ANI, susţin surse parlamentare, s-a mutat pentru moment în jurul CNI, care coordonează ANI şi care poate propune revocarea şefilor Agenţiei. Majoritatea mandatelor membrilor Consiliului au expirat, iar senatorii ostili conducerii ANI speră să-şi impună oamenii în noul CNI.

Dacă problema nu se va rezolva astfel, rămâne deschisă varianta reintroducerii pe ordinea de zi a cererii de demitere a preşedintelui şi secretarului general al Agenţiei, pe motiv că, se arată în solicitare, au avut “un comportament ofensator şi chiar jignitor!” la adresa senatorilor şi “au încălcat normele de conduită a funcţionarilor publici”.

De altfel, susţin sursele citate, demersuri insistente în acest sens s-au făcut, în ultima perioadă, chiar pe lângă premierul Emil Boc.

evz.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ