spot_imgspot_img
28.7 C
Vaslui
16-apr.-2024

Cum nasc femeile bolnave de COVID. Copiii sunt luaţi de la sânul mamei pentru a nu fi infectaţi

- Advertisement -

După naştere, mamele care au fost depistate pozitiv nu au voie să-şi ţină în braţe copilul şi nici să-l alăpteze. „Este destul de stresant şi faptul că nu pot să îşi vadă copilul după ce au născut, ci abia când sunt negative la test”, ne-a spus dr. Răzvan Socolov. Pe lângă frica de a nu transmite virusul la copil, femeile se tem că dacă boala se agravează, atunci nu vor mai putea avea grijă de nou-născut.

De la începutul pandemiei, la Maternitatea „Elena Doamna”, care a fost unitate medicală desemnată să preia pacientele depistate pozitiv la infecţia cu SARS-CoV-2, au fost tratate aproximativ 100 de paciente. Dintre acestea, 39 de paciente au fost gravide care au născut, fiind 33 de operaţii de cezariană şi doar şase naşteri naturale.

Pe lângă aceste cazuri, maternitatea şi-a continuat activitatea medicală obişnuită, având aproximativ 2.000 de internări şi 750 de naşteri, aici fiind incluse şi cele ale pacientelor COVID.

Primul caz de pacientă COVID a ajuns în spital la finalul lunii martie, când unitatea medicală se confrunta cu probleme, angajaţii maternităţii protestând atunci în curtea spitalului spunând că nu au echipamente de protecţie împotriva coronavirusului.

Sectorul COVID este amenajat într-un pavilion având patru paturi pentru pacientele confirmate pozitiv, o sală de naşteri, două paturi ATI şi alte două paturi pentru paciente suspecte.

„Noi primim cazurile suspecte sau cele confirmate COVID, indiferent că suntem sau nu de gardă, de aceea avem şi sector unde stau persoanele suspecte şi cele confirmate. Pentru că multe paciente nu au semne clinice ale infecţiei ne-am făcut şi sectoare tampon în pavilion după ce au fost câteva cazuri care au fost depsitate pozitiv fiind internate în gărzi de primire urgenţe”, a explicat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie şi şeful Secţiei de Obstetrică.

Medicul spune că, până acum două săptămâni, paturile destinate pacientelor COVID erau suficiente, însă acum este necesară dublarea numărului de paturi, fiind depistate tot mai multe cazuri.

Din punctul de vedere al modului în care virusul afectează gravidele, medicii spun că cele tratate aici nu au făcut forme grave, tolerând relativ bine boala. Au fost doar câteva cazuri mai grave cu forme de dispnee, tuse sau cu patologii preexistente, cum ar fi hipertensiunea arterială.

„Spre exemplu, în ATI am avut două-trei cazuri, dar gravitatea nu a fost neapărat legată de infecţia cu COVID. Din fericire au avut o evoluţie bună, nu au fost cazuri pe care să le transferăm în alte spitale”, a completat prof. dr. Răzvan Socolov. … https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cum-nasc-femeile-bolnave-de-covid-copiii-sunt-luati-de-la-sanul-mamei-pentru-a-nu-fi-infectati–269092.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.