Retrogradatã acum 5 ani, ajunge acum sef la spital

Cum se învârte roata norocului la Spitalul Judetean Vaslui, episodul doi

BÃTAIE DE JOC Într-un oras ca Vaslui, în care oamenii se plâng de lipsa locurilor de muncã, la Spitalul Judetean de Urgentã (SJU) se angajeazã la foc automat. Gura lumii spune însã cã fãrã a fi “pila” cuiva sau fãrã a da spagã, sansele sã treci concursul sunt nule. Un exemplu elocvent în acest sens este cel al sefului de birou de la achizitii-contractãri, unul dintre cele mai “grele” posturi din spital. În 2010, din cauza acestui sef de birou, SJU Vaslui a fost amendat drastic de Agentia Nationalã pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) cu suma de 70.000 de lei. Asa cum se impunea, persoana respectivã, Mirela Daniela Dumitrascu, a fost retrogradatã din functie pe motiv de incompetentã. Ei bine, în ianuarie 2015, spitalul scoate la concurs postul respectiv. Surprizã, Dumitrascu este singura care se înscrie la examen si-l câstigã, ba chiar cu “magna cum laude”.

Angajãrile la Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui par o joacã între prieteni, neamuri si cunostinte. Azi esti frizerita spitalului, mâine poti fi asistentã medicalã, azi esti dat afarã pe motiv de incompetentã, mâine esti reangajat. Departe de noi sã comentãm dreptul cuiva de a-si depãsi conditia, de a încerca sã-si facã o viatã mai bunã, însã numãrul celor care, într-adevãr, rãzbat cinstit în acest sistem este extrem de mic, lucru recunoscut chiar din interior. În ultimul timp, forumurile si retelele de socializare au rãmas singurele spatii unde angajatii sistemului îsi zic ofurile. Spun cã o fac sub protectia anonimatului de fricã sã nu fie dati afarã. “Acum sã fim seriosi, spagã pentru angajare se cere la toate spitalele de stat, practic orice sef de personal are oamenii lui de legãturã cu cei care vor sã se angajeze pe diferite posturi. Totul se rezumã la bani. Dai, iei examenul, nu, încerci data viitoare.” Alt angajat al spitalului nemultumit de directia în care se îndreaptã lucrurile: “Pot sã spun în cunostintã de cauzã cã posturile scoase la concurs sunt de douã categorii: prima are eticheta <<rezervat>>, iar a doua <<de vânzare>>. Sigur cã este imoral ceea ce se întâmplã, dar mai grav este cã aceste posturi, în spitale universitare, judetene sau municipale sunt obtinute de cãtre persoane care nu-si demonstreazã nivelul de cunostinte teoretice si practice, asa cum ar trebui sã se întâmple dacã aceste concursuri s-ar desfãsura corect. Consecintele privind calitatea actului medical se vor rãsfrânge pe pacienti. Iar dacã acum nu prea se simte, în anii urmãtori se va vedea din plin acest lucru. Medicii valorosi, oamenii priceputi pleacã unde sunt apreciati, iar în urma lor vor rãmâne exact aceste persoane bãgate în sistem pe pile si relatii.”

La achizitii-contractãri se merge pe principiul “la vremuri noi, tot noi”

Pe 30 ianuarie, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a organizat concurs pentru postul de sef birou achizitii-contractãri la care s-a înscris doar Dumitrascu Daniela Mirela. Aceasta a fãcut o figurã mai mult decât frumoasã atât la proba scrisã, unde a fost notatã cu 98 de puncte, dar si la proba oralã, unde practic, reprezentatia ei a fost fãrã cusur. 100 de puncte primite din partea comisiei conduse de directorul financiar al spitalului, Neculai Sorescu. Noul sef al biroului de achizitii-contractãri este de faptul vechiul sef. Dumitrascu a ocupat functia respectivã pânã în 2010 când a fost prinsã cu mâta-n sac de Agentia Nationalã pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice. În urma controlului comandat de la Bucuresi, s-au constatat încãlcãri ale procedurilor de atributie a unor contracte. “ANRMAP a fãcut un control la SJU Vaslui si a decis, în urma verificãrilor pentru neregulile constatate acolo, aplicarea unei amenzi de 70.000 de lei. Jumãtate din sumã a fost plãtitã în 48 de ore, asa cum prevede legislatia în vigoare. S-a înaintat un referat SJU Vaslui, prin care s-a solicitat o anchetã administrativã, în urma cãreia sã fie stabilite persoanele vinovate de încãlcarea legii. Aceste persoane vor trebui sã plãteascã pentru prejudiciul adus unitãtii” declara la vremea respectivã Mihaela Vlada, directorul DSP Vaslui. În urma anchetei, Dumitrescu a fost retrogradatã din functia de sef a biroului de achizitii-contractãri fiind gãsitã principala vinovatã. Spitalul a plãtit o amendã uriasã, ghiciti în dauna cui? Dupã cinci ani de “concediu”, Dumitrascu revine nestingheritã pe scaunul de sef al biroului de achizitii-contractãri, cu sigurantã pe bazã de cunostinte si profesionalism.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ