spot_imgspot_img
17.2 C
Vaslui
29-mart.-2024

Cum va arãta Cerul în luna decembrie

- Advertisement -

LECTIA DE ASTRONOMIE Ciprian Vîntdevarã, astronomul sef de la Muzeul „Vasile Pârvan, a fãcut câteva precizãri referitoare la aspectul cerului în luna decembrie. Acesta este specific sfârsitului de toamnã si începutului de iarnã astronomicã. Noptile sunt din ce în ce mai lungi, iar zilele mai scurte. Soarele se ridicã putin deasupra orizontului si apune foarte repede.

„Acum seara, la lãsarea întunericului, putem sã observãm pe cer douã tipuri de constelatii, specifice celor douã anotimpuri, în primã fazã vedem foarte bine cerul de toamnã cu constelatiile: Pegas, Andromeda, Pesti, Cepheu, Cassiopeia, etc. Putin mai târziu, spre sud si sud-est, îsi fac aparitia constelatiile cerului de iarnã: Orion, Câinele Mare cu steaua Sirius (cea mai strãlucitoare stea de pe cer), iar spre est si nord – est, gãsim: Perseu, Gemenii, Auriga, Taur, etc. Ca în fiecare an, pe data de 21 decembrie, marcãm momentul solstitiului de iarnã. La acestã datã, Soarele rãsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est si apune tot cu acelasi unghi spre sud fațã de punctul cardinal vest. La momentul culminatiei (în jurul orei 12:00) – ținând cont de latitudinea medie a tãrii noastre, Soarele se aflã la numai 21° fațã de orizont. În consecințã, la aceastã datã, durata zilei are valoarea minimã din an, de 8 ore si 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximã, de 16 ore si 10 minute. Evident, în emisfera sudicã a Pãmântului, fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.”, a precizat Ciprian Vîntdevarã.

Fenomene astronomice în luna decembrie

„Anul acesta, pe parcursul lunii decembrie o sã avem o serie de fenomene astronomice importante, dupã cum urmeazã: 12 decembrie – Luna în conjunctie cu planeta Venus – dimineata; 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminidele; 14 decembrie – Eclipsã totalã de Soare. Fenomen invizibil din România; 17 decembrie – Luna în conjunctie cu planetele Jupiter si Saturn; 21 decembrie – Solstitiul de iarnã.

FOTO: jupiter_saturn.jpg cu LEGENDA Planetele Jupiter si Saturn, asa cum se vor observa printr-un instrument optic (telescop), în seara zilei de 21 decembrie 2020, ora 17:30. Sursa informatiilor www.astro-info.ro

Cel mai important fenomen din aceastã lunã va fi conjunctia foarte apropiatã dintre planetele Jupiter si Saturn din seara zilei de 21 decembrie. Fenomenul este foarte rar, se repetã la aproximativ 20 de ani, dar conjunctia din 21 decembrie va fi cea mai strânsã din ultimii de 397 de ani. La momentul maxim, cele douã planete vor fi vizibile ca un singur astru, iar prin telescop vom putea observa ambele planete în acelasi câmp vizual. Urmãtoarea conjunctie asemãnãtoare va avea loc în anul 2080, deci un motiv în plus sã observãm cerul. Momentul din an nu este unul tocmai favorabil, conditiile meteo din luna decembrie sunt dificile pentru observatii astronomice. Mai mult de atât, fenomenul este vizibil destul de jos pe cer, spre orizontul sud-vestic, fãcând si mai dificilã observarea acestuia.”, a mai precizat Ciprian Vântdevarã, muzeograf sef Planetariul/Observatorul Astronomic al Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, coordonatorul Astroclubului „Perseus” Bârlad

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.