Cum se amestecă „factorii externi” în alegerile de la noi? „Există chiar vectori de imagine din România care dau mesaje”

După modelele consacrate și documentate din SUA și Marea Britanie, și în campaniile electorale și alegerile din România se amestecă „factori externi”, care încearcă să influențeze opinia publică și rezultatul votului. În SUA și Marea Britanie „factorii externi” au fost nominalizați – Rusia și Vladimir Putin – , la noi deocamdată se sugerează că ar fi vorba tot de ingerința de la Răsărit. Ceea ce spune cu certitudine directorul Centrului Cyberint , Anton Rog, invitat la Interviurile Live Digi24.ro, este că au existat și la alegerile trecute amestecuri externe și că SRI monitorizează „fenomenul” și la alegerile de anul acesta. 

”În unele cazuri, pe care le-am descoperit, că nu avem pretenția că le-am descoperit pe toate, statul a intervenit. (…) Eu nu știu dacă sunt ruși sau nu, dar sigur există conturi pe Twitter, pe Facebook, există mesaje pe mail, există chiar vectori de imagine din România care dau mesaje într-un sens sau altul, care, din punct de vedere legal, spun cei care aplică legea, nu sunt conforme, nu respectă legile electorale, nu respectă nimic”, a spus Anton Rog.

Acesta a explicat că SRI supraveghează modul în care se încearcă influențarea alegerilor din România din afara granițelor: „Atunci când ne apropiem de perioada alegerilor, nu contează ce fel de alegeri sunt, nu doar Cyberint ci și OSINT monitorizează aceste fenomene, împreună și cu celelalte unități centrale care au legătură cu apărarea constituției, contraspionaj șamd”

SRI are și niște scenarii despre ce s-ar putea întâmpla la alegeri pentru a se deturna rezultatele acestora:

”Ce înseamnă amestecurile astea externe? Dacă discutăm despre rețelele sociale, sunt companii specializate, sau sunt grupări de criminalitate cibernetică specializate care studiază sentimentul maselor largi de votanți referitor la un partid politic, la un candidat, la un fenomen șamd. …https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/cum-se-amesteca-factorii-externi-in-alegerile-de-la-noi-exista-chiar-vectori-de-imagine-din-romania-care-dau-mesaje-1352867
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ