spot_img
32.2 C
Vaslui
19-iun.-2024
spot_img

Cum ne ferim de caniculă, sfaturile medicilor!

- Advertisement -
MĂSURI… Medicul Tudor Ciuhodaru transmite care sunt cele mai importante măsuri ce pot salva un om pe caniculă!

ATENȚIE!… Meteorologii au emis informări meteo de caniculă și disconfort termic ridicat, în următoarele zile. Potrivit informării, disconfortul termic va fi în creștere în regiunile sudice și estice, astfel încât indicele temperatură-umezeală (ITU) va fi atins iar local va depăși pragul critic de 80 de unități. Va fi afectată cea mai mare parte a Munteniei, vestul Dobrogei și jumătatea de sud a Moldovei, zone unde temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 și 36 de grade. Medicul ieșean Tudor Ciuhodaru a transmis care sunt cele mai importante patru măsuri ce pot salva viața unei persoane pe caniculă.

„Atenție! Urmează zile de foc! Temperaturile vor ajunge și la 37 de grade. Copiii sunt primii afectați. Anul trecut, cinci pacienți nu au supraviețuit. Atunci când apar simptomele legate de expunerea la căldură (crampe de căldură, insolație, epuizarea termică), trebuie:
1. Repaus într-un spațiu umbrit și răcoros.
2. Consum de lichide: apă, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scăderea temperaturii corpului (prin udat și ventilat).
4. Activitatea fizică se reia doar după câteva ore.

Dacă manifestările nu dispar rapid sau se agravează:

 1. Sunați la 112.
 2. Îndreptați-vă spre cea mai apropiată Unitate de Primire a Urgențelor.

Temperaturile crescute chiar și pe durata nopții duc la apariția epuizării termice:

 1. Nedecelată și netratată la timp, epuizarea termică evoluează spre forme clinice severe ce pot merge până la șoc termic și deces.
 2. Apare prin depășirea posibilităților de adaptare a organismului la temperaturi ce se mențin crescute pe durata a mai multe zile.
 3. Se manifestă prin apariția a 3 categorii de semne:
  a) neuro-psihice precum oboseala marcată, astenie, apatie, somnolență, cefalee, amețeli, însoțite de cele
  b)tegumentare precum transpirații excesive, horpilații (piele de ,,găina) și
  c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatică (cădere tensională la ridicarea în picioare) și tahicardie.
 4. Cei mai afectați de epuizarea termică sunt copiii și vârstnicii, pacienții cu patologie cardiovasculară și obezii, precum și cei care stau în apartamentele încinse de la ultimul etaj sau în autoturismele fără aer condiționat.
 5. Tratamentul constă în scăderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (! Nu alcool ), dușuri reci sau utilizare de prosoape umede și ventilație ( Nu aplicați alcool pe piele!), odihnă într-un mediu răcoros, eventual cu aer condiționat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
 6. Pentru a nu ajunge în astfel de situații, nu țineți geamurile deschise când este foarte cald și nu gătiți la orele amiezii. Aerisiți la primele ore ale diminteții, utilizând curenți de aer, evitați utilizarea electrocasnicelor ce generează căldură și împiedicați acțiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Dacă nu aveți aer condiționat, petreceți câteva ore zilnic în spațiile publice răcoroase”, a transmis dr. Tudor Ciuhodaru.
- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.