spot_img
spot_imgspot_img
16.4 C
Vaslui
25-mai-2024

Cum pot scăpa de răspundere șoferii care fac accidente pe drumurile județene, pentru că CJ Vaslui nu pune indicatoare rutiere

- Advertisement -

INCREDIBIL… Șoferul de 31 de ani care a accidentat mortal ieri seară o femeie pe raza satului Pâhnești, comuna Arsura, ar putea să fie absolvit de răspundere, în ciuda faptului că circula în localitate cu o viteză mult peste limita legală. Ceea ce au descoperit autoritățile care au făcut cercetare la fața locului a arătat că, la intrarea în sat lipsea banalul, dar esențialul… indicator de intrare în localitate. Șoferul ar putea invoca acest aspect și șansele să fie convingător în proces sunt mari, mai ales că deja există câteva cazuri relativ recente, unele mult mediatizate, în care lipsa indicatoarelor de pe drumurile județene a dat câștig de cauză șoferilor, chiar dacă accidentele au fost extrem de grave și s-au soldat cu morți. De pildă, astă-vară, un caz similar s-a petrecut pe raza comunei Zorleni. O șoferiță a luat cu viteză o curbă deosebit de periculoasă și s-a răsturnat cu autoturismul. Persoana aflată pe bancheta din spate a murit. Femeia însă a scăpat de răspundere, căci a invocat faptul că, într-adevăr, curba deosebit de periculoasă nu era semnalizată. Și într-un caz și în altul este vorba, așadar, despre drumuri județene, care sunt în răspunderea Consiliului Județean (CJ) Vaslui, lăsate fără indicatoare. De ce lipsesc indicatoarele rutiere și cine răspunde, în final, pentru accidentele și morții rezultați din asemenea evenimente rutiere grave? Ei bine, familiile îndoliate spun că vor căuta să tragă la răspundere Consiliul Județean, care administrează aceste drumuri și are obligația legală să le semnalizeze corect.

Accidentul petrecut pe raza comunei Arsura, la intrarea în satul Pâhnești, a avut loc miercuri seara, în jurul orelor 17,00. Martorii susțin că victima, o femeie de peste 60 de ani, care locuia în zonă, mergea pe marginea drumului. Nu este trotuar pentru pietoni, astfel că femeia circula pe marginea părții carosabile. Tot sătenii spun că asfaltul era cam umed. Vehiculul care la un moment dat a izbit-o puternic pe femeie de asfalt circula cu viteză. În urma impactului nu s-a mai putut face nimic, deși la fața locului a ajuns cât a putut de repede un echipaj al Serviciului Județean de Ambulanță (SAJ). Cadrele medicale au concluzionat că traumatismele suferite sunt incompatibile cu viața, așa că au declarat decesul. Polițiștii au venit la fața locului și au început cercetările. S-a constatat că șoferul, care a fost testat cu alcooltestul, nu consumase băuturi alcoolice. Acesta conducea o dubă de transport marfă. Circula însă cu o viteză mult peste limita legală în localitate. Măsurarea porțiunii în care șoferul a frânat arată nu mai puțin de 27 de metri, semn că șoferul o văzuse pe femeia în vârstă de peste 60 de ani, însă, din cauza vitezei, i-a fost greu să oprească la timp. Omul însă poate aduce în favoarea sa argumentul că, la intrarea în localitate, nu exista indicatorul care să îi arate că este obligatoriu să reducă viteza și nu e prima oară în care șoferii „profită” de faptul că drumurile județene nu sunt semnalizate corect și, prin urmare, nu e vina lor în totalitate faptul că se produc accidente soldate cu victime. Satul Pânhnești are un asemenea indicator, dar doar la ieșirea spre Huși, spre reședința de comună, Arsura, nu, spun localnicii. Tot ei explică faptul că ar exista un indicator de „informare direcție”, dar la aproape 800 de metri de la intrarea efectivă în localitate.

„Ești administratorul drumului, ocupă-te de el! Degeaba invoci, probabil, că ai pus un indicator, dar l-au furat hoții, că nu interesează pe nimeni «scuza» asta”

Situația de la Pâhnești este considerată o nouă dovadă a faptului că lipsa indicatoarelor rutiere de pe drumurile județene poate duce la evenimente grave, soldate cu morți. Șoferul auto poate invoca faptul că nu era semnalizată intrarea în localitate și nu a știut că ajunge într-un sat. Evident, expertiza tehnică a accidentului va stabili exact dinamica evenimentului rutier și va ști exact dacă șoferul circula, oricum, pe drumul județean cu mai mult de 90 km/h. Cert este că, așa cum au putut constata cei care au făcut verificări de la fața locului, imediat după producerea accidentului, indicatorul privind intrarea în respectiva localitate lipsea. În vară a mai fost un eveniment cumva similar, pe raza comunei Zorleni. Atunci, o șoferiță grăbită a luat o curbă deosebit de periculoasă cu o viteză cam mare și s-a răsturnat cu tot cu mașină în afara părții carosabile. Pasagerul de pe bancheta din spate, un bărbat de aproximativ 50 de ani, a decedat. Femeia de la volan însă a invocat faptul că acea curbă deosebit de periculoasă nu era semnalizată. „Lipsa indicatoarelor rutiere este o problemă foarte serioasă, care duce, iată, la acicdente grave, cu morți și oameni răniți. Familiile sunt gata să acționeze în instanță și Consiliul Județean, pentru că este administratorul acestor drumuri județene, în cazurile de față, dar nu își face datoria să pună marcajele care să ajute conducătorii auto și să asigure, implicit, o circulație rutieră în siguranță. Ești administratorul drumului, ocupă-te de el. Degeaba invoci că ai pus un indicator, dar l-au furat hoții, că nu interesează pe nimeni. Acolo trebuie să fie semnalizarea corectă și legală, iar administratorii drumului au datoria să se ocupe de asta”, au precizat apărătorii victimelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Dacă ar merge cei doi :- Toma(directorul tehnic din CJ)și cu- Pricope (directorul de la LDP S.A ,firma care administrează drumurile judetene) lângă Buzatu în AREST,atunci poate se va remedia ceva….însă e cale lungă până acolo și vor mai pieri mulți nevinovați pe drumurile județului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.