O CATASTROFÃ DE INVESTITIE, MARCA PRIMARUL TITI!

Cinematograful Victoria

Centrul SPA

DEGEABA… La 10.769.980 lei se ridica împrumutul, pe o perioada de 26 de ani, pentru cele doua investitii: Cinematograful “Victoria”  si centrul SPA. Dupa patru ani, edilii bârladeni s-au trezit ca acestea nu stârnesc interesul investitorilor, din cauza taxelor si impozitelor astronomice.

Cum se aruncã pe fereastrã 10.769.980 lei la Bârlad…

INVESTITII În urmã cu mai bine de 4 ani, consilierii locali dãdeau un vot favorabil pentru împrumutarea sumei de 2,5 milioane euro (10.769.980 lei noi) de la CEC Bank, în vederea realizãrii a douã investitii: Cinematograful “Victoria” si centrul SPA. Acum, când lucrãrile se apropie de final, edilii bârlãdeni au realizat cã investitorii nu se înghesuie pentru a încheia un parteneriat public- privat. Taxele si impozitele sunt atât de mari, încât nicio persoanã în deplinãtatea facultãtilor mintale nu ar bãga bani în asa ceva. Ca sã nu devinã iarãsi ruine, municipalitatea a gãsit câteva solutii “salvatoare”. Ori sã închirieze spatiile din ele, pe bucãtele, ori sã le “paseze” la alte institutii.

La începutul anului acesta, primarul Constantin Constantinescu anunta cu surle si trâmbite, într-o conferintã de presã, cã cele douã investitii, Cinematograful “Victoria” si centrul SPA, pentru care Bârladul s-a împrumutat pe o perioadã de 26 de ani, se vor finaliza în scurt timp. Într-adevãr, lucrãrile sunt pe ultima sutã de metri, dar problemele apar abia de acum. Investitorii au dat bir cu fugitii când au auzit ce taxe si impozite vor trebui sã plãteascã dacã vor încheia un parteneriat. Întrebat de jurnalisti la conferinta de presã de joi, 29 mai a.c., despre stadiul lucrãrilor la cele douã investitii, primarul Constantin Constantinescu nu a mai rãspuns cu entuziasmul de la începutul anului. “Deocamdatã am trimis emisari prin toatã tara, pentru cã nu prea este «lume» sã se îngrãmãdeascã pentru aceste activitãti. Taxele si impozitele cerute de Codul fiscal sunt extraordinar de mari. Ca sã vã dau un exemplu, numai la Baia Comunalã cel care ar intra într-un parteneriat ar trebui sã plãteascã taxe de circa 80.000 lei pe an. E o problemã foarte mare, sã vedem cum o rezolvãm… Nefiind vorba de impozite si taxe locale, nu putem sã-i dãm niciun fel de facilitate. La fel se întâmplã si la cinematograf. Poate o sã putem concesiona Baia Comunalã, iar dacã nu, o transmitem spitalului, pentru a veni în sprijinul persoanelor cu handicap sau persoanelor în vârstã. Cu cinematograful, la fel. Probabil nu vom reusi, din cauza impozitelor foarte mari pe care cel care le-ar concesiona ar trebui sã le plãteascã din start. În caz contrar, vom administra noi si vom închiria sala sau barul de acolo. O sã vedem…”, a declarat primarul municipiului Bârlad, Constantin Constantinescu. Pentru a reabilita Cinematograful “Victoria” si centrul SPA, Directia de Administrare a Pietelor, Parcãrilor si Cimitirelor, din subordinea Primãriei, a contractat un împrumut de aproape 2,5 milioane euro (10.769.980 lei noi) de la CEC Bank. Mai mult de jumãtate din sumã, adicã 6.035.496 lei noi, a fost redirectionatã pentru realizarea Centrului multimedia si a spatiului expozitional amenajat în Cinematograful „Victoria”. Restul de bani, adicã 4.734.484 lei noi, au fost folositi pentru amenajarea Centrului de revitalizare corporalã si loisir Bârlad, în clãdirea în care, pe vremuri, se gãsea Baia Comunalã.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ