spot_imgspot_img
spot_img
-1.2 C
Vaslui
08-dec.-2023

Cum e să dai BAC-ul la 48 de ani: „Îmi era rușine să spun că am doar 10 clase”

- Advertisement -
Claudia Stela Gîndac are 48 de ani, este coafeză în Bârlad și la Bac-ul de toamnă, a obținut 8,10, cea mai mare medie din județ

AMBIȚIE… Dezvăluirea identității absolventei care, în urma Bacalaureatului de toamnă din acest an, a luat cea mai mare notă din tot județul, a produs uluire, dar și admirație! Nu e vorba despre vreun elev din promotia curentă, nici de vreun tânăr din promoțiile anterioare, ci este vorba despre o bârlădeancă în vârstă de 48 ani, care s-a hotărât, în floarea vârstei, să facă liceul și să ia Bac-ul, când a înțeles că nu îi face cinste să rămână doar cu 10 clase absolvite. Bârlădeanca Stela Claudia Gîndac, de profesie coafeză, avea o strângere de inimă când era întrebată mereu câte clase are. Știa că poate mai mult, că poate și merită să absolve un liceu și de aceea a luat decizia în anul 2018, să meargă la liceu, la seral. Așa ajuns la Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu” din Zorleni, unde a făcut naveta, pentru a-și împlini visul. Strădania ei și bucuria cu care a primit vestea că este, în sfârșit, un absolvent de liceu cu Bac-ul luat, este una care merită toată admirația. Claudia Stela Gîndac este , fără îndoială, un om care a înțeles, fie și mai târziu, că școala îți dă demnitate și te validează. Cu atât mai bun este acest exemplu astăzi, când începe un nou an școlar, iar elevii care nu înțeleg sensul învățăturii sunt destui, din păcate. “Îmi era rușine să spun că am doar 10 clase, când eu știam că puteam mai mult”, spune emoționată Stela Claudia Gîndac.

Peste 630 de candidați din județul Vaslui au susținut săptămâna trecută Bacalaureatul, sesiunea august 2022. O parte dintre aceștia sunt candidați trecuți de 40 de ani, care, din diverse motive, nu și-au finalizat studiile la vremea lor și care au avut curajul acum să le reia și să le finalizeze cu acest examen. Niciun candidat nu a obținut media 10 și nici măcar o notă de 10 la vreun obiect de examinare. Dintre cei 200 de tineri absolvenți care au reușit să promoveze Bac-ul de toamnă, după soluționarea contestațiilor, cea mai mare medie pe județul Vaslui este 8,1 și a fost obținută de o absolventă a Liceului Tehnologic „Marcel Guguianu” din Zorleni, care vine dintr-o promoție anterioară.  Ea a acceptat să stea de vorbă cu noi, pentru a împărtăși tinerilor care încă nu au luat Baclaureatul, să nu dispere și să se mobilizeze, pentru că se poate! Claudia Stela Gîndac are 48 de ani și este coafeză în Bârlad! Și-a dorit mult să facă liceul, deoarece tatăl ei, care acum este decedat, și-a îndrumat copiii să învețe, să ajungă medici, ingineri, profesori! Le spunea că cel mai mult în viață contează școala, iar Claudia și-a pus în gând să își asculte tatăl. Mai târziu, e drept, după ce a absolvit Liceul Tehnologic „A.I.Cuza” Bârlad (fost Liceu Industrial), după circa 20 de ani de când este coafeză … Dar, vorba românului, mai bine mai târziu decât niciodată!

Liceul l-a terminat la seral, iar pentru Bac s-a mai pregătit încă un an!

Claudia Stela Gîndac a primit nota cea mai mare la Bac-ul din această toamnă, pe tot județul Vaslui: a avut la Limba Română – 8,15, la Matematică – 8,35 și Biologie vegetală și Animală – 7,8. Media totală este 8,1.

„Îmi pare tare rău că nu am luat un 10, ca să fiu demnă de apariția în ziarul Vremea Nouă. Dar oricum, sunt tare fericită că am reușit să iau Bac-ul, chiar dacă mai târziu, cu media cea mai mare din județ! Tatăl meu cred că e fericit și el, acolo sus. Mereu ne învăța că școala este baza reușitei în viață. Eu m-am înscris la Bac și anul trecut, când am terminat liceul, dar nu m-am prezentat. Nu eram pregătită, nu citisem materia toată, știți cum este la seral și nu am vrut să mă fac de râs. M-am pregătit la profesori, m-am pus cu burta pe carte și m-am prezentat la Bac. Știți ce bucuroasă sunt? Pentru că, de câte ori eram întrebată <<Câte clase aveți>> îmi era jenă când spuneam 10 clase… Mă simțeam aiurea. Mă tot întrebam, << la ce îmi trebuie mie Bac>>? Dar mi-am pus ambiția și am zis, ia să văd, chiar nu pot? Și uite că am putut! Sincer, nu mă așteptam să fiu cea mai bună de pe județ, dar asta e, mă mândresc și eu acum că am realizat ceva! Și să știți că atunci când m-am decis să fac liceul, în 2018, mi s-a indicat să mă duc la Liceul din Zorleni, unde sunt profesori extraordinar de implicați! Vreau să specific pe doamna de biologie, pe domnul profesor Negru de istorie, care intrau în celelalte ore cu noi pentru a ne îndruma! Și la geografie am avut pe prof. Liviu Gîndu, un profesor deosebit, la limba română iar, pe doamna profesor Corcioavă am avut-o dirigintă.”, a spus Camelia Stela Gîndac.

Vrea să fie o coafeză… cu facultate!

AMBIȚIE… Deși a învățat bine și la liceul industrial, nu a putut merge mai departe de 10 clase, deși notele ei spuneau altceva! Dar din cauza unei situații familiare nefericite, a fost nevoită să intre la muncă. Dar nu a renunțat la studii, pe care, iată, le-a reluat în 2018, s-a pregătit la profesori, în particular, ca să ia examenul de Bacalaureat și acum, când la 48 de ami este bacalaureată, s-ar gândi și la o facultate! „Nu știu sigur că voi urma o facultate, mă mai gândesc! Dar nu mă las de meseria de coafeză… chiar dacă voi face o facultate. Poate că există și o facultate pentru hairstyle… Nu scot din calcul facultatea, pentru că așa sunt eu: măsor de două ori și tai o dată!”, a mai spus Claudia Stela Gîndac.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.