spot_imgspot_img
spot_img
9.5 C
Vaslui
03-dec.-2023

Cum se vor putea înscrie pentru vaccinarea anti-COVID-19 persoanele cu dizabilități și îngrijitorii acestora

- Advertisement -
Valeriu Gheorghiță

LĂMURIRI… Persoanele cu dizabilități din județul Vaslui se vor putea înscrie online pentru vaccinul anti-COVID-19, imediat după ce platforma de programare va permite colaborarea cu Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială, care ar urma să certifice gradul de dizabilitate pentru fiecare persoană în parte. Potrivit președintelui Comitetului Național de Coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, acest update al platformei urmează să se facă „zilele următoare.” 

„Categoric, persoanele din această categorie n-au fost uitate. Este o funcționalitate care se dezvoltă. Chiar astăzi am avut discuții cu colegii de la STS, s-a încheiat protocolul de colaborare cu ANPIS tocmai pentru a putea consulta baza de date în care sunt regăsite aceste persoane pentru a da posibilitatea să se programeze individual în platformă. Cu alte cuvinte, odată ce o persoană se înscrie pe platformă, va fi consultată această bază de date care confirmă că, într-adevăr, persoana respectivă se află în evidență cu acest grad de dizabilitate, cu acest grad de handicap. Dar, într-adevăr, au fost o serie de întârzieri legate de implementarea propriu-zisă a acestei funcționalități, dar în niciun caz nu este un aspect care a fost trecut cu vederea, dimpotrivă, am avut mai multe discuții și va fi operaționalizat, cred că în zilele următoare”, a declarat Valeriu Gheorghiță, marți, întrebat ce se întâmplă cu persoanele cu dizabilității și asistenții acestora pentru a avea acces la programarea vaccinală.

Aparținătorii și îngrijitorii se vor programa la asistența socială din cadrul primăriilor

Șeful campaniei de vaccinare la nivel național s-a referit și la cei care au grijă de aceste persoane cu dizabilități. „În ceea ce privește aparținătorii sau îngrijitorii acestor persoane, ei vor fi programați prin intermediul Direcțiilor de asistență socială din primării, pentru că acolo iarăși este evidența acestor persoane. Pentru îngrijitori sau aparținători este foarte greu să faci această validare online, așa încât există, practic, la nivel declarativ. Direcțiile de asistență socială din primării au această evidență a persoanelor care îngrijesc persoanele cu handicap sau persoanele cu dizabilitate și vor fi înscrise pe platforma de programare. Persoanele care sunt imobilizate la domiciliu vor fi vaccinate cu echipe mobile, sunt aproape 1.000 de persoane vaccinate cu echipe mobile și, practic, aparținătorii sau îngrijitorii acestor persoane sunt vaccinați la domiciliu”, a afirmat Gheorghiță.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.